Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
22.7 C
Athens
ΑρχικήΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Η ιδανική αφετηρία για ημερήσιες εκδρομές σε υπέροχους κοντινούς προορισμούς!

Θεσσαλονίκη: Η ιδανική αφετηρία για ημερήσιες εκδρομές σε υπέροχους κοντινούς προορισμούς!

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαθέτει όλα όσα θέλει να δει και να κάνει ο επισκέπτης αλλά έχει ακόμα ένα “προσόν”, μια ιδανική γεωγραφική θέση, η οποία της επιτρέπει να γίνει η κατάλληλη αφετηρία για υπέροχες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς γεμάτους φυσικές ομορφιές και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ανακαλύψτε τις μοναδικές ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και ζήστε αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες! Πολιτιστικοί θησαυροί παγκόσμιας εμβέλειας, θρησκευτικά προσκυνήματα, φύση, ποικίλες δραστηριότητες σας περιμένουν και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από την πόλη.

- Advertisement -

Εδώ θα δείτε κάποιους μόνο από τους πολλούς προορισμούς που μπορείτε να επισκεφτείτε από τη Θεσσαλονίκη! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε μόλις μισή, μία ή δύο ώρες από την πόλη και σχεδιάστε την επόμενη σας εξόρμηση!

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Λουτρακίου, γνωστότερα ως Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στο Δήμο Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας.

Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37ο C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, με τους επισκέπτες να έρχονται για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες τους (θεραπευτικές – χαλαρωτικές), αλλά και για να απολαύσουν το μοναδικού κάλλους τοπίο βουνού και δάσους, με την πλούσια βλάστηση και τους καταρράκτες.

Λουτρά Πόζαρ

Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων. 

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: “Θερμοπόταμος”.

Λουτρά Πόζαρ

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Τα ιαματικά ζεστά νερά που αναβλύζουν από το βουνό, δημιουργούν μια απίστευτη εμπειρία για όποιον αποφασίσει να δοκιμάσει μια βουτιά κάθε εποχή του χρόνου και ειδικά τον χειμώνα! Το νερό εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, ώσπου ζεσταίνεται, ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Λουτρά Πόζαρ

Λίμνη Κερκίνη

Στο νομό Σερρών, βρίσκεται η Λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υδροβιότοπο, ο οποίος ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, αποτελεί έναν από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών, καθώς 300 περίπου είδη, σπάνιων και προστατευμένων πουλιών, ζουν και αναπαράγονται εδώ. Μοναδικής ομορφιάς και το θέαμα των βουβαλιών όταν δροσίζονται στα νερά, αφού στη λίμνη Κερκίνη ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα.

Η Λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή λίµνη και σχηµατίστηκε το 1932 µε την δηµιουργία φράγµατος στον ποταµό Στρυµόνα και απέχει 80 χλµ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλµ. από Σέρρες.

Λίμνη Κερκίνη

Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευµένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας οµορφιάς µε θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Θαυµασµό προκαλούν τα παραποτάµια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήµατος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Άγρια πουλιά, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια και υπέροχα παραλίµνια δάση, η λίµνη και το περιβάλλον της είναι ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισµού και σε µια όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, είτε τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη λίµνη, είτε το καλό παραδοσιακό φαγητό, είτε απλώς η απόλυτη, σχεδόν βουκολική ηρεµία. Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σηµασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Χωριουδάκια από την µια πλευρά, και από την άλλη το σηµείο όπου βρίσκει καταφύγιο η σπάνια πανίδα της.

Λίμνη Κερκίνη

Με µια βαρκάδα –µε τις ειδικές «µπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυµάσετε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που… πλατσουρίζουν στις όχθες, τις ιτιές και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν την λίµνη, από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, µέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές µετανάστευσης.

Το παρόχθιο δάσος αποτελεί ένα απίστευτης φυσικής γοητείας παραλίµνιο σύµπλεγµα άγριων ιτιών και υδρόβιων δέντρων. Το σκηνικό εδώ περιλαµβάνει βουβάλια που κολυµπούν – πρόκειται µάλιστα για τον µεγαλύτερο πληθυσµό τους στην Ελλάδα, νούφαρα που δηµιουργούν «χαλί» πάνω στο νερό, θέα προς τα απέναντι βουνά και «λιβάδια» στα οποία λαµβάνουν χώρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το birdwatching – η Λίμνη Κερκίνη θεωρείται ένα από τα αγαπηµένα ετήσια ραντεβού παρατηρητών και φωτογράφων από όλη την Ευρώπη.

Λίμνη Κερκίνη

Όλυμπος

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία “χωρίζοντας” την Πιερία με την Λάρισα.

Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως (κυρίως) για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του στον Μύτικα (2.917 μέτρα υψόμετρο) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Όλυμπος

Επίσης είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος εκτείνεται σε μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες “απλώνεται” μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων. Μάλιστα, ο Όλυμπος είναι μεταξύ των 10 ομορφότερων εθνικών δρυμών της Ευρώπης! 

Όλυμπος

Στο μυθικό αυτό βουνό, θα συναντήσει κανείς εικόνες πρωτόγνωρες που θα τον γοητεύσουν και θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέφει.

Ορειβατικές διαδρομές, φιλόξενα ειδικά καταφύγια, μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, γραφικά χωριά και κορυφές που κόβουν την ανάσα, απίστευτου κάλλους φυσικό τοπίο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν το σκηνικό του Ολύμπου. Πολλά απ’ αυτά είναι ανέγγιχτα από την τουριστική “επέλαση” και σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Κατάφυτες πλαγιές, φαράγγια και τρεχούμενα νερά είναι ανάμεσα σε αυτά που θα δείτε, στον Όλυμπο.

Tip. Βάση εκκίνησης για τις ευκολότερες διαδρομές το γραφικό Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας και πρώτος σταθμός μετά από πορεία (προσβάσιμος και με το αυτοκίνητο) η θέση Πριόνια, όπου θα απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Όλυμπος

Αρχαίον Διόν

Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται το αρχαίο Δίον, ιερή πόλη των Μακεδόνων, όπου στο ιερό του Ολυμπίου Διός, ο Μέγας Αλέξανδρος προσέφερε μεγαλοπρεπείς θυσίες πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία. Η πόλη του Δίου, το αρχαίο θέατρο ελληνιστικής περιόδου, το ρωμαϊκό θέατρο, τα τείχη, οι μεγάλες θέρμες, η έπαυλη του Διονύσου, η νεκρόπολη, τα ιερά του Δία, της Δήμητρας και της Ίσιδας καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνονται στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και είναι επισκέψιμα.

Αρχαίον Διόν

Το αρχαίο Δίον, φέρεται ότι πήρε το όνομά του από τον ναό του Δία Υψίστου, οι θεμελιώσεις του οποίου διακρίνονται σήμερα κοντά στον ναό της Ίσιδας.

Ο αρχαιολογικός τόπος βρίσκεται σε κεκλιμένο έδαφος ανάμεσα στις υπώρειες του Ολύμπου και τις ακτές του Αιγαίου. Σχηματίζει περίπου ορθογώνιο και η πολεοδομική του διάταξη διαμορφώνεται από δρόμους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι πλακοστρωμένος με πλάτος πέντε περίπου μέτρων στον άξονα Βορράς-Νότος, όπου υπάρχουν ανάγλυφα πανοπλιών και σωμάτων. Στη δυτική πλευρά του τετραγώνου διακρίνονται οι θεμελιώσεις καταστημάτων, λουτρών και ανακατασκευασμένου ρωμαϊκού ωδείου.

Αρχαίον Διόν

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας

Η αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους από το τέλος του 5ου με αρχές 4ου αιώνα π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, περιλαμβάνει τμήμα του οικιστικού τομέα της πόλης, με κατοικίες που είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με θέματα το θεό Διόνυσο (εκτίθενται στο μουσείο της Πέλλας), το κυνήγι ελαφιού, την αρπαγή της Ελένης από το Θησέα, την αμαζονομαχία αλλά και γεωμετρικά σχέδια, μέρος της αγοράς, ιερά, το Ανάκτορο.

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας

Μουσείο Πέλλας

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαία Αγορά της πόλης, τις ιδιωτικές οικίες, τα ιερά και τα νεκροταφεία της. Παράλληλα εκτίθενται ευρήματα από προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής. Η έκθεση καλύπτει μια περίοδο από τους νεολιθικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και σημαντικότερο έκθεμα είναι τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα απ’ τα πλούσια σπίτια της Πέλλας και η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της μεγάλης αυτής ιστορικής προσωπικότητας που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Πέλλα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα οι παραλίες της που είναι ο τοπ καλοκαιρινός προορισμός.

Ο Νομός Χαλκιδικής, στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, με το χαρακτηριστικό σχήμα των τριών ‘ποδιών’, είναι ο αγαπημένος προορισμός για διακοπές των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Στις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τη χερσόνησο του Άθω, σας περιμένουν δεκάδες παραθαλάσσια χωριά, κάθε ένα με το δικό του χρώμα, σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικες παραλίες αλλά και γραφικοί απομονωμένοι κολπίσκοι, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, καταπράσινα δάση και μοναδικές εναλλαγές τοπίου αμμουδιάς και πεύκου. Μάλιστα, 39 από τις δαντελένιες ακτές της έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες (η Χαλκιδική είναι ο πρώτος νομός της Ελλάδας με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του 2023 – η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες).

Χαλκιδική

Η ξενοδοχειακή υποδομή της περιλαμβάνει από μικρά καταλύματα μέχρι βραβευμένες διεθνώς πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Προσθέστε τις άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα σπορ, την πλούσια γαστρονομία και την έντονη νυχτερινή ζωή που θα σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι το ξημέρωμα και θα καταλάβετε γιατί οι Θεσσαλονικείς συνηθίζουν να λένε ότι ‘σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!

Χαλκιδική - παραλία Βουρβουρού

Ακόμα όμως κι αν ανήκετε σ’ αυτούς που αναζητούν πλήρη απομόνωση, ακολουθείστε την πρόταση του Lonely Planet που συμπεριλαμβάνει τα ακατοίκητα νησιά της Χαλκιδικής στους οκτώ κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, για διακοπές αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό κόσμο!

Κανένα θέρετρο δεν απέχει περισσότερο από δυο ώρες με το αυτοκίνητο, ενώ το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής θα σας μεταφέρει στον προορισμό που επιθυμείτε μέσα από ένα πυκνό δίκτυο δρομολογίων.

Χαλκιδική

Άθως – Άγιο Όρος

Η Αγιορείτικη μοναστική πολιτεία είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, αφιερωμένος αποκλειστικά στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού, αποτελώντας εδώ και αιώνες πνευματικό φάρο για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Απομονωμένο, με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα και μέσα σε ένα φυσικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς, το Άγιο Όρος βρίσκεται στην ανατολικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα και καλύπτει έκταση 350 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χωρίζεται σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές, όπου κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν.

Άγιο Όρος

Για να επισκεφθεί κανείς το Άγιον Όρος, πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους της Θεσσαλονίκης ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο ‘Διαμονητήριο‘. Η επίσκεψη επιτρέπεται μόνο σε άντρες. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τον παράπλου του Αγίου Όρους, μια μίνι κρουαζιέρα, κατά μήκος των Ιερών Μονών της δυτικής όχθης του Αγίου Όρους, για ένα προσκύνημα εν πλω.

Εκτός από την αναζήτηση της θρησκευτικότητας, ο Άθως προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και για τους πιο αθλητικούς τύπους! Με ύψος που αγγίζει τα 2.033 μέτρα, το βουνό του Άθωνα, εντός των ορίων της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους, προσελκύει πολλούς ορειβάτες που ακολουθούν το κλασικό μονοπάτι Αγία Άννα-Σταυρός-Παναγία-Κορυφή σε μια ανάβαση μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων και της απόλυτης σιωπής.

Άγιο Όρος - Άθως

Στο site του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, μπορείτε να δείτε πολλούς περισσότερους προορισμούς κοντινούς στη Θεσσαλονίκη για απολαυστικές ημερήσιες εκδρομές!

Ξεναγηθείτε με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης:

Photo: Αρχείο travelstyle.gr – Shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,273LikesΚάντε Like
88,501 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ