Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
28.2 C
Athens
ΑρχικήΚυκλάδεςΚέα ΤζιάΣπίτι στην Τζιά μοιάζει σαν να είναι κομμάτι του άγριου τοπίου! (Photos)

Σπίτι στην Τζιά μοιάζει σαν να είναι κομμάτι του άγριου τοπίου! (Photos)

Η Τζιά χαρακτηρίζεται από τη άγρια ομορφιά του τοπίου που ενισχύεται χάρη στους βραχώδεις λόφους οι οποίοι δημιουργούν γλυπτικούς σχηματισμούς κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Ανάμεσα στους βράχους, βρίσκεται καμουφλαρισμένη μια από τις ομορφότερες καλοκαιρινές κατοικίες του νησιού. Το σπίτι αυτό σχεδιάστηκε ακολουθώντας πιστά μια φιλοσοφία που το θέλει να σέβεται και να υπακούει στον φυσικό χαρακτήρα του τόπου, πάνω από την κοιλάδα των Ποισσών.

Το έργο «Rocksplit» του αρχιτεκτονικού γραφείου «Cometa Architects» διακρίθηκε πριν από λίγο καιρό με έπαινο στις ΔΟΜΕΣ 2017, στην κατηγορία καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016.

- Advertisement -

Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους και η στενή διάσταση του οικοπέδου προσδιορίζουν αυτό το προτεταμένο κλιμακωτό κτίσμα που ξεπροβάλει μέσα από την πλαγιά για να εναρμονιστεί εν τέλει με τα γύρω δομήματα αλλά και το φυσικό τοπίο.   Η κατοικία φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια, αποτελείται από τρεις όγκους, το καθιστικό με κουζίνα, την εσωτερική κλίμακα και τους χώρους ύπνου και αποθήκευσης. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα από το τοπικό νταμάρι και η τσιμεντοκονία τοποθετημένη στις καθαρές οριζόντιες επιφάνειες. Αισθητικά είναι ένα έργο που ξεχωρίζει με την απλότητά του και αποφεύγει τους ριψοκίνδυνους εντυπωσιασμούς που θα μπορούσαν να το κάνουν να μοιάζει με ξένο σώμα. Το σπίτι αυτό μοιάζει σαν να γεννήθηκε μέσα από το βράχο – σαν ένα κομμάτι του που απλόχερα προσφέρει καταφύγιο στους ανθρώπους που το κατοικούν.

Ίλιγγος που κόβει την ανάσα: Το παλάτι των €4.200.000 στην Τζιά!!!(photos)

Οι αρχιτέκτονες Φαίδρα Ματζιαράκη και Victor Gonzalez Marti εξηγούν πως σκοπός του σχεδιασμού είναι η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου μέσω της εξέλιξης και σχέσης της κατοικίας με το δραματικό επικλινές έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο του ‘Κοτούντο’ ή ‘Γκντούντο’, μια τοπική τεχνική, ένα στεγανό κενό μεταξύ περιβάλλοντος βράχου και του κτιστού. Με αυτόν τον τρόπο οι εξωτερικοί χώροι που ξετυλίγονται περιμετρικά του κτίσματος, κάνουν την εν μέρει υπόσκαφη αυτή κατοικία, άλλοτε να προσπαθεί να αποσχιστεί από τον βράχο και άλλοτε να δείχνει πως συμφιλιώνεται μαζί του.   Εκτός αυτής τοπικής τεχνικής αποστράγγισης των υδάτων, υπογείως κ ισογείως, η κατοικία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ενεργιακό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού να χρησιμοποιείται και ως ηλιακό σύστημα θέρμανσης μέσω της ενδοδαπέδιας εγκατάστασης ή οποία διαθέτει και ψύξη. Τέλος το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται στις ταράτσες και οδηγείται σε υπόγεια δεξαμενή για οικιακή χρήση.   Οι κανόνες της απλότητας ακολουθούνται και εντός της κατοικίας με επιλεγμένη επίπλωση μέρη της οποίας είναι χτισμένα στο εσωτερικό. Τα πάντα μέσα στη κατοικία έχουν σκοπό να προσφέρουν μια άνετη διαβίωση και να διατηρήσουν το χαμηλό προφίλ του οικήματος. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να απολαύσει το ελληνικό καλοκαίρι είναι εκεί…

Ένας καταπληκτικός περίπατος στη Τζιά!Βόλτα στα υπέροχα μονοπάτια του κοσμοπολίτικου νησιού!(photo)

Burdigala…Το υπερωκεάνιο που κατασκευάστηκε ως το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου, αλλά ναυάγησε στη Τζιά! (photo)

Πηγή: lifo.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,293LikesΚάντε Like
88,397 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ