Καινούρια χρονιά, νέοι στόχοι, νέες εμπειρίες, νέα ταξίδια! Η ομάδα του Icons Travellers έκανε έρευνα και βρήκε ποιοι & γιατί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί παγκοσμίως για την χρονιά που μόλις άρχισε και έφτιαξε για εσάς μια λίστα µε τους top 20!

- Advertisement -

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected]) | Φωτο Αρχείο, Shutterstock

Αν λοιπόν, ψάχνετε για το επόμενο ταξίδι σας, οι παρακάτω προορισμοί είναι οι τάσεις στο ταξίδι για το νέο έτος και καλύπτουν όλα τα γούστα! Μακρινοί, κοντινοί, εξωτικοί, ευρωπαϊκοί, ανάλογα τη διάθεση, το χρόνο και το budget!

Φυσικά είναι πολύ δύσκολο ανάμεσα σε αμέτρητες επιλογές να φτιαχτεί μια λίστα µε μόλις 20 αλλά οι παρακάτω, αν και δεν είναι σίγουρα (οι περισσότεροι) ανάμεσα στους αναμενόμενους ή ιδιαίτερα θελτικοί για τους Έλληνες ταξιδιώτες ακόμα και πολύ µακρινοί… για τον έναν ή τον άλλο λόγο θα πρωταγωνιστήσουν το 2019!

Δείτε ακόμα: Δείπνο στο… βυθό της θάλασσας! Δείτε πρώτοι το νέο εστιατόριο!

Βρήκαµε μέρη του κόσμου που ίσως και να μην πάει ο νους, που αυτή τη χρονιά γιορτάζουν σημαντικές επετείους, κάνουν επίσης σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ή δυναμικό «comeback», ανακαλύπτουμε «αναδυόμενους» προορισμούς, τσεκάρουμε την ξενοδοχειακή άνθιση σε μέρη του κόσμου και πολλά ακόμα…

Όπως ότι το 2019, η πόλη Matera της Νότιας Ιταλίας θα στεφθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αντλώντας αμέτρητους επισκέπτες για να δει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά. Το Taj Mahal θα είναι έτοιμο μετά από μια ετήσια αποκατάσταση του εικονικού του θόλου και το Βερολίνο θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του Bauhaus καθώς και την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους !

Φυσικά, αυτά είναι μερικά µόνο… Από τα απομακρυσμένα σημεία σαφάρι και νησιά που ξεπερνούν καταστροφές του παρελθόντος μέχρι παλιές πόλεις µε νέους λόγους για να τις επισκεφτούμε, αυτοί είναι οι 20 must visit προορισμοί που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας για το 2019 και στοιχιματίζουμε ότι δεν πάει ο νους σας!

1. Ματέρα, Ιταλία

Η όµορφη πόλη της Νότιας Ιταλίας, βρίσκεται δίπλα σε ένα φαράγγι όπου ρέει ο ποταµός Γκραβίνα και είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019! Η Ματέρα είναι γνωστή για τα sassi (σπίτια – σπηλιές µέσα στα βράχια) τα οποία από το 1993 έχουν χαρακτηριστεί από την Unesco, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς.

Η Ματέρα απέκτησε διεθνή φήµη µε την αρχαία πόλη « Σάσσι ντι Ματέρα» (κυριολεκτικά σηµαίνει «οι πέτρες – σπηλιές της Ματέρα»). Τα Σάσσι ξεκινούν την προϊστορική περίοδο και λέγεται ότι εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία. Για δεκαετίες τα σπήλαια αυτά ήταν ακατοίκητα και ανθυγιεινά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σηµαντικές επιχειρηµατικές ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν και να µετατραπούν σε µοναδικά ξενοδοχεία όπως το «Sextantio Le Grotte della Civita», ένα µέλος του Design Hotels.

Η Matera ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, θα φιλοξενήσει µια δυναµική λίστα events καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για την τελετή έναρξης στις 19 Ιανουαρίου, µια σειρά οργανωµένων εκδηλώσεων θα γίνει στους δρόµους της πόλης για να ξεκινήσει ο ετήσιος εορτασµός.

Πως να πάτε: Από Αθήνα θα πετάξετε µε απευθείας πτήση της Aegean Airlines (el.aegeanair.com) για Νάπολι, από €125 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Όλες οι εποχές του χρόνου ενδείκνυνται για ταξίδι στη Ματέρα. Προτιμήστε όμως την Άνοιξη & το καλοκαίρι προκειμένου να σας διευκολύνει ο καιρός στις περιηγήσεις σας!

2. Νησί Άγιου Βαρθολομαίου, Καραϊβική

Η Καραϊβική κάνει δυνατό comeback µετά τους καταστροφικούς τυφώνες του περασµένου έτους, αλλά ίσως η πιο αναµενόµενη «επιστροφή» είναι αυτή του Αγίου Βαρθολοµαίου. Ένας από τους αγαπηµένους προορισµούς των πλουσίων και διάσηµων, µε ιδανικό καιρό, καταγάλανες παραλίες ήταν ένα από τα πιο «δυνατά» νησιά, µε αµέτρητα σπίτια και πολυτελή θέρετρα.

Η περίοδος αποκατάστασης έχει προ πολλού αρχίσει και ήδη ορισµένα θέρετρα, όπως η «Villa Marie Saint-Barth», είναι ανοιχτά, ενώ άλλα όπως το «Le Guanahani» και το «Eden Rock St. Barth’s» είναι έτοιµα να ανοίξουν το επόµενο φθινόπωρο. Όταν γίνει αυτό, το νησί θα γιορτάζει σα να µην υπάρχει αύριο! Αν τα εξωτικά & µακρινά µέρη είναι στις επιλογές σας (και επιπλέον δεν σκέφτεστε την ταλαιπωρία του ταξιδιού…), το εν λόγω νησί είναι εµπειρία ζωής!

Πως να πάτε: Θα φτάσετε από Αθήνα στη Γουαδελούπη µε συνδυαστική πτήση της Aegean Airlines (el.aegeanair.com) και της XL Airways France (www.xl.com/en) µε ενδιάμεση στάση στο Παρίσι, από €704 µε επιστροφή. Από τη Γουαδελούπη θα πετάξετε µε Corsair (www.corsair.com) για Άγιο Βαρθολομαίο (1 ώρα), από €292 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Από τον Δεκέµβριο µέχρι και τον Απρίλιο είναι η high season. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των τυφώνων και των βροχών. Ο Νοέµβριος είναι επίσης καλή επιλογή για να αποφύγετε τόσο τα πλήθη όσο και τις καιρικές εκπλήξεις.

3. Άγκρα, Ινδία

Η Άγκρα ειναι στη Βόρεια Ινδία, στην πεδιάδα του Γάγγη και ιδρύθηκε το 16ο αι. από µουσουλµάνους κατακτητές. Η Άγκρα είναι σηµαντικός τουριστικός προορισµός κυρίως εξαιτίας των πολλών κτηρίων που χρονολογούνται από την εποχή της Μογγολικής αυτοκρατορίας της Ινδίας, µεταξύ των οποίων και το Taj Mahal.

Το μεγαλοπρεπές Taj Mahal θα «αναδυθεί» ξανά το 2019 µετά από µια ετήσια αποκατάσταση κατά την οποία γυαλίστηκε ο λαµπερός µαρµάρινος θόλος και οι πυργίσκοι του, που µέχρι τώρα είχαν κρυφτεί πίσω από τις σκαλωσιές για µήνες.

Αν θέλετε να το δείτε σε όλη του τη δόξα, προγραµµατίστε µια επίσκεψη µεταξύ Νοεµβρίου και Μαρτίου, πριν από την εποχή των µουσώνων. Μείνετε στο Oberoi Amarvilas, όπου κάθε δωµάτιο έχει θέα στο µνηµείο! Μπορείτε να ξυπνήσετε και να κάνετε γιόγκα στους κήπους µε θέα το Taj Mahal…

Πως να πάτε: Θα πετάξετε από Αθήνα για Νέο Δελχί µε πτήση της Ukraine (www.flyuia.com) και ενδιάµεση στάση στο Κίεβο, από €337 µε επιστροφή. Από εκεί η Άγκρα απέχει οδικώς 210 χλµ.

Πότε να πάτε: Αποφύγετε τους καλοκαιρινούς µήνες γιατί η θερµοκρασία είναι πολύ υψηλή. Από τον Ιούλιο µέχρι τον Σεπτέµβριο είναι η εποχή των µουσώνων. Η πιο ευχάριστη εποχή είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέµβριος, όπως και ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ως τα µέσα Απριλίου.

4. Βερολίνο, Γερμανία

Φέτος συµπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση του τείχους και η γερµανική πρωτεύουσα έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, γι’ αυτό και θα διοργανωθούν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις!

Το 2019 όµως σηµατοδοτεί ακόµα µια σηµαντική επέτειο για το Βερολίνο: Τα 100 χρόνια του Bauhaus (η φηµισµένη γερµανική, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική avant-garde σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και λειτούργησε την περίοδο 1919-1933 , και έγινε διάσηµη για την προσέγγιση και τις επιπτώσεις της στο σχεδιασµό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική σε όλο το κόσµο).

To opening των εορταστικών εκδηλώσεων για το Bauhaus festival, θα πραγµατοποιηθεί στο Akademie der Künst στις 16-24 Ιανουαρίου. Το διάσηµο Bauhaus Archiv, θα εκθέσει έπιπλα και άλλες κατασκευές από τις πιο σηµαντικές προσωπικότητες του σχολείου ενώ ήδη ανακηρύχτηκε και ένας προσωρινός χώρος που θα φιλοξενήσει εκθέµατα για την εκατονταετηρίδα.

Αξίζει να επισκεφτείτε κάποιες τοποθεσίες του Bauhaus που ανήκουν και στην παγκόσµια κληρονοµιά της UNESCO, συµπεριλαµβανοµένης σίγουρα της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης αφιερωµένη στην παγκόσµια τέχνη. Στεγάζεται σε ένα µοντέρνο κτίριο, γνωστό και ως «ο ναός του φωτός και του γυαλιού» σχεδιάστηκε από τον Bauhaus αρχιτέκτονα Mies van der Rohe και κατασκευάστηκε κατά το τελευταίο έτος του Bauhaus.

Πως να πάτε: Από Αθήνα θα πετάξετε µε απευθείας πτήση της Aegean Airlines (el.aegeanair.com), από €144 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου είναι κατάλληλη για να πάτε στο Βερολίνο. Ωστόσο τα Χριστούγεννα είναι μαγευτικά στην γερμανική πρωτεύουσα.

5. Σαβάνα, Τζόρτζια, ΗΠΑ

Η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Τζόρτζια µπορεί να είναι γνωστή για τις γοητευτικές πλατείες της, αλλά αυτή η «µεγάλη» µικρή πόλη είναι επίσης µια εστία σύγχρονης τέχνης, χάρη στο Savannah College of Art and Design  (SCAD), το οποίο γιορτάζει την 40ή επέτειό του.

Οι ταξιδιώτες που επιθυµούν να δουν τι είναι όλα αυτά από κοντά… έχουν πλέον δύο νέες επιλογές: το Perry Lane Hotel, µέλος του Luxury Collection µε εξαιρετικό design που χαρακτηρίζει την εργασία των φοιτητών SCAD, και το Alida, Savannah, Tribute Portfolio Hotel, ένα νέο boutique ξενοδοχείο σε µια ανερχόµενη περιοχή της πόλης στην οποία θα δώσει επιπλέον ώθηση!

Πως να πάτε: Από Αθήνα θα πετάξετε για Σαβάνα µε την KLM (www.klm.com) µε ενδιάµεσες στάσεις σε Άµστερνταµ & Νέα Υόρκη, από €783 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Οι καλύτεροι µήνες είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος & ο Σεπτέµβριος.

Δείτε ακόμα:Το Κάστρο της Μεθώνης στην… κορυφή του κόσμου!

6. Ναμίμπια, Ν. Αφρική

Τα άγονα τοπία και οι αµµόλοφοι µπορεί να µην είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι περιµένουν να βρουν στη Νότια Αφρική, αλλά πλέον βγαίνει προς τα έξω µια ολόκληρη πλευρά της περιοχής διαφορετική που γίνεται όλο και πιο προσιτή.

Σύµφωνα µε τον George Morgan-Grenville, ιδρυτή και διευθύνοντα σύµβουλο της luxury εξοπλιστικής εταιρίας «Red Savannah», στη Ναµίµπια έχει ξεκινήσει µια σειρά νέων καταλυµάτων που «µετακινεί» τη Νότια Αφρική προς τα πάνω στην λίστα των πολυτελών ταξιδιών. Και αυτό είναι γεγονός, αν αναλογιστούµε τις αντίστοιχες ξενοδοχειακές επενδύσεις που έχουν γίνει… µια «συλλογή» από δέκα καλύβες τύπου «Owambo» σε µια µεγάλη ιδιωτική έκταση.

Το Βρετανικό – αποικιακό εµπνευσµένο από σκηνικό στρατοπέδου, «Sonop» και το πολυτελές, eco-friendly « Shipwreck Lodge» από την «Natural Selection», το οποίο άνοιξε στην ακτή Skeleton, ενώ µόλις το φθινόπωρο που πέρασε, το «Camp Serra Cafema» από τη «Wilderness Safaris» έκανε µεγάλη ανοικοδόµηση που έγινε κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.

Πως να πάτε: Θα φτάσετε στη πρωτεύουσα της Ναμίμπια, Βίντχουκ µε Ethiopian Airlines (www.ethiopianairlines.com) & ενδιάμεσες στάσεις στο Κάιρο & στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), από €695 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Καλύτερη περίοδος για σαφάρι, road trips και βόλτες στα οινοποιεία είναι το δικό τους καλοκαίρι, δηλαδή από τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Μαΐου.

7. Κοιλάδα Νάπα, Καλιφόρνια

Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασµένου έτους, η κοιλάδα Napa κάνει ένα δυναµικό comeback και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες µε µια σειρά από νέα πολυτελή ξενοδοχεία!

Αυτό το φθινόπωρο, το «House Francis» άνοιξε σε ένα σπίτι – ορόσηµο του 1886 µε µόλις πέντε πολυτελή δωµάτια, και το «Villa at The Estate Yountville» που περιλαµβάνει δύο ξενοδοχεία, ένα σπα, καταστήµατα και ένα εστιατόριο σε 22 στρέµµατα, µόλις ολοκλήρωσε την 45 εκατοµµυρίων δολαρίων, ανακαίνισή του!

Το 2019, το «Four Seasons» θα ανοίξει στο Calistoga µε 85 δωµάτια, 20 βίλες και δικό του αµπελώνα και οινοποιείο! Αν πάτε, βεβαιωθείτε ότι θα επισκεφτείτε το «Ashes & Diamonds», το next generation οινοποιείο που περιλαµβάνει µια σύγχρονη µεσογειακή αίθουσα γευσιγνωσίας και «τολµηρά» Cabernets που έχουν συµπεριληφθεί στα wine lists των κορυφαίων εστιατορίων της χώρας!

Πως να πάτε: Από την Αθήνα θα πετάξετε για Σαν Φρανσίσκο µε την KLM Airlines (www.klm.com) µε ενδιάµεση στάση στο Άµστερνταµ, από €1061 µε επιστροφή. Από το Σαν Φρανσίσκο, η Κοιλάδα της Νάπα απέχει οδικώς µόλις 96 χλµ.

Πότε να πάτε: Οι καλύτεροι µήνες για να πάτε είναι ο Απρίλιος, ο Σεπτέµβριος & ο Οκτώβριος.

8. Seto Inland Sea, Ιαπωνία

Για τους λάτρεις της τέχνης, το 2019 θα είναι το έτος για να βγείτε από την πεπατηµένη και να αποταθείτε στην αποµακρυσµένη Seto Inland Sea της Ιαπωνίας (διαφορετικά εσωτερική Θάλασσα Σέτο). Είναι το θαλάσσιο µέρος που χωρίζει τα τρία από τα 4 µεγαλύτερα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία, τα Χονσού, Σικόκου και Κιούσου.

Εδώ θα ζήσετε την «Triennial Setouchi», η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο έως το Νοέµβριο. Η Triennial Setouchi είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σε νησιά της Seto Inland Sea και στις παραθαλάσσιες πόλεις Takamatsu και Tamano. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010 µε σκοπό την αναζωογόνηση της περιοχής. Διαθέτει πάνω από 150 έργα τέχνης από καλλιτέχνες τόσο από την Ιαπωνία όσο και από το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους χρησιµοποιούν εγκαταλελειµµένα σπίτια για να φιλοξενήσουν τα έργα τους ή και να χρησιµοποιήσουν τα ίδια ως «εγκαταστάσεις» της τέχνης τους.

Το Triennale διαρκεί οκτώ µήνες µε τρεις κύριες συνεδρίες. Η εαρινή σύνοδος γίνεται από το Μάρτιο έως τα µέσα Απριλίου, η καλοκαιρινή σύνοδος από τα µέσα Ιουλίου µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου και η σύνοδος του φθινοπώρου από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Νοεµβρίου. Το τριήµερο θα διεξαχθεί στα νησιά Ναοσίµα, Τέσχιµα και Μεγτζιµάµα, τα οποία φιλοξενούν το Μουσείο Τέχνης Chichu και µόνιµες εγκαταστάσεις από τους Yayoi Kusama και James Turrell.

Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ λένε, ότι µε αυτό τον τρόπο φέρνουν επισκέπτες στο Seto Naikai που είναι µια περιοχή που οι λίγοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να δουν από κοντά – και είναι ένα ήρεµο και αναζωογονητικό αντίδοτο στις ταραχώδεις αστικές περιοχές της Ιαπωνίας! Αν σας αρέσει πάλι, η πολυτέλεια συνδυαστικά µπορείτε να κάνετε εκδροµές µε γιοτ ή µε υδροπλάνο που διοργανώνονται στην περιοχή!

Πως να πάτε: Ενδεικτικά, Θα πετάξετε αεροπορικώς από Αθήνα για την παραθαλάσσια πόλη Takamatsu µε την Aeroftol (www.aeroflot.ru) µε ενδιάµεση στάση στη Μόσχα από €611 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Η Ιαπωνία είναι προορισµός για όλο το χρόνο αλλά οι καλύτερες καιρικές συνθήκες επικρατούν Ιούνιο, Οκτώβριο & Μάιο.

9. Σιγκαπούρη, Aσία

Μπορεί να ήρθε στο προσκήνιο με την επιτυχία της ταινίας, Crazy Rich Asians, η Σιγκαπούρη όµως έχει και άλλους τρόπους να είναι στο προσκήνιο αλλά και ανάµεσα στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισµούς για το 2019! Η στιγµή είναι κατάλληλη καθώς το µικρό αυτό κράτος, γιορτάζει την διακοσαετία της ίδρυσής του από τον Sir Stamford Raffles και συνδυαστικά συµβαίνουν και άλλα…

Το Changi Airport πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το νέο του τερµατικό σταθµό ενώ το εµβληµατικό ξενοδοχείο «Raffles Singapore» πρόκειται να ανακαινιστεί καθολικά στα µέσα του χρόνου. Αυτό µαζί µε πολλά άλλα συναρπαστικά νέα ξενοδοχεία, όπως το «Capitol Kempinski Hotel Singapore» σε ένα ανακαινισµένο ιστορικό κτήριο, το «Six Senses Duxton» και το «Six Senses Maxwell» και τρία νέα ξενοδοχεία στο νησί Sentosa από την Far East Hospitality αναµένεται να δώσουν νέα δυναµική στην ούτως ή άλλως όµορφη Σιγκαπούρη.

Πως να πάτε: Θα πετάξετε από Αθήνα για Σιγκαπούρη µε την Qatar Airways (www.qatarairways.com) µε ενδιάµεση στάση στη Ντόχα, από €588 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε:Η Σιγκαπούρη είναι δηµοφιλής τον Μάιο και τον Ιούλιο (περίοδος εκπτώσεων) που µειώνονται και οι βροχοπτώσεις. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου όµως και να επιλέξετε, θα έχει αντίστοιχα λιγότερη ή περισσότερη ζέστη & υγρασία, από αυτή που έχουµε συνηθίσει.

10. Κοπεγχάγη, Δανία

Δεν είναι ποτέ λάθος εποχή για να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της Δανίας, αλλά το 2019 φέρνει πολλούς επιπλέον συναρπαστικούς λόγους για να προγραµµατίσετε ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη! Το πρωτοποριακό έργο «CopenHill» του Bjarke Ingels (µια ενεργειακή µονάδα µε χιονοδροµικό κέντρο και κέντρο αναψυχής) είναι σχεδόν έτοιµο.

Το Μουσείο της Κοπεγχάγης θα ανοίξει ξανά εστιάζοντας µε νέα µατιά στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Το παγκοσµίως φηµισµένο εστιατόριο «Noma» µε τις ξεχωριστές γεύσεις ανανεώθηκε φέτος. Η πόλη επίσης αναµένεται να έχει µια «έκρηξη» στην ξενοδοχειακή της ανάπτυξη, µε επτά νέα ξενοδοχεία προγραµµατισµένα να λειτουργήσουν το 2019, συµπεριλαµβανοµένου του «Hotel Ottilia» στο παλιό ζυθοποιείο Carlsberg.

Πως να πάτε: Με απευθείας πτήση της SAS (www.flysas.com) από Αθήνα για Κοπεγχάγη, από €150 µε επιστροφή.

Πότε να πάτε: Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και ο χειµώνας είναι βαρύς µε µεγάλες νύχτες. Το καλοκαίρι θεωρείται ιδανική περίοδος αλλά θα συναντήσετε χιλιάδες επισκέπτες. Προτιµήστε τους µήνες, Μάιο, Σεπτέµβριο & Οκτώβριο.

Δείτε ακόμα: Μην το χάσετε: Κάντε αυτό και θα εξασφαλίσετε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια που υπάρχουν!

Βρείτε τη συνέχεια από τα “20 μέρη του κόσμου για να ταξιδέψεις το 2019” στο ολοκαίνουριο Icons Travellers Ιανουαρίου που κυκλοφορεί!Μην το χάσετε!

Εξώφυλλο Icons Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ