Ιταλία παράθυρα κρασί

Στην Ιταλία αναβιώνουν ένα παλιό έθιμο του 17ου αιώνα σύμφωνα με το οποίο σέρβιραν κρασί κι άλλα στους περαστικούς από μικρά παραθυράκια σε τοίχους, γνωστά ως τα “παράθυρα του κρασιού”. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στο 1600, όταν η Ιταλία βίωνε μια ακόμα πανδημία.

- Advertisement -
τα παράθυρα του κρασιού, έθιμο του 17ου αιώνα

Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει στο σήμερα

Τα οινοποιία, οι gelaterias και τα μπαρ στην Τοσκάνη της Ιταλίας βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να σερβίρουν ποτά και όχι μόνο στους πελάτες τους, τηρώντας την ίδια στιγμή κοινωνική αποστασιοποίηση και κρατώντας ασφαλή απόσταση, χρησιμοποιώντας ειδικά παραθυράκια, τα buchette del vino, όπως είναι γνωστά στους Ιταλούς.

Τοσκάνη παράθυρα κρασιού

Στην προσπάθεια της περιοχής να ξεπεράσει τις πληγές του lockdown, το …ανέπαφο σερβίρισμα ενός Aperol, παγωτού ή καφέ στον κόσμο μέσα από αυτά τα παράθυρα αποτελεί μια πολύ πρωτότυπη και ασφαλή ιδέα.

Στην Τοσκάνη υπάρχουν περίπου 150 τέτοια παράθυρα, σύμφωνα με την Buchete del Vino, μια μη-κερδοσκοπική πολιτιστική οργάνωση που ιδρύθηκε από 3 φίλους, τους Matteo Faglia, Diletta Corsini και Mary Christine Forrest, το 2015, με σκοπό να αναβιώσει το παλιό ιταλικό έθιμο.

Πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση

Η παράδοση με το σερβίρισμα μέσα από αυτά τα μικρά παράθυρα ξεκίνησε το 17ο αιώνα, όταν κάποιοι εύστροφοι οινοποιοί σκέφτηκαν να ανοίξουν μικρά παράθυρα στις επιχειρήσεις τους ώστε να σερβίρουν το κρασί τους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Πανώλης του 1629–1631.

σερβίρισμα κρασιού από το παράθυρο

Οι έμποροι έδιναν το μπουκάλι του κρασιού από το παραθυράκι αλλά δεν πληρώνονταν με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, έβγαζαν ένα μεταλλικό δίσκο στον οποίο ο πελάτης τοποθετούσε το κέρμα που εισέπραττε ο έμπορος αφού πρώτα το απολύμανε με ξίδι.

τα παράθυρα του κρασιού, απομεινάρια μιας άλλης εποχής

Με το πέρασμα του χρόνου, αφού οι ανάγκες άλλαξαν, τα παράθυρα του κρασιού έκλεισαν. Συνήθως περνούν απαρατήρητα στους τουρίστες που κάνουν βόλτα στην όμορφη Φλωρεντία θαυμάζοντας τα υπέροχα κτίριά της. Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής όπως το Osteria delle Brache και Babae άνοιξαν ξανά τα παραθυράκια τους για να σερβίρουν στον κόσμο με ασφάλεια, ενώ το Vivoli σερβίρει καφέ και παγωτό στους περαστικούς.

Πηγή & Φωτογραφίες: Lonely Planet

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ