ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ- Τι να δείτε και Τι να κάνετε!

Aπό τους πλέον δηµοφιλείς (χειµερινούς κυρίως) προορισµούς!!!!

Τι να κάνετε

■ Κάντε µια βόλτα στη λίµνη Παµβώτιδα, το… ακατέργαστο στολίδι της πόλης! Πρόκειται για τη δεύτερη παλαιότερη λίµνη της Ευρώπης, µε την ιστορία της να ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια…

■ Περάστε από την πλατεία Μαβίλη, µια από τις πιο τουριστικές γειτονιές των Ιωαννίνων, ακριβώς δίπλα στον Μώλο και αγαπηµένο σηµείο συνάντησης για ντόπιους.

■ Κάντε παραλίµνιο περίπατο στη Διονυσίου Φιλοσόφου. Η πιο απολαυστική βόλτα από τον Μώλο µέχρι την περιοχή της Σκάλας και παράλληλα µε τα τείχη του κάστρου προκαλεί συναισθήµατα ροµαντισµού, περισυλλογής, µελαγχολίας… Η κάθε εποχή εδώ έχει τη δική της µαγεία, µε «πρωταγωνίστρια» σε αυτήν τη ζωντανή καρτ ποστάλ τη λίµνη Παµβώτιδα.

■ Επισκεφτείτε το Κάστρο και κάντε ένα ταξίδι µε… χρονοµηχανή! Σηµείο αναφοράς για τα Ιωάννινα, αποτελεί ξεχωριστό προορισµό που αξίζει να ανακαλύψετε! Πρόκειται για µια µικρή ζωντανή «πόλη» µέσα στην πόλη που το παρελθόν, η παράδοση αλλά και ο θρύλος την έχουν γεµίσει ιστορίες! Η τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία αλλά και η έντονη «ενέργειά» του δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!

Διαβάστε ακόμα: Τρία πανέμορφα μέρη στην Ιταλία που πρέπει να ανακαλύψετε!

■ Επισκεφτείτε το Μουσείο Αργυροτεχνίας στην ακρόπολη, στο Ιτς Καλέ. Εκεί, η ξακουστή και µακραίωνη παράδοση της αργυροχοΐας στα Γιάννενα όχι µόνο βρήκε στέγη, αλλά µέσα από αυτήν τη συλλογή σκοπός είναι η διάσωση της γνώσης, η µετάδοση πληροφοριών, καθώς και η σύνδεση της τέχνης µε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε και άκµασε.
Tip: Στο µουσείο λειτουργεί και χώρος πώλησης.

■ Πηγαίνετε µια βόλτα στο νησάκι της Παµβώτιδας. Το µοναδικό κατοικηµένο νησί λίµνης της Ευρώπης και, όπως υποστηρίζεται, το µόνο στον κόσµο χωρίς… όνοµα, αποτελεί το πιο σηµαντικό αξιοθέατο των Ιωαννίνων! Αν και τα σηµάδια της εγκατάλειψής του δυστυχώς είναι ορατά, αξίζει να περιπλανηθείτε περπατώντας στα ενδότερά του. Aν έχετε χρόνο, κάντε µια στάση για ουζάκι στην πλατεία Αλιέων και χάζι στα µαγαζάκια µε τα είδη λαϊκής τέχνης.

■ Επισκεφθείτε το Μουσείο του Αλή Πασά. Στο νησάκι της λίµνης, στο µοναστήρι του Αγίου Παντελεήµονα, βρίσκεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Εκεί θα δείτε τον οντά του Πασά και τις οπές στο πάτωµα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν… ενώ θα ανακαλύψετε σπάνια λαογραφικά εκθέµατα. Εισ. €3 (Kαθ. 09:30-18:30 χειµερινή περίοδος, 09:30-20:30 καλοκαιρινή περίοδος).

Διαβάστε ακόμα: Road Trip στην Τοσκάνη! Ένα ταξίδι που θα θυμάσαι για ΠΑΝΤΑ!!!

■ Μπείτε στο Σπήλαιο Περάµατος. Mόλις 5 χλµ. από την πόλη, ένα ασβεστολιθικό υπόγειο 14.800 τ.µ. (1.100 τ.µ. το επισκέψιµο τµήµα του) µε 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγµιτών και άλλα σπηλαιολογικά ευρήµατα, που όλα µαζί µοιάζουν µε ένα υπαίθριο µουσείο γλυπτικής! Και το απίστευτο; 1.500.000 χρόνια πέρασαν µέχρι να φτάσει στη σηµερινή του γεωλογική µορφή και µάλιστα ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1940! Καθ. 09:00-17:00 (Σπηλαίου 19, Πέραµα, Τ. 26510 81521, www.spilaio-perama.gr).

■ Θαυµάστε την εκπληκτική θέα από το µικρό χωριό Λιγκιάδες (13 χλµ. από τα Ιωάννινα). Αφεθείτε στη µαγευτική εικόνα που «περιέχει» ολόκληρη τη λίµνη και το νησάκι της Παµβώτιδας! Μια εικόνα που απλώνεται από υψόµετρο 940 µ. και επιβεβαιώνει γιατί οι κάτοικοι το αποκαλούν «µπαλκόνι του λεκανοπεδίου».

Διαβάστε ακόμα:

■ Ανακαλύψτε το µυστικό της Μονής Παναγιάς Ντουραχάνης. Στέκεται αγέρωχη σε µια γαλήνια τοποθεσία δίπλα στη λίµνη και σύµφωνα µε τον θρύλο χτίστηκε από τον Ντουραχάν Πασά της Θεσσαλίας, ο οποίος όταν έφτασε εκεί το 1434 µε το στράτευµά του, έχοντας χάσει τον προσανατολισµό του, πέρασε από την παγωµένη λίµνη χωρίς απώλειες, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύµα.

■ Προµηθευτείτε αυθεντικά έργα τέχνης από το KE.ΠΑ.Β.Ι. (Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων). Υψηλής ποιότητας γιαννιώτικα ασηµικά, σε έναν εντυπωσιακό χώρο µέσα στην πόλη, όπου λειτουργεί εκθετήριο και κατάστηµα λιανικής πώλησης µε κοσµήµατα, ασηµικά είδη και σκαλιστά (όλα πιστοποιηµένα), ενώ στο ίδιο συγκρότηµα στεγάζονται περίπου 40 εργαστήρια αργυροχρυσοχόων!

■ Κάντε µια επίσκεψη στο µουσείο ελληνικής ιστορίας Παύλου Βρέλλη, το Μadame Tussauds της Ελλάδας… Στεγάζεται σε ένα πανέµορφο αρχοντικό ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής στο χωριό Μπιζάνι (µόλις 25΄ από το κέντρο) και στις µουσειακές του αίθουσες θα έρθετε τετ α τετ µε τις σηµαντικότερες στιγµές της ιστορικής διαδροµής της Ελλάδας, µέσα από αφηγήσεις και πιστές αναπαραστάσεις µε 150 έργα τέχνης σε φυσικό µέγεθος!

■ Κάντε µια βόλτα στις ατµοσφαιρικές στοές. Γραφικές µε ιδιαίτερη ενέργεια, ξυπνούν µνήµες γεµάτες ιστορίες, µύθους και παραδόσεις… Πουθενά αλλού δεν θα έχετε συναντήσει τόσες πολλές, τη µία σχεδόν δίπλα στην άλλη. Πρώην χάνια ή εµπορικές συντεχνίες (όσες έχουν ανακατασκευαστεί) αξίζουν την προσοχή σας, καθώς τη θέση των παλιών, ερειπωµένων αποθηκών έχουν πάρει πλέον νυχτερινά µαγαζιά, τα οποία σφύζουν κάθε βράδυ από ζωή.

ΠΗΓΗ: icons-travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ