Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τον εορτασμό του Πάσχα καθώς αύριο ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα και η επόμενη Κυριακή είναι το Πάσχα. Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας τιμάται σε κάθε μέρος της χώρας με τα περισσότερα ήθη, έθιμα και παραδόσεις να είναι κοινά σε όλους! Σε κάποιες όμως πόλεις και χωριά υπάρχουν έθιμα όχι απλώς λιγότερα γνωστά και τοπικά αλλά και κάπως…πρωτότυπα ίσως και παράξενα!

Συγκεντρώσαμε μια λίστα και σας παρουσιάζουμε κάποια από αυτά:

 Μεγάλη Παρασκευή

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης,  οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους συναντώνται στα νεκροταφεία όπου εκεί οι πιστοί ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Στις Σέρρες,  κατά την περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια» το οποίο επιτάσσει σε κάθε κατώφλι του σπιτιού να έχει τοποθετηθεί ένα τραπεζάκι, με θυμίαμα, την εικόνα του Εσταυρωμένου και ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους».

Στη Σύρο, σε αντίθεση µε τα περισσότερα µέρη της Ελλάδας όπου η πιο εντυπωσιακή στιγµή της Μεγάλης Εβδοµάδας είναι η Ανάσταση, στη Σύρο είναι η Μεγάλη Παρασκευή και αυτό γιατί υπάρχουν συγχρόνως οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες. Εκείνοι των καθολικών ξεκινούν από τον ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο και από την Ευαγγελίστρια στην Ερµούπολη και συνοδεύονται αντί για εξαπτέρυγα, από χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεµασµένα σε κοντάρια, που συµβολίζουν τα Θεία Πάθη. Από τους ορθόδοξους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοίµησης της Θεοτόκου και της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος πορεύονται εκείνοι των ορθόδοξων για να συναντηθούν όλοι µαζί στην πλατεία Μιαούλη, µπροστά στο Δηµαρχείο, όπου ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου, δηµιουργώντας συγκινητική ατµόσφαιρα.

Στην Ύδρα, θα δείτε τον θαλασσινό Επιτάφιο στην ενορία του Αγίου Ιωάννη. Θα ακολουθήσετε τους ντόπιους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στη συνοικία Καμίνι όπου ο Επιτάφιος αφού περάσει από τα δρομάκια, θα καταλήξει στο γραφικό λιμανάκι μέσα στη θάλασσα για να ευλογήσει τα νερά και να φέρει τύχη στους ναυτικούς.

Δες γιατί το Πάσχα στη Σύρο είναι μια μυσταγωγική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!

Μεγάλο Σάββατο 

Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η αναπαράσταση του σεισµού που συντάραξε τη Γη την ώρα της Σταύρωσης του Ιησού στην Παναγία των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα και αργότερα στις 11:00 το ξακουστό σπάσιµο των µπότηδων (κανάτια µε στενό στόµιο και 2 χερούλια) που ρίχνονται από τα στολισµένα µπαλκόνια στο Λιστόν, το πιο εντυπωσιακό έθιµο αυτής της περιόδου!

Στη Ζάκυνθο, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου.

Στη Χίο θα δείτε, το χαρακτηριστικό έθιµο του ρουκετοπόλεµου το Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Βροντάδος (6 χλµ. βόρεια από την πόλη) ανάµεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθανής. Χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες σηµαδεύουν τον τρούλο και το έµβληµα του Αγίου Μάρκου από τη µία και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη και ο πόλεµος ξεκινά από το απόγευµα µε τα… πυρά να εκτοξεύονται εκατέρωθεν σωρηδόν, ενώ ακολουθεί µια προσωρινή παύση για να προσέλθουν οι πιστοί στην εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» η… µάχη φτάνει στο αποκορύφωµα µε τις φωτιές να σκίζουν και πάλι τον ουρανό προσφέροντας στους επισκέπτες ένα… εκρηκτικό και εντυπωσιακό θέαµα! Αν πάλι δεν θέλετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο των γεγονότων, προτιµήστε να το παρακολουθήσετε από την ιερά µονή Αγίου Μακαρίου στις πλαγιές του όρους Αίπος πάνω από τον Βροντάδο.

Επίσης στη Χίο, το Μεγάλο Σάββατο κατευθυνθείτε στο νοτιοδυτικό κοµµάτι του νησιού, στο χωριό Μεστά (35 χλµ. από την πόλη), το πιο καλά διατηρηµένο από τα περίφηµα Μαστιχοχώρια, για να παρακολουθήσετε το κάψιµο του Ιούδα. Το έθιµο, σε αντίθεση µε άλλα µέρη της Ελλάδας, γίνεται το βράδυ της Ανάστασης και οι νέοι του χωριού προετοιµάζουν όλη την ηµέρα τον τεράστιο φανό στην πλατεία, ενώ όλη τη νύχτα δεν σταµατούν και τα πυροτεχνήµατα.

Στη Λευκάδα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου,  η Φιλαρμονική παίζει εορταστικές μελωδίες και οι νοικοκυρές πετούν και σπάζουν πήλινα αγγεία έξω από τα σπίτια τους.

Σύρος 

Οι κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το φετινό Πάσχα (Photos)

Κυριακή του Πάσχα

Κέρκυρα. Αν και αυτές τις µέρες «βουλιάζει» από κόσµο και πρέπει να οµολογήσουµε ότι οι τιµές εκτοξεύονται στα ύψη, αξίζει τον κόπο αφού η µοναδική µείξη ενετικών εθίµων και ορθόδοξων παραδόσεων υπό τους ήχους των φιλαρµονικών και των χορωδιακών συνόλων συνθέτουν µια ιδιαίτερη και απόλυτα κατανυκτική ατµόσφαιρα µε τις εκδηλώσεις να ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων.

Στην Αράχωβα, η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου γίνεται ανήμερα του Πάσχα!

Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνουν στην Καστανούσα Κερκίνης οι ποντιακές «αυγομαχίες». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Στην παραλία της Συκιάς, στη Χαλκιδική, διοργανώνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα Αλογοδρομίες.

Στην Καλαμάτα, γίνεται ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

Στη Λιβαδειά, οι νέοι της πόλης να συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Στα νερά της Κρυας Βρύσης στήνουν υπαίθριους λάκκους και ανάβουν φωτιές για να ψήσουν αρνιά τα οποία τα μοιράζουν δωρεάν σε όλους όσοι προσέλθουν.

Στην Πάτμο, την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Στην Ορεστιάδα κατά τη δεύτερη Ανάσταση βγάζουν σε δημοπρασία την εικόνα της Αγίας Αναστασίας. «Όποιος πλειοδοτήσει, κρατά την εικόνα στο γύρο που κάνουν, σχηματίζοντας το «μαγικό κύκλο», ο οποίος προστατεύει το χωριό από κάθε κακό.

Δώστε βάση: Όλη η αλήθεια για τον καιρό που θα κάνει το Πάσχα!

 Διαβάστε τι συμβαίνει το Πάσχα στα ελληνικά νησιά στο καινούριο Icons Travellers που κυκλοφορεί!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ