Οι μετακινήσεις εκτός νομού είναι πλέον ελεύθερες και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνονται για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού είναι λογικό να αφορούν και στις μετακινήσεις.

Παρατηρείται στα μέτρα μια σχετική χαλάρωση και πριν μερικές μέρες εκδόθηκε απόφαση όπου ορίζεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών σε κάθε ένα αυτοκίνητο κάτι που ισχύει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

- Advertisement -

Η δεύτερη φάση επιτρέπει την ύπαρξη και μετακίνηση περισσότερων ατόμων στο αυτοκίνητο εκτός του οδηγού.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπεται ήδη από τις 8 Μαΐου 2020, η μεταφορά δύο επιβατών, εκτός από τον οδηγό, στα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι πέντε θέσεων και στα επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ταξί).

Στη σχετική ΚΥΑ, η οποία έχει τίτλο «Μέτρα τήρησης αποστάσεων κατά τις μετακινήσεις μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και τροποποίηση των μέτρων προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης»,

ορίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός των δύο επιβατών εκτός από τον οδηγό, ισχύει και για διπλοκάμπινα οχήματα, μικτής χρήσης όπως και για τύπου Βαν οχήματα, δηλαδή ό,τι ισχύει και για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων.

Ελλάδα διόδια

Επιπλέον, σε αυτά τα οχήματα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και από τον οδηγό και για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (150 €) τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Τέλος, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, διευκρινίζεται ότι κατά τις μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα, όπως και για τα αυτοκίνητα του Διπλωματικού Σώματος, Προξενικού Σώματος, του Προσωπικού Πρεσβειών και Ξένων Αποστολών εφαρμόζονται τα εξής:

  • Για τα επιβατηγά οχήματα μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
  • Για αυτοκίνητα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.

Ακτοπλοΐα: Πώς θα είναι τα ταξίδια με πλοίο φέτος το καλοκαίρι;

Ταξίδι με πλοίο
Ταξίδι με πλοίο Ταξίδι

Στην ανακοίνωση ενός σχεδίου 21 σελίδων για τα ταξίδια με πλοίο μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε τις σχετικές μεταρρυθμίσεις προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι εξής μεταρρυθμίσεις:

  • Ο αριθμός επιβατών στα συμβατικά πλοία δεν θα ξεπερνά το 55% ενώ στα ταχύπλοα το 50%.
  • Τα πλοία με καμπίνες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νομοθεσίες που ισχύουν για τους στεγασμένους και εξωτερικούς χώρους
  • Στα καθίσματα εντός των πλοίων, αεροπορικού τύπου θα πρέπει να τηρούνται όλες οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας με κενό ανάμεσα σε κάθε κατειλημμένη θέση.
  • Σε κάθε καμπίνα θα επιτρέπεται ένας επιβάτης ενώ αν πρόκειται για οικογένεια θα πρέπει να περιλαμβάνονται έως 4 άτομα ανά καμπίνα.
  • Μετά από κάθε χρήση της καμπίνας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες οφείλουν να αερίζουν φυσικά τον χώρο είτε να τον απολυμαίνουν τουλάχιστον 3 ώρες πριν την χρησιμοποιήσει άλλος επιβάτης.

Ταξίδι με πλοίο και αεροπλάνο;Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουμε τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Ειδικό ερωτηματολόγιο πριν την επιβίβαση τους στο πλοίο, θα πρέπει να συμπληρώνουν όσοι επιβάτες πραγματοποιούν ταξίδια, εντός της χώρας, διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αεροπλάνο κατά την απογείωση

Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα ερωτηματολόγια είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες πώς θα είναι το ερωτηματολόγιο:

Νέο ερωτηματολόγιο για ταξίδια
Το ερωτηματολόγιο θα γίνει η νέα συνήθεια στα ταξίδια
θα γίνει

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ