Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
21.1 C
Athens
ΑρχικήTravelΧωριά Πηλίου: Κάνουμε roadtrip ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά...

Χωριά Πηλίου: Κάνουμε roadtrip ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα σημεία! (φωτο)

Το φθινόπωρο είναι υπέροχη εποχή για ρομαντικές και όχι μόνο εκδρομές και το  Πήλιο σίγουρα είναι από τους κορυφαίους προορισμούς! Με την πρώτη ευκαιρία κάντε ένα ταξίδι μέχρι το ονειρεμένο Πήλιο, έστω και για λίγες μέρες!

Χρειάζεστε ένα µικρό διάλειµµα, από την έντονη καθηµερινότητά σας; Ένα time out – όχι πολύ µακριά από την Αθήνα – , σε φυσικά όµορφα µέρη, αξεπέραστα τοπία, καλό παραδοσιακό φαγητό, τσίπουρα µε µεζέδες, φιλόξενους ανθρώπους και παραδοσιακούς ξενώνες;

- Advertisement -
Χωριά Πηλίου

Εδώ κάνουμε roadtrip στα χωριά του Πηλίου και ακολουθούμε 2 διαφορετικές μεταξύ τους διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα μέρη!

Ο Βόλος και τα κοντινά χωριά του Πηλίου είναι ένας από τους πιο κλασικούς και δηµοφιλείς προορισµούς, τόσο για το χειµώνα, όσο και για το καλοκαίρι. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικά χωριά, παραδοσικά σπίτια και καλντερίµια, παραλίες και µοναδική καταπράσινη θέα!

Η θέα στον Βόλο από ψηλά

Με αφετηρία λοιπόν τον Βόλο, ακολουθούµε δύο διαφορετικές διαδροµές και…χανόµαστε στα  πανέµορφα χωριά του Πηλίου! Πάρτε το αυτοκινητό σας, καλή παρέα και ακολουθήστε µας!

1η Διαδροµή

Bόλος – Κατωχώρι – Πορταριά – Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου – Kισσός – Μούρεσι –  Τσαγκαράδα

Ξεκινήστε από τον Βόλο µε βορειοανατολική κατεύθυνση, µε πρώτη στάση το Κατωχώρι. Το Κατωχώρι απέχει 9,6 χλµ, 19 περίπου λεπτά από το κέντρο του Βόλου. Ένα γραφικό χωριό πνιγµένο στο πράσινο, διατηρηµένο στην παραδοσιακή του µορφή. Το αειθαλές πράσινo και τα τρεχούµενα νερά θα σας µαγέψουν.

Σας προτείνουµε να κάνετε ένα µεγάλο περίπατο, να χαρείτε τη φύση και να συνεχίσετε από εκεί για την Πορταριά που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, µόλις 1 χλµ. µακριά σας, περίπου 3 λεπτά. Το «Κεφαλοχώρι» του Πηλίου, µε τα παραδοσιακά χρώµατα και την αξιόλογη τουριστική υποδοµή, το θαυµάσιο φυσικό περιβάλλον, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίµια, τις βρύσες µε τα τρεχούµενα νερά, αλλά και την µοναδική θέα στη γειτονική Μακρυνίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, θα µαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Πορταριά Πηλίου
Πορταριά

Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, στην πλατεία σήµα κατατεθέν  του χωριού, µε τα εντυπωσιακά πλατάνια αλλά και να μείνειτε. Εμείς έχουμε ανακαλύψει 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό στην Πορταριά! Tip. Αγοράστε τοπικά προιόντα (λικέρ, γλυκά του κουταλιού, ζυµαρικά κλπ) από τον γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισµό.

Καμπαναριό, Πορταριά
Πορταριά

Συνεχίστε την εκδροµή σας από την Πορταριά για το χωριό Χάνια. Θα το βρείτε σε απόσταση 12,5 χλµ.  (περίπου 19 λεπτά). Τα Χάνια, είναι ένα µέρος µαγευτικό το χειµώνα, αλλά και το καλοκαίρι,ένας µαγικός τόπος γεµάτος χρώµατα που αλλάζουν κάθε εποχή! Είναι µικρός οικισµός, σε ένα από τα υψηλότερα σηµεία του Πηλίου, χτισµένος σε υψόµετρο 1.200 µέτρων, περικυκλωµένος από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς.

Στο παρελθόν, ήταν σταθµός ανάπαυλας και ανεφοδιασµού των εµπόρων και των ταξιδιωτών, οι οποίοι έβρισκαν κατάλυµα στα χάνια που υπήρχαν στο χωριό, απ’ όπου προήλθε και το όνοµα του.

Σήµερα, εξακολουθούν να µαγεύουν  και να συγκινούν τους επισκέπτες τους, καθώς είναι µια όαση δροσιάς το καλοκαίρι και ένα καταφύγιο το χειµώνα. Βγάλτε τις απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχειστε για το Χιονοδροµικό κέντρο Πηλίου στο οποίο θα βρεθείτε µόλις σε 2,3 χλµ. (5 περίπου λεπτά). Βρίσκεται σε υψόµετρο 1471 µέτρων, εκπληκτικά χαµηλό υψόµετρο για χιονοδροµικό κέντρο το οποίο όµως προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη µορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίµα.

Υπάρχουν πέντε πίστες συνολικού µήλους 15 χιλιοµέτρων, τέσσερις κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριµένες από τη Διεθνή Οµοσπονδία Χιονοδροµίας (FIS), µια πίστα δρόµου αντοχής 5 χιλιοµέτρων, µοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση  γίνεται ανάµεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα το Αιγαίο πέλαγος.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Το Χιονοδροµικό κέντρο είναι πλήρως εξοπλισµένο, αφού θα βρείτε τρεις χώρους στάθµευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο,  εστιατόριο, ενοικιάσεις & πωλήσεις εξοπλισµού σκι & snowboard, καθώς και ιατρείο. Για τους αρχάριους, λειτουργεί σχολή σκι & snowboard, αλλά και ειδικά τµήµατα για παιδιά τριών χρόνων και άνω, υπό την εποπτεία έµπειρων παιδαγωγών δασκάλων.

Εδώ θα δείτε τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας για τους δεινούς σκιέρ και όχι μόνο!

Εφόσον έχετε χαρεί την επαφή σας µε τη φύση, έχετε απολαύσει το µοναδικό τοπίο και έχετε κάνει σκι (ή απλά έχετε χαλαρώσει µε ένα ζεστό ρόφηµα στο αναψυκτήριο και ανανπνέοντας καθαρό αέρα), µπορείτε να συνεχίσετε τη διαδροµή σας. 

Επόµενη στάση, ο Κισσός,12,1 χιλιόµετρα µακριά από το χιονοδροµικό κέντρο(21 περίπου λεπτά). Είναι ένα πανέµορφο γραφικό, παραδοσιακό χωριό, που κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, η ονοµασία του  προέρχεται από την παράφραση της λέξης χρυσός. Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή βλάστηση. Όλο το χωριό περιβάλλεται από καστανιές και πλατάνια, τα οποία δηµιουργούν πανέµορφα τοπία.

πλατεία στον Κισσό Πηλίου
Κισσός

Αξίζει να επισκεπτείται την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου, όπως και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτοµή του Ρήγα Φερραίου, ο οποίος µαθήτευσε στη Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό. Κατά την παραµονή σας στο χωριό, καθίστε σε ένα από τα µικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και δοκιµάστε νόστιµους µεζέδες, ψητά σούβλας και ντόπιο κρασί.

Κισσός Πηλίου
Κισσός

Μην παραλείψετε να προµηθευτείτε αρωµατικά βότανα, γλυκά του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις καθώς και φρούτα, τα οποία καλλιεργούνται & παράγονται µε παραδοσιακούς τρόπους στο Πήλιο.

Από εκεί σε  απόσταση 13,2 χλµ (30 λεπτά περίπου), σας περιµένει το Μούρεσι. Χτισµένο αµφιθεατρικά, σε µια κατάφυτη περιοχή, έχει παραδοσιακά σπίτια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, κρυστάλινα τρεχούµενα νερά και µοναδική θέα στο Αιγαίο.

Μούρεσι Πηλίου
Μούρεσι

Ο συγκεκριµένος οικισµός, γνώρισε µεγάλη ακµή το 18ο αιώνα, χάρη στη σηροτροφία (εκτροφή µεταξοσκώληκα) και τη βιοτεχνία µάλλινων επενδύσεων. Εκεί µπορείτε να συνδιάσετε µε ιδανικό τρόπο, βουνό και θάλασσα, καθώς η προνοµιακή του θέση, επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό κέντρο, αλλά και σε ορισµένες από τις ωραιότερες αιγαιοπελαγίτικες ακτές της Μαγησίας.

Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, θα εντυπωσιαστείτε από τις τρεις θεόρατες φλαµουριές, οι οποίες σκιάζουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Κλείνοντας το road trip σας, από το Μούρεσι, θα βρεθείτε στην πασίγνωστη Τσαγκαράδα σε µόλις 4.3 χλµ. (9 περίπου λεπτά). 

Μέσα στη φύση, Τσαγκαράδα
Τσαγκαράδα

Ένα χωριό χτισµένο κατά µήκος του δρόµου µε πλούσια βλάστηση, πανύψηλες καστανιές και θεόρατα πλατάνια. Αποτελείται από τέσσερις οικισµούς. Καταλαµβάνει την καταπράσινη πλαγιά από το ύψος του περιφεριακού έως το Αιγαίο, αποτελώντας ιδανικό συνδιασµό βουνού και θάλασσας.

Τσαγκαράδα Πηλίου
Τσαγκαράδα

Στο χωριό θα βρείτε προσεγµένες καφετέριες, εστιατόρια και µπαρ, όπου µπορείτε να πιείτε παραδοσιακό καφέ ή ένα ποτήρι κρασί ή ακόµη να φάτε κάτι σπιτικό, µαγειρεµένο παραδοσιακά. Στην περιοχή, κατά τον  περίπατό σας, µπορείτε να επισκεπτείτε το πέτρινο γεφύρι στη ρεµατιά Μηλοποτάµου, την πλατεία Αγίων Ταξιαρχών µε τη µαρµάρινη κρήνη και τις τέσσερις βρύσες.

Φθινοπωρινές εικόνες στην Τσαγκαράδα
Τσαγκαράδα

2η Διαδροµή

Βόλος – Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμος– Μηλιές – Αγριά

Ξεκινήστε από τον Βόλο µε µε ανατολική κατεύθυνση για Τσαγκαράδα την οποία θα συναντήσετε σε 45,5 χλµ. (1 ώρα και 15 λεπτά περίπου). Το πασίγνωστο χωριό του Πηλίου είναι φηµισµένο για τη φυσική του οµορφιά όπως και τις επιλογές που θα βρείτε για καφέ, φαγητό και διαµονή ενώ είναι ιδανικό αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε.

Πλατεία στην Τσαγκαράδα
Τσαγκαράδα

Από την Τσαγκαράδα συνεχίστε νότια για το χωριό Μυλοπόταµος, που απέχει περίπου 13 λεπτά (5,9 χλµ),  και είναι ένας ακόµα  ονειρεµένο προορισµός! Ο Μυλοπόταµος εκτός των άλλων φηµίζεται για τη µαγευτική του παραλία.

παραλία Μυλοπόταμος, Πήλιο
Μυλόπόταμος

Γραφική, µε βότσαλα, άµµο και µικρές πετρούλες και στο µέσον της κόβεται από ένα βράχο. Για να φτάσετε όµως στην παραλία και να αντικρίσετε αυτή τη µοναδική θέα, πρέπει παρκάρετε αρκετά µακριά και κατεβείτε στην παραλία µε τα πόδια. Το beach – bar που βρίσκεται σχεδόν µέσα στο βράχο, θα σας ξεδιψάσει και θα σας χαρίσει στιγµές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς! Αυτό βέβαια αν βρεθείτε εδώ άνοιξη ή καλοκαίρι.

Από τον Μυλοπόταµο µε νοτιοδυτική κατελυθυνση σε 28 χλµ., (46 περίπου λεπτά) θα συναντήσετε το όµορφο χωριό Μηλιές. Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από τους κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις πειρατών. Γι’αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια, ώστε να µη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να µη φαίνεται το χωριό από αυτή.

Μηλιές Πηλίου
Μηλιές

Αυτό το γραφικό χωριό, έχει και ως αφετηρία του ο «Μουτζούρης», το µικρό τρενάκι, που περνά µέσα από µια όµορφη καταπράσινη διαδροµή και φτάνει έως τα Άνω Λεχώνια. Αξίζει να κάνετε µια βόλτα µε αυτό και να απαθανατίσετε µε το φωτογραφικό σας φακό την ευρύτερη περιοχή.  Tip. Λειτουργεί µόνο από αρχές Απριλίου, έως τέλος Οκτωβρίου. Κάντε εδώ ξενάγηση στο Πήλιο με το θρυλικό τρένο, τον Μουτζούρη!

Σταθμός στις Μηλιές Πηλίου
Μηλιές

Οι Μηλιές, είναι ένα χωριό µε µακρά ιστορία. Ήταν κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, καθώς και πνευµατική εστία της εποχής. Η κεντρική πλατεία του χωριού, θεωρείται σηµείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Περιµετρικά της, βρίσκονται σπουδαία κτίρια της ιστορίας και του πολιτισµού, που αξίζει να τα δείτε, όση ώρα διαρκέσει η επίσκεψή σας στο χωριό.

Σε µικρή απόσταση από τις Μηλιές σε 20,1 χλµ (29 λεπτά περίπου) θα βρεθείτε στην Αγριά. Μια σύγχρονη, δυναµική κωµόπολη, που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Τα αναρίθµητα παραλιακά ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα και τα καφέ, θα σας προσφέρουν µοναδικές γευστικές απολαύσεις και στιγµές χαλάρωσης.

Αγριά, Πηλίου
Αγριά

Εάν βρεθείτε στην Αγριά καλοκαιρινή περίοδο, µην παραλείψετε να πάτε στις πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κυρίως, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, στο οποίο συµµετέχουν σολίστ από όλο τον κόσµο! Θεσµός επίσης έχει γίνει και η «Ψαράδικη Βραδιά», όπου προσφέρονται στους επισκέπτες άφθονα ψάρια, σε ένα γλέντι µε παραδοσιακές ορχήστρες, έως τις πρωινές ώρες.

Αξίζει επίσης να επισκεπτείτε, αναξάρτητα από την περίοδο, το ξωκλήσι του Τιµίου Σταυρού, µε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισµένο πάνω σε βράχο.

Χωριά Πηλίου

Έχουμε να σας προτείνουμε και μια υπέροχη επιλογή διαμονής στον γραφικό Άγιο Λαυρέντιο!

Πήλιο: Ανακαλύψαμε ένα ονειρεμένο ξενώνα που στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα!

Κάνοντας μια έρευνα για πρωτότυπα και εντυπωσιακά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, όπως το Πήλιο στην προκειμένη περίπτωση, ανακαλύψαμε έναν υπέροχο ξενώνα που στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα, έχει βαθμολογία στη booking 9,3 και βρίσκεται στον πανέμορφο Άγιο Λαυρέντιο!

Εδώ θα δείτε και έναν ακόμα πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα στη Ζαγορά Πηλίου με βαθμολογία 9,6 από τον Τάσο Δούση

Λίγα λόγια για το πανέμορφο αυτό πηλιορείτικο χωριό!

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά. O Άγιος Λαυρέντιος, είναι ένα ορεινό χωριό του Δυτικού Πηλίου μόλις 20 χλμ. από τον Βόλο.about:blank

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Το χωριό πήρε το όνομά από το ομώνυμο μοναστήρι του Άγιου Λαυρεντίου που βρίσκεται εκεί. Το πανέμορφο σκηνικό του χωριού πρωταγωνιστεί και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Η πλούσια φύση, τα όμορφα γραφικά δρομάκια, οι ήχοι από τα ρυάκια και τα ρέματα και οι φιλόξενοι άνθρωποι είναι σήμα κατατεθέν του χωριού.

Με ένα κλικ εδώ περιηγηθείτε στα όμορφα χωριά του Πηλίου!

Το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια, που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία τους και να χαλαρώσουν κάθε εποχή του χρόνου ενώ τη διαμονή σας εδώ μπορείτε να τη συνδυάσετε με εκδρομή και σε άλλα όμορφα χωριά του Πηλίου όπως επίσης και με τον Βόλο.Ο Τάσος Δούσης προτείνει έναν πανέμορφο πέτρινο ξενώνα στο Πήλιο, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε εκπληκτική τιμή!

Από την Αθήνα απέχει οδικώς 350 χλμ., περίπου 4 ώρες.

Σε αυτό λοιπόν το χωριό θα βρείτε τον πολυτελή ξενώνα Palio Eleotrivio.

Palio Eleotrivio

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της booking αυτός ο πολυτελής ξενώνας στεγάζεται σε ένα ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα, διαθέτοντας όλα τα στοιχεία του αυθεντικού πέτρινου κτηρίου.

Το Palio Eleotrivio αποτελείται από ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες που περιλαμβάνουν παράθυρα με θέα στο χωριό και στον Παγασητικό Κόλπο. Όλες οι μονάδες είναι επιπλωμένες και διαθέτουν τηλεόραση, ψυγείο και μπάνιο με υδρομασάζ, καθώς και πρόσβαση στο internet.

Παρέχονται επίσης κοινόχρηστοι χώροι, που περιλαμβάνουν coffee lounge, κεντρικό lounge με τηλεόραση μεγάλης οθόνης, αίθουσα πρωινού και χώρο στάθμευσης.

Το Palio Eleotrivio βρίσκεται δίπλα σε ένα ποτάμι και πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα καφενεία και τις ταβέρνες της, ενώ απέχει μόνο 15χλμ. από την παραλία.

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι 21χλμ. μακριά από το Βόλο και βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ., λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το Χιονοδρομικό Κέντρο.Ο Τάσος Δούσης αποκαλύπτει: Τα σπήλαια στη Ματέρα που μετατράπηκαν σε ξενοδοχείο για το οποίο μιλάει όλη η Ιταλία! (φωτο)

Info: Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου, www.palioeleotrivio.gr

Εμείς αναζητήσαμε διαθεσιμότητα και τιμή για 2 διανυκτερεύσεις σε ημερομηνίες 28 – 30 Οκτωβρίου και βρήκαμε σουίτα με συνολική τιμή €160/ 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό.

Η σουίτα είναι 37τμ και έχει ένα πολύ μεγάλο διπλό κρεβάτι και ένα καναπέ κρεβάτι.

Είναι διακοσμημένη σε παραδοσιακό στυλ με χειροποίητα χαλιά. Διαθέτει ξύλινο δάπεδο και οροφή με ξύλινα δοκάρια. Προσφέρει θέα στο χωριό και στον Παγασητικό Κόλπο. Περιλαμβάνει:
– υδρομασάζ – δορυφορική τηλεόραση – μίνι μπαρ – στεγνωτήρα μαλλιών. Παρέχεται επίσης δυνατότητα τοποθέτησης 1 επιπλέον κρεβατιού, κατόπιν αιτήματος και με πρόσθετη χρέωση.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,456 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ