Μπορεί να θεωρούμε πύρινη κόλαση την ατμόσφαιρα όταν ο υδράργυρος φτάσει στους 38 βαθμούς και ανηφορίζει σταδιακά ακόμα και στους 40, αλλά υπάρχουν μέρη που η θερμοκρασία περνάει κατά πολύ ακόμα και τους 50 βαθμούς. Παρακάτω θα δείτε τα 10 πιο καυτά μέρη ολόκληρης της γης, κάποια από τα οποία καθιστούν αδύνατη την ανθρώπινη επιβίωση.

Death Valley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Death Valley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Η Death Valley δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ αφού χτύπησε η θερμοκρασία του αέρα έφτασε στους 54 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Εάν επαληθευτεί, θα είναι η πιο καυτή θερμοκρασία που καταγράφηκε στο σημείο από το 1913 – και πιθανώς η πιο καυτή επαληθευμένη θερμοκρασία που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο.

Το εύστοχο όνομα Furnace Creek κατέχει επί του παρόντος το ρεκόρ για την πιο καυτή θερμοκρασία αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην κοιλάδα της ερήμου η θερμοκρασία έφτασε σε υψηλά επίπεδα (56,7 βαθμούς) το καλοκαίρι του 1913, κάτι που προφανώς θα ωθούσε τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.

Υπάρχει συζήτηση σχετικά με την εγκυρότητα αυτής της θερμοκρασίας, αλλά ακόμη και αν αποδειχθεί ψευδής το Furnace Creek εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή μιας και η θερμοκρασία έφτασε στους 54,4 φέτος. Η μέση υψηλή θερμοκρασία σήμερα φτάνει τους 47 βαθμούς το καλοκαίρι και είναι το πιο ξηρό μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Kebili, Τυνησία

Kebili, Τυνησία

Αυτή η έρημος πόλη είναι γνωστή για τους πεντανόστιμους χουρμάδες της, οι οποίοι προφανώς δεν επηρεάζονται από τη μέση θερμοκρασία των 40 βαθμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υψηλότερη θερμοκρασία ρεκόρ που σημειώθηκε εκεί είναι 55 βαθμοί, τον Ιούλιο του 1931.

Mitribah, Κουβέιτ

Στην Mitribah, η οποία είναι μια απομακρυσμένη περιοχή του βορειοδυτικού Κουβέιτ, καταγράφτηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των 53.9 βαθμών το 2016. Όχι μόνο ήταν η τρίτη υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ, αλλά και η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην ηπειρωτική περιοχή της Ασίας.

Turbat, Πακιστάν

Turbat, Πακιστάν

Η Turbat, μια πόλη που βρίσκεται στο νότιο Μπαλουκιστάν του Πακιστάν, κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο στις 28 Μαΐου του 2017 η οποία έφτασε στους 53,7 βαθμούς.

Dallol, Αιθιοπία

Dallol, Αιθιοπία

Αυτό το υδροθερμικό πεδίο με σχηματισμούς αλατιού, όξινες θερμές πηγές και πίδακες αερίου είχε μέση ημερήσια θερμοκρασία 41 βαθμών συνεχόμενα από το 1960 έως το 1966. Αυτό κάνει την περιοχή το πιο ζεστο κατοικημένος μέρος στον κόσμο.

Aziziyah, Λιβύη

Aziziyah, Λιβύη

Η πρώην πρωτεύουσα της συνοικίας Jafara, 25 μίλια νότια της Τρίπολης, συνηθίζει να διεκδικεί τον τίτλο της πιο καυτής θέσης στη γη – το 1922 η θερμοκρασία έφτασε έως τους 58 βαθμούς. Ωστόσο, αφαιρέθηκε από τον τίτλο το 2012 όταν οι μετεωρολόγοι το κήρυξαν άκυρο λόγω ορισμένων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το άτομο που έκανε τις μετρήσεις δεν είχε εμπειρία και γνώση. Ωστόσο, η πόλη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τακτικά θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών το καλοκαίρι.

Wadi Halfa, Σουδάν

Wadi Halfa, Σουδάν

Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπάρχει σχεδόν καμία βροχόπτωση στο Wadi Halfa, μια πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Nubia στο Σουδάν. Ο Ιούνιος είναι ο πιο καυτός μήνας, με μέση θερμοκρασία υψηλότερη των 41 βαθμών – η πιο καυτή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ ήταν 53 βαθμοί τον Απρίλιο του 1967.

Dasht-e Loot, Ιράν

Dasht-e Loot, Ιράν

Αυτό το έρημο οροπέδιο έχει τις θερμότερες θερμοκρασίες εδάφους στον πλανήτη – οι δορυφορικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2009 βρήκαν τη μέγιστη θερμοκρασία 70,7 βαθμών. Περιττό να πούμε ότι η περιοχή είναι ακατοίκητη.

Bandar-e Mahshahr, Ιράν


Αυτή η πόλη πέτυχε το δεύτερο υψηλότερο δείκτη θερμότητας – ο δείκτης θερμότητας συνδυάζει τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία. Ο Bandar-e Mahshahr κατέγραψε δείκτη θερμότητας 74 βαθμών τον Ιούλιο του 2015. Η πιο καυτή καταγραφόμενη θερμοκρασία είναι 51 βαθμοί.

Ghadames, Λιβύη

Ghadames, Λιβύη

Αυτή η όαση στη μέση της ερήμου αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO χάρη στις εμβληματικές καλύβες της από λάσπη, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των 7.000 κατοίκων από την έντονη ζέστη. Γνωστό ως «το μαργαριτάρι της ερήμου», θερμοκρασίες φτάνουν σε μέσο όρο στους 40 βαθμούς. Κάποια στιγμή καταγράφτηκε η θρμοκρασία ρεκόρ των 55 βαθμών, αν και παραμένει χωρίς επαλήθευση.

Δείτε επίσης στο Τravelstyle.gr:

Πηγή Independent

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ