Κορωνησία

Μια παραδεισένια γωνιά στην Άρτα που λίγοι γνωρίζουν, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η “Πολυνησία” της Ελλάδας, αφού ξεχωρίζει με την εξωτική της ομορφιά, είναι η Κορωνησία.

- Advertisement -

Η Κορωνησία με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν να μην είναι μέρος της Ελλάδας αλλά κάποιου μακρινού εξωτικού προορισμού… Το ψαροχώρι με το πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον, τις ιδιαίτερες ψαρόβαρκες (πριάρια), τις κατάφυτες νησίδες, το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και το ήπιο κλίμα δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση για όσους επισκέπτονται αυτή την εξωτική γωνιά που βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο. Η Κορωνησία με 167 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας βρίσκεται στο μικρό νησί Πέρα Νησί, το οποίο όμως είναι γνωστό συνολικά ως Κορωνησία στο οποίο θα φτάσετε οδικώς μέσω της “λωρίδας” δρόμου, την Επαρχιακή Οδό Άρτας – Σαλαώρας που ενώνει το νησάκι με την ηπειρωτική πλευρά.

Κορωνησία φάρος

Κομμάτι απ’ τον παράδεισο…

Το καλύτερο σημείο για ν’ αποκτήσει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αμβρακικού κόλπου, της ιδιαίτερης αυτής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, είναι το ψαροχώρι της Κορωνησίας που προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Άρτας, αφού βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. Μάλιστα, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε και τα μυστικά αυτής της πόλης, που είναι στολίδι για τη χώρα.

Η Κορωνησία από ψηλά

Το χωριό εκτείνεται σε ένα μικρό ύψωμα, αγναντεύοντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Αξιόλογος είναι ο παλιός βυζαντινός ναός του 7ου αι. (ή κατά άλλους μελετητές του 10ου αι.), αφιερωμένος στην Παναγιά.

Η "Πολυνησία" της Ελλάδας βρίσκεται στην Άρτα - Μια παραδεισένια γωνιά με εξωτική ομορφιά!

Βουλγαρέλι: Ταξίδι στο καταπράσινο χωριό της Άρτας στις παρυφές των Τζουμέρκων

Για να φτάσετε εκεί θα βρεθείτε να κινείστε για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Το καταπράσινο περιβάλλον, οι ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους να ζωγραφίζουν το νερό δημιουργούν εικόνες ειδυλλιακές.

Κορωνησία εκκλησία

Η ελληνική “Πολυνησία”

Τα πολυάριθμα νησάκια που βλέπετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, βυθισμένες τώρα πια. Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Κορωνησία
Η "Πολυνησία" της Ελλάδας βρίσκεται στην Άρτα - Μια παραδεισένια γωνιά με εξωτική ομορφιά!

Και πού ξέρετε μπορεί εδώ να βρείτε αυτό τον μαγικό τόπο, όπου θα δουλέψετε σαν “νομάδες”, η νέα τάση στην εργασία που εφαρμόζει η Google και το Facebook.

Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στην περιοχή είναι το καλοκαίρι αλλά ακόμα καλύτερα είναι την άνοιξη, καθώς ο καιρός είναι καλός αλλά χωρίς την “υπερβολή” του καλοκαιριού ευνοεί τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ από εδώ θα βρεθείτε εύκολα στις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό, που είναι το κέντρο ενός ξεχωριστού υδροβιότοπου.

Η "Πολυνησία" της Ελλάδας βρίσκεται στην Άρτα - Μια παραδεισένια γωνιά με εξωτική ομορφιά!

Φροντίστε να δείτε τους υγροβιότοπους και να παρακολουθήσετε τα σπάνια πτηνά. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα σε όλη τη Μεσόγειο. Μάλιστα, εδώ διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας.

Ανακαλύψτε την εξωτική “Πολυνησία” στο παρακάτω μαγευτικό βίντεο:

Video: Haanity

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ