Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
24.4 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΘεσσαλονίκη: Η πρωτεύουσα της γαστρονομίας

Θεσσαλονίκη: Η πρωτεύουσα της γαστρονομίας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σου έρχεται στο μυαλό αν σκεφτείς τη Θεσσαλονίκη είναι το φαγητό. Για την ακρίβεια, το καλό φαγητό. Είναι πολλά η Θεσσαλονίκη, είναι οι άνθρωποί της, τα αξιοθέατα, η ζωντάνια της είναι όμως και οι γεύσεις της. Η πόλη είναι γνωστή εκτός συνόρων για την γαστρονομία της ενώ κορυφαία διεθνή μέσα την έχουν κατατάξει στους καλύτερους προορισμούς. Είναι η πόλη των γεύσεων, των αρωμάτων, του μεζέ, της μπουγάτσας… και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Με δύο λόγια είναι η πρωτεύουσα της γαστρονομίας.

Με μακρά γαστρονομική παράδοση η Θεσσαλονίκη μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για τις τοπικές συνταγές, τα προϊόντα και τις γεύσεις της αλλά και για την πληθώρα επιλογών που προσφέρει, από μεζεδοπωλεία και ταβέρνες αυθεντικής ελληνικής κουζίνας μέχρι street food και από ψητοπωλεία μέχρι βραβευμένα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας ή και εστιατόρια διεθνών γεύσεων, η πόλη τα έχει όλα! Εδώ θα κάνεις μια γευστική περιπλάνηση δίχως τέλος που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

- Advertisement -

Η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι διεθνή έγκυρα μέσα έχουν κάνει διθυραμβικά αφιερώματα για τη γαστρονομία της πόλης. Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες παγκόσμιας εμβέλειας ανακαλύπτουν το γαστρονομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα τους και οι New York Times που το 2016 συμπεριέλαβαν τη Θεσσαλονίκη στη λίστα με τις 52 πόλεις του κόσμου που πρέπει να επισκεφτεί κανείς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η δεύτερη πόλη της Ελλάδας είναι πρώτη στο φαγητό!

Αλλά και το National Geographic. Η κεντρική ιδέα της προβολής της πόλης από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης μέσα από την συνεργασία του με το έντυπο National Geographic Food, στηρίζεται στο ότι η πόλη είναι ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός.

Η γαστρονομία είναι ένα από τα ισχυρά προσόντα της Θεσσαλονίκης και για αυτό το λόγο προβάλλεται ως η πρωτεύουσα της Ελληνικής γαστρονομίας (#GreatFoodCapital). Στόχος είναι να αναδειχτούν παραδοσιακές συνταγές, γεύσεις και προτάσεις της πόλης.
Εκτός από την φιλοξενία στην έντυπη έκδοση του National Geographic Food, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στην online έκδοση. Το αφιέρωμα αυτή τη φορά έχει τίτλο «Breaking bread: on the trail of tradition in Thessaloniki, Greece’s gastronomic heart». Τοπικές γεύσεις , τοπικές συνταγές, αγορές τροφίμων και η κουλτούρα γύρω από το «τραπέζι της Θεσσαλονίκης» αναδεικνύονται στο εξειδικευμένο κοινό.

Ακόμα ένα παλαιότερο αφιέρωμα είχε δημοσιευτεί σε τεύχος του National Geographic Traveller (UK) στα πλαίσια συνεργασίας με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης με στόχο την προώθηση του προορισμού για το 2021. Το άρθρο «Notes from an author: Victoria Hislop on Thessaloniki» από τη συγγραφέα των best sellers η οποία παροτρύνει τους αναγνώστες του τεύχους να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη μέχρι την μαγευτική πόλη ώστε να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις, τα παραδοσιακά εδέσματα και όχι μόνο!

Μια παλέτα από χρώματα, γεύσεις, τοπία, ακούσματα, ιστορία, πολιτισμό συνθέτουν τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Η πόλη είναι ένας παράδεισος γεύσεων και θα το διαπιστώσετε από την πρώτη κιόλας βόλτα σας. Γυράδικα, μπουγατσατζίδικα, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβέρνες τοπικών γεύσεων μέχρι μπυραρίες, bar-restaurants, χώροι με πιο gourmet επιλογές αλλά και παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, θα συναντήσετε παντού: σε κεντρικά σημεία της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, ψηλά στα τείχη ή κρυμμένα σε αναπάντεχες γωνιές μέσα στον αστικό ιστό. Η γευστική σας περιπλάνηση δεν έχει τέλος!

Η γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε από τοπικές γεύσεις που εμπλουτίστηκαν από τους πολιτισμούς που πέρασαν από την πόλη και τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Σήμερα η κουζίνα της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται, με τη δημιουργική διάθεση των σεφ να πειραματίζονται και να συνθέτουν νέες προτάσεις πάνω σε παραδοσιακές γεύσεις, απογειώνοντας τον ουρανίσκο.

Η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας

Είναι τόσο μοναδική η παράδοση της πόλης στη γαστρονομία που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας (UNESCO Creative Cities Network/Gastronomy), ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο σίγουρα ενισχύει την τουριστική ταυτότητα της πόλης, καθιστώντας την σημαντικό γαστρονομικό και πολιτιστικό προορισμό.

Ο Διεθνής Οργανισμός δημιούργησε το Δίκτυο “UNESCO Creative Cities Network (UCCN)” το 2004, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις, που αναγνωρίζουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία ως βασικά συστατικά για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι 246 πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο UCCN μοιράζονται κοινές αξίες, ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και αναπτύσσουν συνέργειες με σκοπό την επίτευξη ενός βασικού στόχου: να εντάξουν στον πυρήνα του στρατηγικού τους σχεδιασμού τις μεταβλητές της δημιουργικότητας και των βιομηχανιών στον τομέα του Πολιτισμού (creativity and cultural industries).

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εγγραφή στο σημαντικό αυτό δίκτυο της UNESCO.

Εκτός από τα μαγαζιά εστίασης το γαστρονομικό πλούτο της πόλης αλλά και την κουλτούρα της μαρτυρούν οι φημισμένες αγορές της, όπως η ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο και το Καπάνι. Σε μια πόλη που η γαστρονομία είναι τόσο σημαντική για τις ζωές των κατοίκων της, η επιλογή των υλικών που θα ενωθούν στα πιάτα της είναι πολύ σοβαρή υπόθεση! Φρέσκα προϊόντα κάθε είδους καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη από όλη τη Μακεδονία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από το εξωτερικό και μοιράζονται στις πολυάριθμες αγορές της πόλης. Οι Αγορές τροφίμων, παραδοσιακές, με ιστορία αιώνων αλλά και νεότερες, αποτελούν μέρος του γαστρονομικού γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης και δίνουν το στίγμα της ποικιλίας και της ποιότητας των γεύσεων που θα βρείτε στο πιάτο σας!

Ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι τοπικές συνταγές. Τώρα που γνωρίσατε την ποικιλία και τη νοστιμιά της Θεσσαλονικιώτικης κουζίνας, βρείτε στον Οδηγό των Τοπικών Συνταγών, τις πιο λαχταριστές τοπικές γεύσεις αλλά και τις γεύσεις που αγαπήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την κουζίνα της πόλης και ετοιμάστε τις εύκολα και γρήγορα, όπως το χοιρινό με πρασοσέλινο, τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, η μελιτζανοσαλάτα, η φασολάδα με ρίγανη και πάρα πολλές ακόμη.

Συνεχίζοντας με τις τοπικές γεύσεις, τα πιάτα της Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα νόστιμα, μυρωδάτα και πολύχρωμα. Άλλα γεννήθηκαν εδώ με τους ντόπιους σεφ να τα εξελίσσουν συνεχώς και άλλα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου και έγιναν κομμάτι του γαστρονομικού πλούτου της πόλης. Με φρέσκα υλικά από τη γενναιόδωρη Μακεδονική γη και τις θάλασσες της, οι τοπικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης υπόσχονται ένα ταξίδι που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας! Δεν γίνεται να είστε στην πόλη και να μην δοκιμάσετε, το σήμα κατατεθέν που δεν είναι άλλο από τη μπουγάτσα και φυσικά το ομώνυμο κουλούρι, αλλά και τον γύρο, το τσουρέκι, τους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, τα τρίγωνα πανοράματος (φυσικά), το γαλακτομπούρεκο, τον μπακαλιάρο ενώ φημισμένο είναι εδώ και το ελαιόλαδο. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τοπικές γεύσεις της πόλης.

Οινοτουρισμός

Αν αγαπάτε το κρασί, η Θεσσαλονίκη θα σας καλομάθει με όσα προσφέρει στους φίλους του οινικού τουρισμού: τρία επισκέψιμα οινοποιεία, με βραβευμένα κρασιά σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, Μουσείο Οίνου που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο, μεγάλη ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας Οίνου, Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και αποσταγμάτων, wine bars, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, ακόμα και δικό της αστικό αμπελώνα στο κέντρο της πόλης! Επιπλέον, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να συνεχίσετε την οινική σας περιήγηση στους υπόλοιπους Δρόμους του Κρασιού του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη φύση και γνωρίζοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι από την αρχαιότητα, το αμπέλι και το κρασί, θεία δώρα της Ελληνικής γης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.

Εκδηλώσεις Γαστρονομίας

Σεπτέμβριος: Γιορτή Σπανακιού στην Αγ. Παρασκευή (Βασιλικά), Τρύγος Δημοτικού Αμπελώνα Δήμου Θεσσαλονίκης
Οκτώβριος: Γιορτή μελιού στο πεδίο του Άρεως
Νοέμβριος: Απόσταξη τσίπουρου σε καζάνια, Italian Street Food, Πανηγύρι στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Γιορτή μανιταριού στο Λιβάδι
Δεκέμβριος: Γιορτή των Χριστουγέννων, Βοροινά Χριστουγέννων, Χάρτης των Γεύσεων
Ιούνιος: Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων στον Σοχό Λαγκαδά, Γιορτή κολοκυθιού στα Βασιλικά, Food for good πλαζ Αρετσούς
Ιούλιος: Γιορτή της Σαρδέλλας στη Μηχανιώνα, Πανηγύρι Νέας Κρήνης με σαρδέλα,
Αύγουστος: Πικ Νικ urban festival, Γιορτή καρπουζιού στο χωριό Καστανά (Χαλκηδόνα)
Καθαρά Δευτέρα: καταφύγιο στο Χορτιάτη με φασολάδα και τουρσί

Μάθετε τα πάντα για τη γαστρονομία της πόλης εδώ αλλά και ξεναγηθείτε με τον καλύτερο τρόπο από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης

Photo: Αρχείο travelstyle.gr – Shutterstock – @thessaloniki.travel

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,527 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ