Μπορεί τα διεθνή ταξίδια να αυξάνονται, αρκετοί όμως δημοφιλείς παγκόσμιοι προορισμοί παραμένουν «κλειστοί» για τους τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πασχαλινών διακοπών, οι λογαριασμοί των social media γέμισαν με φωτογραφίες ευτυχισμένων ταξιδιωτών, πολλοί από τους οποίους έκαναν τα πρώτα τους ταξίδια στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας.
Διακοπές για σκι στην Ελβετία, διακοπές σε εξωτικές παραλίες στην Ταϊλάνδη, οικογενειακό ταξίδι στο Disney World…
Στην πραγματικότητα, τόσοι πολλοί ταξιδιώτες είναι πλέον αποφασισμένοι να ταξιδέψουν που οι ειδικοί προβλέπουν ήδη ένα καλοκαίρι ταξιδιωτικού χάους, καθώς ο κλάδος παλεύει να αντεπεξέλθει ενόψει της μειωμένης ικανότητας και του μειωμένου εργατικού δυναμικού.

Ταϊλάνδη


«Μια εξαιρετικά άνιση ανάκαμψη»

Μια κύλιση στο Destination Tracker του UNWTO αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα μέρη που εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό έχουν ρίξει τους περιορισμούς της καραντίνας και καλωσορίζουν τους ταξιδιώτες — αν και ορισμένα εξακολουθούν να κρατούν μερικές προειδοποιήσεις, όπως υποχρεωτικά τεστ Covid-19 κατά την άφιξη, τεστ πριν πετάξετε, υποχρεωτική καραντίνα εάν τα τεστ επανέλθουν θετικά και ούτω καθεξής.
Όμως, ενώ οι περισσότεροι από τους δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο έχουν ανοίξει ξανά, υπάρχουν μερικά αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα που παραμένουν… εκτός για τους ταξιδιώτες αναψυχής — ανεξάρτητα από την προθυμία τους να κάνουν εξετάσεις, να εμβολιαστούν και να τεθούν σε καραντίνα.
Και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με αγορές όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Αυστραλία και η Καμπότζη να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους και να ξεκινούν μια ανάκαμψη», λέει η Liz Ortiguera, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pacific Asia Travel Association. PATA, η οποία αποτελείται από 650 οργανισμούς μέλη, συμπεριλαμβανομένων κρατικών φορέων τουρισμού, ταξιδιωτικών γραφείων και αεροδρομίων.
Ωστόσο, παραμένει ένας αριθμός μεγάλων αγορών στην περιοχή που είναι ουσιαστικά κλειστές από διεθνή σκοπιά. Η περιοχή στο σύνολό της βιώνει μια εξαιρετικά άνιση ανάκαμψη.

Οι τουρίστες που θέλουν να βγουν στις ψαραγορές του Τόκιο θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο για να δοκιμάσουν το σούσι τους.
Η Ιαπωνία συνεχίζει να χαλαρώνει τα αυστηρά μέτρα εισόδου της — το όριο στον αριθμό των νέων αφίξεων ανά ημέρα έχει αυξηθεί σε 10.000 άτομα από τις 10 Απριλίου 2022 — αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει τους τουρίστες αναψυχής.
Προς το παρόν μπορούν να εισέλθουν πολίτες, κάτοικοι, ερευνητές, φοιτητές, μέλη της οικογένειας των κατοίκων και επαγγελματίες ταξιδιώτες με προηγούμενη έγκριση. Κάποιοι αντιμετωπίζουν καραντίνα, ανάλογα με το από πού φθάνουν.
Πότε λοιπόν θα ανοίξει ξανά η Ιαπωνία στους παραθεριστές; Το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Fumio Kishida στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση την κατάσταση μόλυνσης και τις διεθνείς κινήσεις σε κάθε χώρα», είπε. «Δεν έχει καθοριστεί ακόμη».

Ιαπωνία

Η Κίνα δίνει μάχη για να περιορίσει τα κρούσματα

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς η παγκόσμια τουριστική οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου οι πολίτες της Κίνας μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό.
Το 2019, ο αριθμός των εξερχόμενων τουριστών από την Κίνα έφτασε τα 155 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο.
Προς το παρόν, οι Κινέζοι πολίτες αποθαρρύνονται έντονα από το να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και όσοι το κάνουν αντιμετωπίζουν καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους, μερικές φορές περισσότερο.
Τι γίνεται όμως με τους ξένους τουρίστες που είναι πρόθυμοι να βάλουν χρόνο καραντίνας σε αντάλλαγμα διακοπές στην Κίνα;
Όσοι επιθυμούν να εκπληρώσουν το όνειρο ζωής τους να περπατήσουν κατά μήκος του Σινικού Τείχους θα πρέπει να περιμένουν για να κάνουν αυτά τα βήματα. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η είσοδος ξένων υπηκόων για τουρισμό αναψυχής.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, τον Οκτώβριο του 2021 ο επικεφαλής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είπε ότι η Κίνα μπορεί να ανοίξει τα σύνορά της αφού εμβολιάσει πάνω από το 85% του πληθυσμού της «μέχρι τις αρχές του 2022».
Αν και αυτός ο στόχος εμβολιασμού έχει επιτευχθεί, η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της για μηδενικό Covid καθώς αγωνίζεται να περιορίσει τα κρούσματα σε πολλές πόλεις, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανο να καλωσορίσουν ξανά τους παγκόσμιους τουρίστες στο εγγύς μέλλον.

Σινικό Τείχος

Το Μακάου δεν είναι έτοιμο να στοιχηματίσει για να ανοίξει ξανά

Άσχημα νέα για ταξιδιώτες που θέλουν να πάνε στον πιο διάσημο προορισμό τυχερών παιχνιδιών της Ασίας και να απολαύσουν λίγη μακανέζικη κουζίνα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Μακάου θα ανοίξει τα σύνορά του στον κόσμο σύντομα.
Οι τουρίστες εξακολουθούν να απαγορεύεται η είσοδος στην ειδική διοικητική περιοχή, με εξαίρεση τους επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Και ακόμη και όσοι μπορούν να εισέλθουν πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, με εξαίρεση αυτούς που φτάνουν από ορισμένες κινεζικές πόλεις.
Σύμφωνα με ένα κυβερνητικό δελτίο ειδήσεων που εκδόθηκε στα μέσα Απριλίου, θα επιτρέπεται επίσης να εισέλθουν στο εγγύς μέλλον σε επαγγελματίες ταξιδιώτες και φοιτητές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ. Όμως ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δοθεί.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι από την 1η Μαΐου, η πόλη θα επιτρέπει σε μη κατοίκους να εισέρχονται για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Αν και τεχνικά θα είναι δυνατή η επίσκεψη ως τουρίστας, περιμένει καραντίνα 7 ημερών και οι ακυρώσεις πτήσεων είναι σύνηθες φαινόμενο.

Χονγκ Κονγκ

Δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία επαναλειτουργίας από την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν, ένας από τους αγαπημένους γαστρονομικούς προορισμούς της Ασίας, έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι ξένοι επαγγελματίες ταξιδιώτες επιτρέπεται να επισκέπτονται το νησί από τις 7 Μαρτίου. Από τις 12 Απριλίου, ξένοι συγγενείς και κάτοικοι της Ταϊβάν με έγκυρο πιστοποιητικό κατοίκου αλλοδαπού μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επίσκεψη.
Άλλοι ταξιδιώτες που είναι πλέον ευπρόσδεκτοι περιλαμβάνουν εκείνους με βίζα εργασίας/σπουδών, όσους έρχονται για επενδυτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς ή επισκέπτες που εισέρχονται για ανθρωπιστικούς λόγους.
Και όλοι υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχείο ή σπίτι.
Οι τουρίστες αναψυχής, ωστόσο, εξακολουθούν να μην μπορούν να το επισκεφτούν.
Καθώς περισσότεροι προορισμοί ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους, ο Chen Shih-chung, υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ταϊβάν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το νησί έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών ώστε να μην υστερεί όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.
Χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας, ο Τσεν είπε επίσης ότι οι τρέχοντες περιορισμοί θα αρθούν περαιτέρω και θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη επαγγελματίες ταξιδιώτες εάν η εξάπλωση του ιού παραμείνει υπό έλεγχο.

Taiwan

Πολλά νησιά του Ειρηνικού παραμένουν εκτός ορίων

Σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο «Asia’s Travel-Ready Index 2022», που κυκλοφόρησε από την Economist Intelligence Unit (EIU) την περασμένη εβδομάδα, τα νησιωτικά έθνη, όπως το Βανουάτου και τα Φίτζι, είναι από τα πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό στην περιοχή.
Τα Φίτζι, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομίας, άνοιξε ξανά στα τέλη του 2021. Είναι στην κορυφή του δείκτη ταξιδιωτικής ετοιμότητας της EIU, ο οποίος εξετάζει τους τρεις παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν το αίσθημα των διεθνών τουριστών: εμβολιαστική κάλυψη στον προορισμό, την ευκολία του ταξιδιού στον προορισμό και απαιτήσεις καραντίνας όταν επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους.
Άλλοι προορισμοί των νησιών του Ειρηνικού που έχουν ανοίξει ξανά για τους τουρίστες περιλαμβάνουν την Ταϊτή, το Παλάου και τα νησιά Κουκ.

Ωστόσο, ορισμένα μέρη σε αυτήν την περιοχή παραμένουν κλειστά για τους παραθεριστές, όπως η Σαμόα, το Βανουάτου, οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Τόνγκα και οι Νήσοι Σολομώντα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PATA, Ortiguera, σημειώνει ότι οι περιστάσεις είναι μοναδικές και κάθε προορισμός πρέπει να κρίνει το επίπεδο ετοιμότητάς του και το χρονοδιάγραμμά του να επανασυνδεθεί με τον έξω κόσμο καθώς διαχειρίζεται την προκλητική ισορροπία των ζωών έναντι των μέσων διαβίωσης.
“Και σύμφωνα με μια αναλογία που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ενημέρωσης του ΠΟΥ — κάθε έθνος πρέπει να περιηγηθεί στο μοναδικό μονοπάτι του κάτω από το βουνό από αυτόν τον αντίκτυπο της πανδημίας”, λέει.
“Αν κοιτάξω τη Σιγκαπούρη ως παράδειγμα, το έθνος διαχειρίστηκε επιθετικά τις μεταδόσεις Covid και τώρα πραγματοποιεί μια επιτυχημένη έξοδο για να ανοίξει ξανά την αγορά. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μέτρα έχουν θέσει ισχυρά θεμέλια για μια διαρκή ανάκαμψη.”

Τόνγκα

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ