Μηλιές Πηλίου

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον Βόλο και υψόμετρο 400 μέτρων στο γραφικό Πήλιο βρίσκονται οι όμορφες Μηλιές, ο πηλιορείτικος προορισμός που είναι διάσημος για την αρχιτεκτονική του αλλά και τον περίφημο «Μουτζούρη», το τρένο-σήμα κατατεθέν που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή. Ξεναγηθείτε στο Πήλιο με το θρυλικό τρένο! 

Μηλιές Πηλίου
Στο κέντρο του χωριού

Λέγεται πως το χωριό ίδρυσαν κάτοικοι από τις Μηλιές της Εύβοιας, που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε και η θέση του χωριού, με στόχο να μην «βλέπει» και να μην είναι ορατό από τη θάλασσα.

Κάντε μια βόλτα και στην πανέμορφη Πορταριά Πηλίου! Σας βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Η αρχιτεκτονική του χωριού αναδεικνύει τις Μηλιές σε «ορόσημο» του Πηλίου, με πυργόσπιτα και αρχοντικά να μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Η ιστορία του, είναι μεγάλη καθώς αποτέλεσε και πνευματική εστία των αρχών του 19ου αιώνα.

Είναι μάλιστα πατρίδα των Άνθιμου Γαζή και Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.

Γνωρίστε και ένα λιγότερο δημοφιλές χωριό του Πηλίου τον Άγιο Λαυρέντιο.

πήλιο μηλιές
Μηλιές

Στο χωριό ξεχωρίζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741 ενώ είναι άγνωστο πότε χτίστηκε και από ποιον. Δείγμα και αυτή της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

Πήλιο:Βόλτα σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!

Ο θρυλικός «Μουτζούρης», το τρενάκι του Πηλίου, είναι από το 1985 διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Η διαδρομή από τις Μηλιές μέχρι τα Άνω Λεχώνια, μέσα από την πλούσια πηλιορείτικη φύση και με θέα στον Παγασητικό, είναι από τις ωραιότερες που μπορεί κανείς να απολαύσει.

Ξεναγηθείτε στο χωριό μέσα από το παρακάτω υπέροχο βίντεο

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ