Κύριος στόχος της φετινής τουριστικής σεζόν ήταν να είναι καλύτερη σε αφίξεις και έσοδα σε σχέση με το 2020 που είχαν αποδυναμωθεί πολύ λόγω της πανδημίας και κατ’ επέκταση της μειωμένης ζήτησης. Αν και η πανδημία εξακολουθεί, η φετινή χρονιά είναι τουριστικά καλύτερη και κάποια από τα δημοφιλή νησιά έχουν ήδη καταγράψει υψηλή κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αεροδρόμια των νησιών του νότιου Αιγαίου, μέχρι τις 31 Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους τα επισκέφθηκαν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020.

- Advertisement -

Ακολουθούν ακόμη δύο δημοφιλείς προορισμοί: Η Ρόδος βρισκόταν μέχρι το τέλος Ιουλίου στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Κως στο 75%.

Τα νούμερα των αφίξεων που δημοσιεύει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό:

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου έχουν προσγειωθεί φέτος περισσότεροι από 160 χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι και τον Οκτώβριο, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου είχαν καταγραφεί 132.753 διεθνείς αφίξεις.

Η Σαντορίνη μετρά ήδη 180 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις. Πέρσι, μέχρι τον Οκτώβριο, οι αφίξεις στο νησί ήταν 139.894.

Η Ρόδος έχει υποδεχθεί περισσότερους από 490 χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το 2020 οι αφίξεις στο νησί των Ιπποτών ήταν 584.237.

Η Κως είχε μέχρι και τον Ιούλιο πάνω από 240 χιλιάδες επιβάτες. Την προηγούμενη χρονιά υποδέχθηκε 321.266 επιβάτες από το εξωτερικό.

Θεαματική είναι η ανάκαμψη που παρουσιάζει η διεθνής επιβατική κίνηση της Καρπάθου, που πριν από τον Αύγουστο, έχει ήδη διπλασιάσει τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνοντας πάνω από 16.000 αφίξεις από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως η φετινή τουριστική περίοδος άνοιξε επισήμως στις 15 Μαΐου, όμως η τουριστική κίνηση άρχισε να αυξάνεται από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

Πέρσι, οι μήνες που λειτούργησε ο τουρισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Την περίοδο Ιανουαρίου-Oκτωβρίου 2020 καταγράφηκαν 5,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 21,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Oκτωβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 72%/-14,8 εκατ. αφίξεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, ο Αύγουστος αναμένεται να πάει ακόμη καλύτερα. Την εβδομάδα που διανύουμε αναμένονται στη Μύκονο 41.567 ξένοι επιβάτες, στη Σαντορίνη 42.312 επιβάτες, στη Ρόδο 91,388 επιβάτες και στη Κω 49.535 επιβάτες.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ