Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens
ΑρχικήTravelΤο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καινοτομεί & χρησιμοποιεί... ρομπότ καθαρισμού και θάλαμο...

Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καινοτομεί & χρησιμοποιεί… ρομπότ καθαρισμού και θάλαμο απολύμανσης!

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κόνγκ καινοτομεί και είναι το πρώτο στον κόσμο που εφαρμόζει μεθόδους απολύμανσης και αποστείρωσης που μάλλον ήρθαν για να μείνουν εξαιτίας του κορονοϊού.

Ρομπότ καθαρισμού, έλεγχοι θερμοκρασίας και αντιμικροβιακά καλύμματα θα μπορούσαν σύντομα να είναι συνώνυμα των αεροπορικών ταξιδιών.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ (HKIA) μας προσφέρει μια εικόνα για το πώς μπορεί να είναι οι αεροπορικές διαδικασίες όταν θα μπορούμε να ξαναταξιδέψουμε. Η εικόνα αυτή περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό πολλές τεχνολογίες αποστείρωσης.

- Advertisement -

Το πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ασίας είναι το πρώτο στον κόσμο που δοκιμάζει ζωντανή λειτουργία του CLeanTech, ενός θαλάμου απολύμανσης για όλο το σώμα.

Η σύντομη μα λεπτομερής διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε όσους μπουν στο μικρό θάλαμο που προσφέρει αποστείρωση κι απολύμανση 40 δευτερολέπτων.

Αεροπλάνο Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου, το εσωτερικό της εγκατάστασης αυτής περιλαμβάνει ένα αντιμικροβιακό κάλυμμα που θα μπορεί να σκοτώσει όλους τους ιούς και τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω στα ρούχα και το σώμα, με τη χρήση φωτοκαταλυτικών τεχνικών και “νανο-βελόνων”.

Άμεση αποστείρωση

Όσοι θα μπαίνουν στο θάλαμο θα ψεκάζονται και με αντισηπτικό σπρέι για “άμεση αποστείρωση” σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, μια τεχνική απομόνωσης που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα για την πρόληψη της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Παρόλο που το CleanTech χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στο προσωπικό που έχει αναλάβει τις διαδικασίες δημόσιας υγείας και τα χρέη καραντίνας για τις αφίξεις των επιβατών, το γεγονός ότι δοκιμάζεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις μπορεί να έχουν ευρεία χρήση στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον το σύστημα αυτό στοχεύει στην αποστείρωση των ρούχων και του δέρματος ενός ατόμου εξωτερικά, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για άτομα που ήδη έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού από άτομο σε άτομο, πολλές αεροπορικές συστήνουν στον κόσμο να φορούν μάσκες.

Εκτός από το CleanTech, οι αρχές του αεροδρομίου εφαρμόζουν δοκιμαστικά και αντιμικροβιακή επικάλυψη, δηλαδή αόρατη επικάλυψη που καταστρέφει όλα τα μικρόβια, βακτήρια και ιούς. Αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις επιβατών του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κονγκ Κονγκ.

Η αντιμικροβιακή επικάλυψη θα εφαρμόζεται σε χερούλια, θέσεις, περίπτερα για γρήγορο check-in και γκισέ, τρόλεϋ αποσκευών και κουμπιά σε ανελκυστήρες.

Η δοκιμαστική εφαρμογή θα ολοκληρωθεί το Μάιο και τότε θα αποφασιστεί αν το μέτρο αυτό θα έχει μόνιμη εφαρμογή.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται αυτόνομα ρομπότ καθαρισμού για τη συνεχή απολύμανση των δημόσιων χώρων και χώρων επιβατών στις εγκαταστάσεις του HKIA.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,573 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ