Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.4 C
Athens
ΑρχικήΤάσος Δούσης BlogΤάσος Δούσης: Δεν μιλάω ξένες γλώσσες, μπορώ να ταξιδέψω μόνος μου; Εύκολα......

Τάσος Δούσης: Δεν μιλάω ξένες γλώσσες, μπορώ να ταξιδέψω μόνος μου; Εύκολα… και να 5 tips!

Η μη γνώση της τοπικής γλώσσας δεν είναι λόγος για να μην ταξιδεύετε. Βρείτε εδώ μερικές συμβουλές για να τα καταφέρετε από κάποιον που το κάνει όλη την ώρα. Σε όλη του τη ζωή…

Το ταξίδι σε μια ξένη χώρα μπορεί να είναι τρομακτικό εάν δεν γνωρίζετε την τοπική γλώσσα. Σε πολλές χώρες, όπως στην Ιταλία ή ακόμη και την Ισπανία, σπάνια μιλάνε αγγλικά! Άρα το ταξίδι μπορεί να γίνει εφιαλτικό.

Ο François Thibault, πλοίαρχος και ιδρυτής της Grey Goose, μιλάει μόνο γαλλικά και η δουλειά του απαιτεί συνεχή μετακίνηση σε όλο τον κόσμο. «Με τα χρόνια έμαθα πώς να περιηγούμαι σε ξένες χώρες με περιορισμένη λεκτική επικοινωνία», είπε σε συνέντευξή του. Σας πληροφορώ ότι στην ίδια κατηγορία είμαι κι εγώ. Ταξιδεύω συχνά, αλλά μιλάω καλά Ελληνικά και λίγα Αγγλικά… του λιμανιού! Άρα τί κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

- Advertisement -

Τάσος Δούσης: Σου έχω 4 σοβαρούς λόγους για να τα βροντήξεις όλα και να αρχίσεις να ταξιδεύεις!

Ο κ. Thibault έχει πολλές συμβουλές για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να ανταπεξέλθουν σε έναν προορισμό όταν δεν μιλούν την τοπική γλώσσα. Με βάση τη δική του εμπειρία, μαζί με τη δική μου βοήθεια θα σας πείσουμε ότι τελικά όλα είναι δυνατά στη ζωή!!!

Κατεβάστε μια εφαρμογή μετάφρασης γλώσσας

Το ταξίδι στις ξένες χώρες έχει γίνει πολύ πιο εύκολο τα τελευταία χρόνια χάρη στις πολλές εφαρμογές ξένων γλωσσών που μεταφράζουν λέξεις επί τόπου. Ο κ. Thibault τείνει να βασίζεται στο Google Translate και προτείνει στους ταξιδιώτες να βρουν μια εφαρμογή που να τους βολεύει. Ιδανικά βρείτε μία που ειδικεύεται στη γλώσσα που πρέπει να μεταφράσετε, ειδικά εάν η γλώσσα αυτή χρησιμοποιεί ένα σύνολο χαρακτήρων με τους οποίους δεν είστε εξοικειωμένοι ή έχετε δυσκολία να προφέρετε.

Αλλά σημειώστε: σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Thibault, αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν καλύτερα όταν προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε κάτι γραπτώς, όπως ένα μενού εστιατορίου ή μία πινακίδα στο δρόμο, παρά στη διάρκεια μιας συνομιλίας.

Μιλήστε με τα χέρια και το κεφάλι σας

Δείξτε με τα χέρια σας και συγκατανεύστε με το κεφάλι σας, είπε ο κ. Thibault. Είναι ένας εύκολος τρόπος επικοινωνίας με τους ντόπιους στη χώρα στην οποία βρίσκεστε. «Οι χειρονομίες είναι σχεδόν όλες κατανοητές παγκοσμίως», είπε.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο3)

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Σε πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων, για παράδειγμα, το νεύμα του κεφαλιού σημαίνει «όχι» και το κούνημα σημαίνει «ναι». Επίσης, αν και ένα χαμόγελο συνήθως δείχνει φιλικότητα, σε ορισμένες χώρες, όπως π.χ. στη Ρωσία, οι ντόπιοι δεν χαμογελούν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη χώρα που επισκέπτεστε και «χειρονομίες» ή «γλώσσα του σώματος» θα εμφανίσει οτιδήποτε σχετικό πρέπει να γνωρίζετε προτού πάτε. Μάλιστα, σε ένα ταξίδι μου στο Βιετνάμ που κανένας δεν μιλούσε Αγγλικά και φυσικά κανένας μας δεν μιλούσε βιετναμέζικα κατάφερα να φτάσω μέχρι το Ha Long με νοήματα.

Μάθετε μερικές λέξεις-κλειδιά

Το να γνωρίζετε βασικές λέξεις και φράσεις όπως «γεια σου», «ευχαριστώ» και «λυπάμαι, δεν μιλάω (εισάγετε τη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε), μιλάτε αγγλικά;», είναι απαραίτητο, δήλωσε ο κ. Thibault. Φανερώνει ότι φροντίζετε αρκετά για να μάθετε κάποια στοιχεία από τη γλώσσα πριν πάτε και τουλάχιστον αρκετά αναγνωρίζοντας ότι δεν ξέρετε περισσότερα. Είναι μια μορφή σεβασμού και θα σας βοηθήσει να σας εκτιμήσουν περισσότερο οι ντόπιοι.

Πρότεινε, επίσης, να αναζητήσετε στο YouTube ένα σεμινάριο για το πώς να γράψετε και να προφέρετε βασικές λέξεις και φράσεις, ιδανικά από ανθρώπους που έχουν μητρική τη συγκεκριμένη γλώσσα και που είναι πρόθυμοι να διδάξουν τους υποψήφιους επισκέπτες. «Θα χρειαστούν πέντε λεπτά από τον χρόνο σας και αξίζει τον κόπο», είπε.

Συνεργασία με τοπικό ταξιδιωτικό πράκτορα

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα στη χώρα στην οποία κατευθύνεστε και πρέπει να πάτε ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να συνεργαστείτε με ένα τοπικό πράκτορα ταξιδιών ο οποίος γνωρίζει τόσο τη γλώσσα σας όσο και τη γλώσσα του προορισμού σας.

Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει να μεταφράσει μέσω τηλεφώνου σε περίπτωση που προκύψουν σημαντικά ζητήματα, ειδικά με θέματα όπως οι πτήσεις, η διαμονή ή άλλα που σχετίζονται με το ταξίδι. Πολλοί πράκτορες προσφέρουν επίσης υπηρεσίες 24 ώρες την ημέρα, οπότε η βοήθεια είναι απλά μια γρήγορη κλήση, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πρόβλημα. Σε μερικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, τέτοιοι άνθρωποι σου λύνουν τα χέρια. Ιδανικά θα μπορούσατε να βρείτε φοιτητές ή μετανάστες που ζούνε εκεί, μιλάνε ελληνικά και ξέρουν και την τοπική γλώσσα, αλλά και τα κατατόπια! Η Πρεσβεία και το Προξενείο βοηθάνε.

Μίσθωση ενός τοπικού ξεναγού

Ένας ξεναγός μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση της τοπικής γλώσσας και είναι μία καλή λύση για να εξασκηθείτε μαζί του με τις λέξεις και φράσεις. Όποτε ο κ. Thibault επισκέπτεται μια νέα χώρα πραγματοποιεί περιήγηση στα αξιοθέατα με οδηγό την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του. «Χρησιμοποιώ αυτή την ημέρα για να μάθω για τον προορισμό μου και να εξοικειωθώ με τη γλώσσα», είπε.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο4)

Μπορείτε πάντα να ψάξετε στο διαδίκτυο για τοπικούς ξεναγούς πριν πάτε ή εναλλακτικά να βρείτε έναν οδηγό μέσω της reception του ξενοδοχείου σας, ταξιδιωτικού πράκτορα ή καλώντας σε τοπικό τουριστικό γραφείο.

Με αυτά τα παραπάνω νομίζω ότι και χωρίς να μιλάτε εύκολα μια ξένη γλώσσα μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα. Το κάνει ο ιδρυτής της διασημότερης βότκας στον κόσμο, το κάνω κι εγώ, ένας ταξιδιώτης του κόσμου που μιλάει μόνο ελληνικά και ολίγα αγγλικά με προφορά από το egaleo city, άρα όλοι μπορείτε να το κάνετε!

Για περισσότερα άρθρα ταξιδιωτικά μπείτε στο blog μου εδώ  

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,294LikesΚάντε Like
88,160 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ