Οι εξωτικές παραλίες, τα μαγευτικά φαράγγια, η άγρια ορεινή ομορφιά και η Ιστορία της Νότιας Κρήτης μέσα από δέκα στάσεις που αγναντεύουν το Λιβυκό.

 10 μέρη που πρέπει να δεις στη Νότια Κρήτη

Το Βάι
Το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης και ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης αγκαλιάζει μια πανέμορφη αμμουδιά που βρέχεται από τροπικού χρώματος νερά. Εδώ βρήκαν καταφύγιο οι hippies όταν εκδιώχθηκαν από τα Μάταλα και έκαναν ευρύτερα γνωστή αυτή την τοποθεσία-διαμάντι.

Η Χρυσή

Γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, η Χρυσή είναι ένα νησάκι νότια της Ιεράπετρας, περικυκλωμένο από τα γαλανά νερά του Λιβυκού. Καραβάκια περνούν τους επισκέπτες από την Ιεράπετρα στο καλυμμένο με κέδρους νησί, που μετρά… μόλις δύο κατοίκους, αλλά πολλές παραλίες στρωμένες με ροζ θραύσματα από όστρακα.

Η Πρέβελη

Ένα φαράγγι και ένα φοινικόδασος κρύβουν μία από τις πιο εξωτικές παραλίες του νομού Ρεθύμνου: Αυτή της Πρέβελης με την ανοιχτογάλαζη θάλασσα, τη χρυσή άμμο και τα τρεχούμενα νερά που καταφτάνουν στη θάλασσα από το φαράγγι.

Η Ζάκρος

Ίσως το πιο παραγνωρισμένο εκ των μινωικών ανακτόρων που βρέθηκαν στην Κρήτη, το παλάτι της Ζάκρου είναι το μικρότερο, αλλά με εξίσου σημαντικά ευρήματα και Ιστορία και το μόνο που ανακαλύφθηκε ασύλητο. Βρίσκεται εκεί που ξεκινά το νότιο Λασίθι, και εκεί που τελειώνει το φαράγγι της Ζάκρου – μπορείτε να συνδυάσετε δηλαδή πεζοπορία με sightseeing στα ερείπια των ανακτόρων.

Τα Σφακιά

Στα νότια του νομού Χανίων βρίσκεται ο πιο αραιοκατοικημένος δήμος της Ελλάδας, με χωριουδάκια όπως η Χώρα Σφακίων, η Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό και το Φραγκοκάστελο, μέρη που όχι μόνο εξυπηρετούν τους περιπατητές των φαραγγιών, αλλά έχουν και άγρια ομορφιά στα ορεινά τους – τα οροπέδια Ασκύφου και Καλλικράτης κρύβουν μερικές από τις πιο αυθεντικές ορεινές κρητικές γωνιές.

Τα Μάταλα

Οι λαξευμένες στα λευκά βράχια σπηλιές πάνω από την παραλία είναι γνωστές ως τα… καταφύγια των hippies στα 70s, αλλά ακόμα και σήμερα, ο τόπος ενδείκνυται για όσους θέλουν χαλαρές διακοπές και φαντασμαγορικές βουτιές – υπέροχη και η ήσυχη η Κόκκινη Άμμος, η αμμουδιά του Κομού και η γειτονική Τριόπετρα.

Η Πορτάρα είναι ανοιχτή και σας περιμένει στη Νάξο

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Κρι-κρι, σπάνια φυσικά τοπία, διαδρομή 13 χιλιομέτρων ανάμεσα σε θεόρατα βράχια και η αίσθηση του μεγαλείου και της κατάκτησης, όταν επιτέλους διασχίζετε το φαράγγι και φτάνετε στο νότο του νομού Χανίων, είναι οι λόγοι να τολμήσετε να ζήσετε την εμπειρία που προσφέρει ο μεγαλύτερος «φάραγγας» της χώρας.

Ο Άγιος Παύλος

Τα τριάντα μέτρα ύψος φτάνουν οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου, και καταλήγουν σε μια υπέροχη αμμουδιά. Στην παραλία, τα νερά του Λιβυκού παίρνουν απίστευτα χρώματα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

13 εντυπωσιακές παραλίες στην Κρήτη που θα «μαγέψουν» τη ματιά σας

Τα Αστερούσια και το Αγιοφάραγγο

Η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, τα Αστερούσια είναι ένα μέρος μυστήριο και υποβλητικό. Στα φαράγγια και τις σπηλιές των άγονων πλαγιών τους βρήκαν καταφύγιο οι ασκητές και οι μοναχοί τους πρώτους αιώνες της εξάπλωσης του χριστιανισμού. Στη νότια άκρη τους, μετά από ένα τεράστιο φαράγγι που διασχίζεται σε μιάμιση ώρα, ξεκινά η μαγευτική παραλία του Αγιοφάραγγου, με ίσως τα πιο όμορφα γαλανά νερά που θα αντικρίσετε ποτέ.

Πηγή: in2life.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ