νερόμυλος Αθήνα

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει νερόμυλος , μόλις, 30 λεπτά από την Αθήνα; Και όμως, θα βρείτε έναν υπέροχο μύλο στο Πικέρμι,εν ονόματι “Ο Μίλος του Ν.Δ.”, που κατασκευάστηκε το 1867, κατά τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

Αν είστε λάτρης της φύσης δείτε ένα χωριό κοντά στην Αθήνα με καταρράκτες και εντυπωσιακή βλάστηση!

Εκείνη την εποχή που ανθεί η αμπελουργία, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται μαζί στον τρύγο, αλλά και η εκτροφή των αλόγων. Στο Ρέμα του Βαλανάρη που πηγάζει από το Πεντελικό, η ροή του δεν σταματάει ποτέ και χύνεται στη Ραφήνα, κατασκευάζεται η δεξαμενή του Πικερμίου που εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες για το πότισμα των χωραφιών στο Ντράφι και οικοδομούνται νερόμυλοι γύρω στο 1845.

Τα κτήματα στην περιοχή καλύπτονται από αμπέλια, εσπεριδοειδή, ελαιόδενδρα, ενώ κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για την εκτροφή βοοειδών και η πτηνοτροφία. Εκείνη την περίοδο οι αρχαιολόγοι επισκέπτονται την περιοχή και μετά από ανασκαφές θα έρθουν στο φως πλούσια ευρήματα.

Το 1862 οικοδομείται το πανδοχείο (χάνι) του Σκορδά, που θα φιλοξενήσει περαστικούς και επισκέπτες που έρχονται ώστε να θαυμάσουν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και τον τύμβο του μαραθωνοδρόμου, ενώ διέθετε και στάβλους για τα άλογά τους.

Το 1870 θα φιλοξενήσει τον Λόρδο Μάνκαστερ, μαζί με τους γραμματείς της αγγλικής και της ιταλικής πρεσβείας αλλά και της συνοδείας τους. Ύστερα θα ακολουθήσει διπλωματικό επεισόδιο, καθώς οι Αρβανιτάκηδες απαγάγουν τον λόρδο και την συνοδεία του, με αποκορύφωμα την σφαγή στο Δήλεσι.

Το 1896, το Χάνι, θα υποδεχθεί και τον Μαρουσιώτη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, ώστε να ξεκουραστεί, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και ρωτώντας να μάθει αν έχουν περάσει και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι.

Δείτε το βίντεο του haanity με τον υπέροχο νερόμυλο:

Γνωρίζατε ότι στην Αττική υπάρχει καταρράκτης; H ιδανική εξόρμηση στη φύση για το Σαββατοκύριακο!

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει καταρράκτης στην Αττική; Κι όμως! Μάλιστα απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι η ιδανική εξόρμηση στη φύση για το Σαββατοκύριακο. Ο καταρράκτης αυτός συγκαταλέγεται στα 3 μυστικά σημεία της Αττικής για απολαυστικές ημερήσιες εκδρομές!

Ο λόγος για τον καταρράκτη της Πεντέλης που λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξή του… Ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι επίσης γνωστός ως καταρράκτης Βαλανάρης επειδή κάποτε στη γύρω περιοχή υπήρχαν δάση με βελανιδιές. Ο υπέροχος αυτός μικρός καταρράκτης βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι-Καλλιθέα και το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 6 μέτρα.

Καταρράκτης στην Αττική

Μερικές φορές γίνεται και διπλός… Όταν τα νερά είναι πιο λίγα δημιουργούνται δύο μικροί καταρράκτες που πέφτουν με δύναμη πάνω στη λιμνούλα που έχει σχηματιστεί στην περιοχή. Τις βροχερές μέρες το ρέμα μετατρέπεται σε χείμαρρο με αρκετή δύναμη και πολλά νερά. Η λίμνη έχει πάντα νερό και γι’αυτό αποτελεί πόλο έλξης άγριων ζώων.

Καταρράκτης Βαλανάρης - Αττική

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που γνωρίζουν τον καταρράκτη πηγαίνουν εκεί για πικνίκ αλλά και για μπάνιο. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική και ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες οι χρωματισμοί που δημιουργούνται στη λίμνη είναι μοναδικοί.

Πως θα φτάσετε στον καταρράκτη

Για να φτάσετε στον καταρράκτη της Πεντέλης θα πρέπει να έχετε ως κατεύθυνση την Πεντέλη και τη λεωφόρο Αχαιών, όπου εκεί θα κάνετε μια μικρή παράκαμψη σε ένα χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος αυτός οδηγεί στον καταρράκτη και περπατώντας στο μονοπάτι μέσα σε 2 λεπτά θα έχετε φτάσει στο υπέροχο αυτό τοπίο.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Προηγούμενο άρθροΤο φεστιβάλ σοκολάτας επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα για να μας γλυκάνει!
Επόμενο άρθροΟι καλύτερες επιλογές στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσετε ελληνική κουζίνα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ