χώρος αναμονής αεροδρομίου με κόσμο

Τι θα γίνεται πλέον με τις ακυρώσεις στα ταξίδια λόγω κορονοϊού; Με τη νέα διάταξη οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα για έκδοση voucher ή εναλλακτικά το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Η διάταξη για τα vouchers, που ψηφίστηκε στη Βουλή, συμφωνεί πλήρως με τις διατάξεις της Ε.Ε. και το Υπουργείο Τουρισμού εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις ακυρώσεις ταξιδιών λόγω κορονοϊού. Μαζικές ακυρώσεις σε τουριστικά γραφεία, αεροπλάνα και πλοία λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία έφερε το θέμα στο προσκήνιο και πολλές ήταν οι αντιδράσεις από οργανώσεις καταναλωτών.

Πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα και αντί της επιστροφής χρημάτων από τις ακυρώσεις να δίνουν στους καταναλωτές ισόποσα vouchers. H Κομισιόν ωστόσο έστειλε στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία επιστολές το καλοκαίρι σχετικά με το γεγονός ότι ψηφίστηκε νόμος που έδινε τη δυνατότητα στα ταξιδιωτικά γραφεία να αποζημιώσουν όχι με επιστροφή χρημάτων αλλά μόνο με vouchers.

Vouchers ή επιστροφή χρημάτων;

Με το σκεπτικό ότι οι εταιρείες για μεταφορές και ταξίδια όντως αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας αλλά από την άλλη ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή χρημάτων για κάποια παροχή που δεν έλαβε, η τελική απόφαση έγειρε υπέρ των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα:  Nέα 3ετής αποκλειστική συνεργασία της AEGΕΑΝ με την TUI France από τη Λιλ στη Γαλλία

Συγκεκριμένα, η διάταξη που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή αφορά στις συμβάσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών, μεμονωμένα ή με τη μορφή πακέτου, που καταγγέλθηκαν από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Οπότε οι καταναλωτές έχουν σε περίπτωση καταγγελίας της σχετικής σύμβασης, τη δυνατότητα για έκδοση voucher ή εναλλακτικά το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Επιπλέον, δίνεται, με συγκεκριμένους όρους, η δυνατότητα μεταβίβασης των vouchers τουριστικών επιχειρήσεων σε τρίτα πρόσωπα, ακόμα και όσων έχουν ήδη εκδοθεί κατά την ψήφιση του νόμου. Στην περίπτωση μεταβίβασης voucher που αφορά σε οργανωμένο ταξίδι, βασική προϋπόθεση για να μην υπάρχει επιπλέον κόστος είναι η συμφωνία των παρόχων των επιμέρους υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο οργανωμένο ταξίδι.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ