Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΜηλιές: Το χωριό του Πηλίου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θρυλικό...

Μηλιές: Το χωριό του Πηλίου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θρυλικό τρενάκι!

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον Βόλο και υψόμετρο 400 μέτρων στο γραφικό Πήλιο βρίσκονται οι όμορφες Μηλιές, ο πηλιορείτικος προορισμός που είναι διάσημος για την αρχιτεκτονική του αλλά και τον περίφημο «Μουτζούρη», το τρένο-σήμα κατατεθέν που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή. Ξεναγηθείτε στο Πήλιο με το θρυλικό τρένο! 

Μηλιές Πηλίου
Στο κέντρο του χωριού

Χωριά Πηλίου: Κάνουμε roadtrip ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα σημεία! (φωτο)

- Advertisement -

Λέγεται πως το χωριό ίδρυσαν κάτοικοι από τις Μηλιές της Εύβοιας, που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε και η θέση του χωριού, με στόχο να μην «βλέπει» και να μην είναι ορατό από τη θάλασσα.

Κάντε μια βόλτα και στην πανέμορφη Πορταριά Πηλίου! Σας βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Η αρχιτεκτονική του χωριού αναδεικνύει τις Μηλιές σε «ορόσημο» του Πηλίου, με πυργόσπιτα και αρχοντικά να μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Η ιστορία του, είναι μεγάλη καθώς αποτέλεσε και πνευματική εστία των αρχών του 19ου αιώνα.

Είναι μάλιστα πατρίδα των Άνθιμου Γαζή και Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.

Γνωρίστε και ένα λιγότερο δημοφιλές χωριό του Πηλίου τον Άγιο Λαυρέντιο.

πήλιο μηλιές
Μηλιές

Στο χωριό ξεχωρίζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741 ενώ είναι άγνωστο πότε χτίστηκε και από ποιον. Δείγμα και αυτή της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

Πήλιο:Βόλτα σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!

Ο θρυλικός «Μουτζούρης», το τρενάκι του Πηλίου, είναι από το 1985 διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Η διαδρομή από τις Μηλιές μέχρι τα Άνω Λεχώνια, μέσα από την πλούσια πηλιορείτικη φύση και με θέα στον Παγασητικό, είναι από τις ωραιότερες που μπορεί κανείς να απολαύσει.

Ξεναγηθείτε στο χωριό μέσα από το παρακάτω υπέροχο βίντεο!

Μηλιές Πηλίου

Γνωρίστε τον πανέμορφο Λαύκο στο Πήλιο με το παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα!

Πέρα από τις Μηλιές, την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα, τα πλέον γνωστά και διάσημα χωριά, το Πήλιο μάς προσκαλεί για ένα Σαββατοκύριακο στο πανέμορφο και άγνωστο στους πολλούς Λαύκο!

Λαύκος Πήλιο οικισμός

Τα χωριά του Πηλίου είναι η καλύτερη επιλογή για μια περιήγηση αλλά και για να περάσετε υπέροχα διήμερα στη φύση, σε ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο. Ο Λαύκος είναι ένα γραφικό χωριουδάκι του νότιου Πηλίουπου αγναντεύει τον Παγασητικό και τα νησάκια του, τον Αλατά και το Παλαιό Τρίκερι. Βασικό χαρακτηριστικό του, τα πετρόκτιστα σπίτια με τις παλιές κεραμοσκεπές αλλά και οι ολάνθιστες αυλές με ορτανσίες.

Λαύκος Πήλιο σπίτι πετρόκτιστο

Μια βόλτα σε ένα από τα πιο παραμυθένια χωριά της Ελλάδας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πως επίκεντρο όλων είναι η πλατεία με τα μεγάλα κυπαρίσσια, όπου θα βρείτε υπέροχα καφενεία για χάζι και χαλάρωση. Τα 310 μέτρα υψόμετρο προσφέρουν υπέροχη θέα προς το χαρακτηριστικό ηλιοβασίλεμα του Παγασητικού, ενώ το ενδιαφέρον εδώ είναι και έντονα πολιτιστικό.about:blank

Πολιτιστικό ενδιαφέρον & πεζοπορία

Έχει τρία πανέμορφα μουσεία, το Λαογραφικό, το Φάμπειο και το Μουσείο Ραδιοφώνου, καθένα με τη δική του ιστορία να πει και να δείξει. Βασικό αξιοθέατο, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, από όπου και ξεκίνησε το χτίσιμο του χωριού, αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από το χωριό.

Λαύκος Πήλιο πεζοπορία

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, όλα τα μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα και οδηγούν σε μια πλήρη εξερεύνηση της υπέροχης φύσης του Πηλίου. Στην κεντρική πλατεία του Λαύκου, μάλιστα, υπάρχει χάρτης με όλες τις διαδρομές.

Πού να μείνετε

Ξενώνας Χρωμάτων: Ανακαινισμένο τρίπατο αρχοντικό του 1861 κοντά στην πλατεία του Λαύκου. Εργα τέχνης εναλλάσσονται κατά καιρούς στα δωμάτια – τα περισσότερα με θέα στον Παγασητικό.
Αρχοντικό Κ. Παρίση: Εξαιρετική οχυρωματική αρχιτεκτονική σε αρχοντικό του 1834, με πολύ ευχάριστη, άνετη αυλή και θέα στη θάλασσα.

Θα φάτε τέλεια στην…

Δροσιά. Εστιατόριο στην πλατεία του Λαύκου, φημισμένο για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά του αλλά και για το μεγάλο χαμόγελο και την ευγένεια των ιδιοκτητών του.

Το παλαιότερο καφενείο στην Ελλάδα

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα ταβερνάκια της πλατείας για φαγητό, δίνοντας έμφαση στις ντόπιες συνταγές και στα καλομαγειρεμένα πιάτα που προσφέρονται παντού. Άλλωστε οι κάτοικοι φροντίζουν τους επισκέπτες τους και με το παραπάνω. Και φυσικά θα κάνετε μια στάση στο καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα, που λειτουργεί από το 1785, και είναι το παλαιότερο ελληνικό καφενείο.

Λαύκος Πήλιο παλαιότερο καφενείο Φορλίδας

Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε στον πάνω όροφο του καφενείου, χάνι. Σε αυτό είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος. Σήμερα το χάνι δεν λειτουργεί πια, ο κύριος Μανώλης όμως συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του χθες αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.

Το καλοκαίρι ο πάντα ευγενικός και χαμογελαστός κύριος Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα 9 πλατάνια της πλατείας και τον χειμώνα εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Σκοτεινό, αλλά με περίεργες ζώνες φωτός από τα μικρά παράθυρα, ένα δάπεδο από παλιά τσιμεντοκονία, στους τοίχους στρώσεις αλλεπάλληλες λουλακιού και ένα ταβάνι που αντέχει με κόπο το βάρος της ιστορίας των 242 χρόνων. Παλιές ψάθινες καρέκλες, τραπεζάκια με μάρμαρα Πηλίου και στη μέση η ξυλόσομπα.

Η ιστορία του

«To μαγαζί έχει την ιστορία του. Στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι που βρίσκονταν στον όροφο του καφενέ και από κει με τα πόδια έφθανε στη Μηλίνα, όπου τον παρελάμβανε το καΐκι για τον Βόλο.

Μέχρι το 1960 η σύνδεσή μας με τον Βόλο γινόταν μέσω θαλάσσης. Σύχναζαν και άλλες προσωπικότητες στον καφενέ μας. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου», είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης του καφενείου.

Το καφενείο παλαιότερα λειτουργούσε και ως κουρείο, χασάπικο, ταβέρνα και στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην οροφή τα μεταλλικά τσιγκέλια από τα οποία κρεμούσαν παλιά τα κρέατα.

Ο Λαύκος δεν είναι απλώς ένα χωριό γραφικό είναι μια στάση που πρέπει να κάνετε στο Πήλιο για να γνωρίσετε την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, να απολαύσετε το φυσικό τοπίο των μυθικών Κενταύρων, τα δάση από οξιές και καστανιές και να ξεκουραστείτε λίγες μέρες μέσα στη φύση.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,199LikesΚάντε Like
89,237 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ