Την τρίτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του, διάρκειας 4 ωρών και 23 λεπτών, πάνω από την έρημο Μοχάβι στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου που κατασκευάζει η εταιρεία Stratolaunch.

Το Roc θεωρείται το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, ως προς το άνοιγμα των φτερών του, αφού ξεπερνά τα 117 μέτρα, δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και από το άνοιγμα φτερών ενός Airbus A380, το οποίο υπολογίζεται σε 79,75 μέτρα. Το αεροσκάφος αυτό, απογειώθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής και πέταξε σε υψόμετρο 23.500 ποδιών με ταχύτητα έως και 180 κόμβους, ενώ οι ειδικοί τεχνικοί της Stratolaunch εκτιμούν πως η επιτυχημένη αυτή πτήση, «ανοίγει το δρόμο» για την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού οχήματος Talon-A, που κατασκευάζει η εταιρεία.

- Advertisement -

Οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αναπτύσσουν το αεροπλάνο Roc για να μεταφέρει τα αυτόνομα υπερηχητικά εναέρια οχήματα Talon-A, τα οποία με τη σειρά τους θα εκτοξεύουν οπλικά συστήματα με διάφορες πολεμικές κεφαλές ή ωφέλιμο φορτίο και δορυφόρους, με ταχύτητες πάνω από 5 Mach.

Σύμφωνα με την Stratolaunch, η τρίτη πτήση του αεροπλάνου Roc κατάφερε να πετύχει αρκετούς στόχους που είχαν τεθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος του αναπτυξιακού προγράμματος σε τομείς όπως, η απόδοση των λειτουργικών συστημάτων, ο χειρισμός του αεροσκάφους σε μεγάλες ταχύτητες και σε μεγάλο υψόμετρο. Έτσι, πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε η εταιρεία να κάνει το «βήμα παραπάνω», που είναι η δοκιμή της επιχειρησιακής απόδοσης του Roc για να υποστηρίξει υπερηχητικές πτήσεις, κάτι που υπολογίζεται να λάβει χώρα μέσα στο 2022.

Πηγή Airnews.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ