Πλατφόρμα Airbnb
- Advertisement -

Η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει την άσχημη πλευρά του Airbnb

Οι Έλληνες έχουν αρχίσει πια να βλέπουν την αρνητική πλευρά της online πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών Airbnb: τα ενοίκια αγγίζουν τον ουρανό, οι παραδοσιακές κατοικίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, η ενοικίαση κατοικιών γίνεται όλο και πιο αδύνατη και οι γειτονιές αλλάζουν τελείως ταυτότητα.

“Το Airbnb άλλαξε εκ βάθρων το παιχνίδι στην ελληνική αγορά ακινήτων”, αναφέρει μεσίτης στην Αθήνα. Αύξησε τη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών και συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι ιδιοκτήτες εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων. Θεωρούν ότι η πλατφόρμα προκάλεσε ένα κύμα αναβάθμισης των κτιρίων, δημιούργησε θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και γέννησε μια πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Στα ύψη το ενοικιοστάσιο

Αυτό είναι κάτι πραγματικά που είχε μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κρίση μαστίζει την οικονομία και τα νοικοκυριά. Από το 2009 μέχρι το 2017 ο δείκτης των τιμών των κατοικιών έπεσε από το 100 στο 58,9, ακολουθώντας, ασφαλώς, τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας που παρέσυρε τα εισοδήματα των κατοίκων και τις τιμές των ενοικίων.

Αυτός είναι κι ο λόγος που η άφιξη του Airbnb στην ελληνική αγορά ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός. Στα τέλη του 2018, οι τιμές των σπιτιών είχαν ανακάμψει, με το δείκτη των τιμών των κατοικιών να ξεπερνά το 60. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης σπιτιού ή υπεύθυνος εταιρείας μίσθωσης. Τι γίνεται όμως αν κάποιος πούλησε το σπίτι του κι αυτό μετατράπηκε σε ξενοδοχείο; Ή αν ψάχνει απεγνωσμένα να νοικιάσει σπίτι και οι τιμές είναι τόσο υψηλές που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο; Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε μακροχρόνιες εκμισθώσεις κατοικιών, κι αυτό ωθεί τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

Ακυρώνεται για φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - τα νέα μέτρα & τι πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να ταξιδέψετε

Airbnb νέα

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε cult γειτονιές που γειτνιάζουν με μουσεία, όπως το Κουκάκι, αλλά ακόμα και σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας, ή σε περιοχές που δε βρίσκονται κοντά σε αξιοθέατα, οπότε δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως τα Πατήσια, όπου τα ενοίκια ανέβηκαν κατά 25% τον περασμένο χρόνο.

Πρόβλημα και στην επαρχία

Τεράστιο είναι το πρόβλημα, ωστόσο και στην επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το μέχρι πρότινος ανύπαρκτο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας ακόμα και το χειμώνα έχει εξελιχθεί σε πραγματική πληγή. Εργαζόμενοι που μετατίθενται όπως αστυνομικοί, δάσκαλοι και στρατιωτικοί, αλλά και φοιτητές και όσοι εργάζονται σε εποχιακές δουλειές, θεωρούν πλέον αδύνατο να βρουν σπίτι σε ένα νησί, ή σε περίπτωση που βρουν, είναι αναγκασμένοι, εκτός από το να καταβάλλουν υψηλό ενοίκιο, να αφήνουν το σπίτι στις αρχές της τουριστικής σεζόν και να ξεκινούν την αναζήτηση εκ νέου από το φθινόπωρο. Οι ιδιοκτήτες από την άλλη πλευρά, ενίοτε αρνούμενοι τη μακροχρόνια μίσθωση, δεν υπολογίζουν τις διαστάσεις του προβλήματος μπροστά στο κέρδος που έχουν, ειδικά σήμερα που η τουριστική σεζόν στις πόλεις αλλά και τα νησιά μοιάζει να έχει διευρυνθεί κατά 1-2 μήνες.

Κοινωνικός τουρισμός: δείτε ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

Αυτό φυσικά, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αφού μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, κ.ά., ήδη πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των ενοικίων και τη δυσκολία στην ενοικίαση σπιτιού, ζητώντας από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπιση κανονισμών για να περιοριστεί το πρόβλημα. Η Ελλάδα, ωστόσο, παλεύοντας να βγει από αυτή τη σχεδόν “μεταπολεμική” περίοδο της κρίσης, με τους μισθούς να έχουν μειωθεί κατά μέσω όρο κατά 40% συναντά μπροστά της ένα ακόμα τείχος, με τους κατοίκους και, ιδιαίτερα, τους νέους ανθρώπους, αν αδυνατούν να βρουν κατοικία και να μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια που τους ζητούνται.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ