Το νησί έχει τοπία σμιλεμένα από τους άγριους ανέμους, χωριά φωλιασμένα σε ορεινούς όγκους, έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αρχαίες πολιτείες, εντυπωσιακές σπηλιές και εξαιρετικές- και βραβευμένες- παραλίες. Αυτή με λίγα λόγια είναι η συναρπαστική Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων.

Μεσοχώρι

Οι οικισμοί και τα χωριά της μοιάζουν σαν ζωγραφισμένα τοπία… ένα από αυτά είναι και το Μεσοχώρι, στο κέντρο περίπου του νησιού το οποίο απέχει από την πρωτεύουσα σχεδόν 28 χιλιόμετρα, οδικώς περίπου 45 λεπτά. Το Μεσοχώρι βρίσκεται λοιπόν στο κέντρο του νησιού και προς τα δυτικά παράλιά του, βορειοδυτικά της Καρπάθου (ή Πηγαδιών). Είναι χτισμένο σε πλαγιά, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Λάστος σε υψόμετρο 135 μέτρων. Το χωριό έχει εξαιρετική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και τη γύρω του περιοχή με ελιές και αμπελώνες. Τα σπίτια του διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και το κέντρο του είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια. Η γύρω περιοχή έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο άγριας ζωής: Καμινάκια – Άγιος Επιφάνειος – Μακρύς Γυαλός”

Μεσοχώρι

Κατά γενική ομολογία το Μεσοχώρι, είναι μεταξύ των γραφικότερων και ομορφότερων χωριών της Καρπάθου… Με μια απλή περιήγηση στους δρόμους του οικισμού ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την αυθεντική νησιωτική εικόνα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του τόπου.

Σε περίπτωση που επιλέξετε το συγκεκριμένο χωριό για τη διαμονή σας θα μπορείτε να προσεγγίσετε τη θάλασσα καλύπτοντας μια μικρή απόσταση κατευθυνόμενοι προς το χωριό Λευκός που είναι και το επίνειο του Μεσοχωρίου. Επίσης σε μικρή απόσταση, που δεν ξεπερνά τα 4 χιλιόμετρα βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό Σπόα. Για το μπάνιο σας, μπορείτε να επιλέξετε τις παραλίες του Λευκού, του Ποταλίου, της Πέρδικας και του Φραγκολιμιώνα.

Από το το χωριό Λευκός προς το Μεσοχώρι

Must Visit: Η Παναγία η Βρυσιανή

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία Παναγία η Βρυσιανή, που είναι χτισμένη πάνω στη μοναδική πηγή – βρύση (με τρεις κρουνούς) του χωριού και από την οποία προέρχεται το προσωνύμιό της. Η εκκλησία είναι βυζαντινού ρυθμού, φέρεται να πρωτοκτίστηκε γύρω στα 1553, ανακαινίστηκε πιθανόν το 1791 και πήρε τη σημερινή μορφή της τις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση, αρχής γενομένης το 1935. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) για τρεις ημέρες συγκεντρώνοντας προσκυνητές απ’ όλα τα χωριά της Καρπάθου αλλά και της Κάσου. Αν βρεθείτε στο νησί μην αμελήσετε να την επισκεφτείτε!

Παναγία η Βρυσιανή

Δείτε το χωριό από ψηλά μέσα από το βίντεο:

Δείτε το ταξίδι των Εικόνων και του Τάσου Δούση στην Κάρπαθο:

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ