Δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης από ένα «χορταστικό» ελληνικό road trip, με στάσεις σε κουκλίστικα χωριά, παραμυθένια κάστρα, όχθες λιμνών και ποταμών. Για να σας βάλουμε κι εσάς ιδέες, συγκεντρώσαμε πέντε από τις ωραιότερες –μικρές και μεγάλες– διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Διαδρομή #1: (Όλος) ο βορράς

Αν έχετε (πολλές) μέρες στη διάθεσή σας, αυτό είναι μάλλον το καλύτερο road trip που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα. Με άξονα την Εγνατία, θα διασχίσετε οριζόντια όλο τον ελληνικό βορρά, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα και φτάνοντας στον Έβρο. Είπαμε, θέλει μέρες –τουλάχιστον δέκα, για να το απολαύσετε στο μεγαλείο του.

Ανακαλύψτε τα 10 ομορφότερα χωριά του Πηλίου

Χιλιόμετρα: 679 χωρίς τις παρακάμψεις, 856 με τις παρακάμψεις
Στάσεις: Πολλές! Ενδεικτικά, τα Γρεβενά, η Βέροια και η Βεργίνα, η Θεσσαλονίκη (προφανώς), η Κερκίνη (θέλει μια ωρίτσα παράκαμψη, αλλά την αξίζει), η Καβάλα, η Ξάνθη, ο Νέστος και τα Πομακοχώρια (επίσης παράκαμψη, μια ωρίτσα περίπου κι εδώ) και βέβαια το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς.

Διαδρομή #2: Η άγνωστη δύση

Όχι τα Ζαγοροχώρια. Όχι, ούτε τα Τζουμέρκα. Η διαδρομή στην «άγνωστη» ελληνική δύση ξεκινά από την Άρτα, περνά από την Πρέβεζα, και ανηφορίζει προς την Πάργα, κάνοντας στάσεις σε αρχαίες πόλεις που δεν είχατε ακουστά, ποτάμια που μοιάζουν μαγεμένα, γεφύρια βγαλμένα από θρύλους, μεσαιωνικά κάστρα και ολοζώντανες πόλεις.

Χιλιόμετρα: 132
Στάσεις: Η Άρτα με το γεφύρι της (στην οποία θα μείνετε τουλάχιστον μια-δυο μέρες για φαγητό), η αρχαία Νικόπολη, η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που σώζεται στην Ελλάδα, η κουκλίστικη Πρέβεζα με τα café και τα μπαράκια της, το ιστορικό Ζάλογγο, ο φαντασμαγορικός Αχέροντας, οι πηγές του στη Γλυκή και το αρχαίο Νεκρομαντείο του, η Πάργα που αυτή την εποχή –απαλλαγμένη από τα πλήθη που συρρέουν το καλοκαίρι– βρίσκεται στα καλύτερά της, και το βγαλμένο από παραμύθι κάστρο της.

Διαδρομή #3: Η καρδιά της Πελοποννήσου

Ποτάμια και καταρράκτες, πέτρινα χωριά και αρχαίες πόλεις, λίμνες και δάση, οινοποιεία και μονοπάτια σε καταπράσινες βουνοπλαγιές. Ή απλούστερα, η Πελοπόννησος. Στο κατώφλι του σπιτιού μας.

Τάσος Δούσης: Σας αποκαλύπτω ένα μυστικό για το Ντουμπάϊ που δεν ξέρει κανείς! Να γιατί πρέπει να το επισκεφτείτε το 2018

Χιλιόμετρα: 443
Στάσεις: Η αρχαία Νεμέα, με τον αρχαιολογικό χώρο και τα οινοποιεία της, τα κουκλίστικα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας (Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα), οι Χράνοι της Μεσσηνίας, η αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οι φαντασμαγορικοί καταρράκτες της Νέδας, η Αρχαία Ολυμπία, το υπέροχο Δάσος της Φολόης, τα χωριά, η λίμνη και οι όχθες του Λάδωνα.

Διαδρομή #4: Ένωση κέντρου

Ξεκινάμε από την Καρδίτσα, για να διασχίσουμε μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Κεντρικής Ελλάδας, κάνοντας στάσεις για βόλτες, πεζοπορίες και δραστηριότητες στη φύση (στα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, ή στην άγρια φύση των Τζουμέρκων) πριν καταλήξουμε για μανιτάρια και sightseeing στα τοξωτά γεφύρια γύρω από τα Γρεβενά.

Ανακαλύψτε τα 10 ομορφότερα χωριά του Πηλίου

Χιλιόμετρα: 389
Στάσεις: Τα χωριά στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα, η Ελάτη και το Περτούλι, τα υπέροχα Τζουμέρκα (με όσες περισσότερες στάσεις θέλετε/ προλαβαίνετε, εμείς ενδεικτικά έχουμε συμπεριλάβει το Συρράκο), τα απόκοσμα Μετέωρα, και τα Γρεβενά, όπου φτάνετε μετά τα Μετέωρα μέσα από μια από τις ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Ελλάδα, που περνά από το Αγιόφυλλο και τις όχθες του Βενέτικου.

Διαδρομή #5: The final frontier

«Η πινέζα», αν το προτιμάτε λιγότερο ρομαντικά. Η ανατολικότερη, πιο απόκοσμα γοητευτική, πιο διαφορετική-απ’-ό,τι-έχετε-δει διαδρομή που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα. Αν οδηγήσετε μόνο προς τα πάνω, παράλληλα με τον Έβρο, η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 99 χιλιόμετρα από τους Κήπους ως τις Καστανιές. Για να τη μεγαλώσουμε, και να δούμε όσο περισσότερη Θράκη γίνεται, ξεκινήσαμε από την Ξάνθη.

Χιλιόμετρα: 257
Στάσεις: Η Ξάνθη κατ’ αρχάς, και μετά το Δέλτα του Νέστου και η Βιστωνίδα, η Αλεξανδρούπολη, το Δέλτα του Έβρου, το πανέμορφο Δάσος της Δαδιάς, το Σουφλί για να μάθετε όσα πάντα θέλατε να ξέρετε για το μετάξι αλλά δεν είχατε ποιον να ρωτήσετε, το Διδυμότειχο (μπλουζ –συγνώμη, δεν κρατηθήκαμε) και οι Καστανιές, το (πραγματικά) τελευταίο σύνορο της Ελλάδας. Η διαδρομή κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της παράλληλα με την όχθη του ποταμού, ενώ αν έχετε μαζί διαβατήρια, πέντε χιλιόμετρα από τις Καστανιές βρίσκεται μια πόλη μαγική, η παλιά πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αδριανούπολη.

πηγή:in2life.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ