Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

Το Πήλιο έχει μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών είναι και η δημοφιλής Μακρινίτσα, αυτό το πανέμορφο χωριό του Πηλίου, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 850 μ. και χτίστηκε το 1204, όπως ενημερώνει τους επισκέπτες της μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία.

Η Μακρινίτσα έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως το «μπαλκόνι του Πηλίου»

Όταν την επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934 μαγεμένος με τη θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο την ονόμασε «μπαλκόνι του Πηλίου». Εκδρομή για το Σαββατοκύριακο: Φεύγουμε για Tρίκαλα Κορινθίας -Ζαρούχλα – Βυτίνα – Kαστάνιτσα!

Το «μπαλκόνι του Πηλίου», Μακρινίτσα

Το χωριό ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια του, τις 60 περίπου παραδοσιακές του κρήνες (από τις οποίες οι 40 έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία) και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις καστανιές, τις καρυδιές και τις οξιές.

Αρχοντικό πέτρινο, Μακρινίτσα
Μακρινίτσα, κάνοντας βόλτα στο χωριό

Τη δεκαετία του 1960 ο ΕΟΤ αναστήλωσε τρία αρχοντικά (του Σισιλιάνου, του Ξηραδάκη και του Μουσλή) και τα μετέτρεψε σε ξενώνες δίνοντας το έναυσμα για την τουριστική ανάπτυξη της Μακρινίτσας ενώ το 1980 χαρακτηρίστηκε διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απόλυτης προστασίας.

Τουριστικά μαγαζάκια στη Μακρινίτσα
Μακρινίτσα, κεντρική πλατεία
Η υπέροχη κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας

Η ιστορία του χωριού

Το πιθανότερο είναι ότι το όνομά του, το χωριό το οφείλει στην ύπαρξη του μοναστηριού της Μακρινιτίσσης Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως (13ος αι.) που ιδρύθηκε από τον άρχοντα της Μαγνησίας Κωνσταντίνο Μαλιασηνό.

Γύρω από τη Μονή άρχισαν σιγά σιγά να σχηματίζονται οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες κυρίως από τους ακτήμονες εργάτες που δούλευαν στα πλούσια κτήματα του μοναστηριού. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα όταν ιδρύθηκαν τα περίφημα σχολεία της (τέσσερα δημοτικά, ένα διδακτήριο και ένα Παρθεναγωγείο).

Γνωρίστε και τις Μηλιές, το χωριό του Πηλίου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θρυλικό τρενάκι!

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στους Οθωμανούς μαζί με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου και την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1821.

Παρόλα αυτά, όταν ο Τούρκος πασάς Δράμαλης κατέβηκε νότια για να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο, ισοπέδωσε στο πέρασμά του το πλούσιο κεφαλοχώρι.

Παρά το γεγονός όμως ότι ολόκληρο το χωριό πυρπολήθηκε, τα επιβλητικά αρχοντικά του σαν τον Φοίνικα ξαναγεννήθηκαν μέσα από της στάχτες τους και σήμερα στέκονται ψηλά και περήφανα για το ένδοξο παρελθόν τους.

Διαβάστε ακόμα:  9 πανέμορφα νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα για να κάνετε τα επόμενα ταξιδιωτικά σας πλάνα
Πανοραμική θέα , Μακρινίτσα
Σοκάκι, Μακρινίτσα

Σήμερα

Η Μακρινίτσα σήμερα είναι ένα χωριό πραγματικό κόσμημα. Μπαίνοντας στο χωριό (περπατώντας – αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στον οικισμό) σε καλωσορίζει η ωραιότερη ίσως πλατεία της ορεινής Ελλάδας με τα αιωνόβια πλατάνια και τις βρύσες με το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό» όπως λένε οι ντόπιοι.

Από εδώ η θέα είναι εκπληκτική!

Εδώ βρίσκεται ο ναός του Αϊ-Γιάννη του 19ου αι., αλλά και το διάσημο παραδοσιακό καφενείο με την τοιχογραφία του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου, Μακρινίτσα
Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου

Σας αποκαλύπτουμε το… μεγάλο φθινοπωρινό “μυστικό” του Πηλίου, τις Πινακάτες και μένουμε σε ένα αρχοντικό μέσα στα έλατα! 

Μετά το παλιό καφενείο ένα καλντερίμι θα σε οδηγήσει στη συνοικία της Αγ. Τριάδας, όπου ξεχωρίζει ο πύργος των Αξελών.

Αξίζει να επισκεφτείτε το «Μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου», που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο, (παραδοσιακά κουστούμια, βιβλία, παλιές φωτογραφίες, εργαλεία, κειμήλια, φιρμάνια, κοσμήματα, το λάβαρο του 1878, όπλα, εξαρτήματα παρασκευής τσίπουρου και μια εκπληκτική συλλογή από έργα του λαϊκού Πηλιορείτη ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου).

Λαογραφικό μουσείο Μακρινίτσας
Λαογραφικό μουσείο Μακρινίτσας

Στη Μακρινίτσα το 1969 γυρίστηκαν οι περισσότερες σκηνές της γνωστής ελληνικής ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Στα λιθόστρωτα σοκάκια της Μακρινίτσας

Η ομορφιά όμως δεν σταματά… Πολύ κοντά στην Μακρυνίτσα βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό της Πορταριάς, με τα τρεχούμενα νερά, κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση και τους μύθους του όρους των Κενταύρων. Πορταριά Πηλίου: Βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Το μονοπάτι των Κενταύρων, Πήλιο

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ