Προορισμοί για τους λάτρεις της φύσης

Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορούν να μας προσφέρουν περιπέτεια, άγρια ζωή και πανέμορφη παρθένα φύση, χωρίς να γεμίζουν από τουρίστες. Ιδανικά, μπορούμε να βρούμε τέτοια μέρη, τα οποία να είναι, φυσικά, και ασφαλή και ευχάριστα, ακόμα κι αν ένα ταξίδι σε αυτά μπορεί να επιφυλάσσει και μικρές εκπλήξεις. Αν είστε λάτρεις της φύσης και θέλετε να ανακαλύψετε μέρη με φυσική ομορφιά και άγρια ζώα, τότε αυτοί οι υποτιμημένοι αλλά υπέροχοι προορισμοί είναι για σας!

Ανακαλύψτε, επίσης, τα δυο υπέροχα ελληνικά νησιά που θα σας φέρουν σε απόλυτη ισορροπία µε τη φύση!

Μογγολία

Περιηγηθείτε στις Στέπες και τις Ερήμους στην Άγρια Καρδιά της Ασίας

Μογγολία φύση
Photo by Richard Mortel (Flickr)

Λίγες μεγάλες χώρες είναι τόσο άγριες, δύσβατες και φαινομενικά άδειες όπως η Μογγολία. Είναι η χώρα με τις ατέλειωτες στέπες, τα πυκνόφυτα βουνά και τη γυμνή έρημο. Οι τουριστικές υποδομές είναι ακόμα υπό ανάπτυξη στη Μογγολία, αλλά οι προκλήσεις της πρόσβασης και η σχετική απομόνωση είναι αυτά που τραβάνε πολλούς ταξιδιώτες. Υπέροχες πολιτισμικές εμπειρίες μπορούν να προκύψουν στο μέρος αυτό: ιστορικά μέρη που σχετίζονται με τον Τσίνγκις Χαν, να μείνετε με νομαδικές οικογένειες στις παραδοσιακές τους σκηνές, να ιππεύσετε άλογο. Η άγρια ζωή με τα αμέτρητα είδη σπάνιων πτηνών και ζώων είναι μια μοναδική εμπειρία στη Μογγολία. Εδώ μπορείτε να δείτε άγρια άλογα, γαζέλες, λύκους, και πάνω από 400 είδη πουλιών.

Highlights:

 • Mongol Daguur: πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή στη βορειοανατολική Μογγολία με στέπες και οικοσυστήματα σε υγροτόπους. Ανήκει στα Παγκόσμια Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO και είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δει κανείς εκτροφές με λευκοτράχηλους γερανούς.
 • Εθνικό Πάρκο Khustain Nuruu: Αυτό το πάρκο προστατεύει το μοναδικό είδος άγριους αλόγου στον κόσμο: το Tkhi (γνωστό κι ως το Άλογο του Przewalski). Μπορείτε να δείτε αυτά τα παχουλά μικρόσωμα αλογάκια στο πάρκο, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία άγριων ζώων όπως λύκους, ασβούς και τη γάτα μανούλ.
 • Έρημος Gobi: Ανακαλύψτε μια τεράστια έρημο στην καρδιά της Ασίας. Το Εθνικό Πάρκο Gurvan Saikhan της Μογγολίας είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφτείτε αν θέλετε να δείτε εντυπωσιακά γεωλογικά θαύματα, σπάνια πουλιά και άγρια ζώα, όπως τη βακτριανή καμήλα, αίγαγρους και πρόβατο αργκάλι.

Βιετνάμ

Υπέροχα πουλιά, άγρια ζωή και ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο στη Νοτιοανατολική Ασία

Βιετνάμ φύση
Photo by Rod Waddington (Flickr)

Στα τροπικά δάση του Βιετνάμ θα συναντήσετε απίστευτη βιοποικιλότητα, ζούγκλες, λόφους από ασβεστόλιθους και υγροτόπους. Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός από νέα σπονδυλωτά είδη έχουν ανακαλυφθεί εδώ τις τελευταίες δεκαετίες. Όσο ψάχνετε στη μαγευτική φύση του Βιετνάμ για ενδημικά πουλιά και άλλα άγρια ζώα, θα συναντήσετε υπέροχα τοπία και πολιτιστικά αξιοθέατα. Η παραλία Χα Λονγκ τραβά την προσοχή των επισκεπτών και δικαίως, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη για να εξερευνήσουν οι λάτρεις της φύσης σε τούτη την πανέμορφη χώρα.

Highlights:

 • Επαρχία Ninh Binh: Βραχώδη βουνά και λόφοι σχηματίζουν ένα υπέροχο φόντο στις καταπράσινες, γραφικές κοιλάδες. Το Εθνικό Πάρκο Cúc Phươn είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό θηλαστικών ζώων, συμπεριλαμβανομένων σεμνοπιθήκων υπό εξαφάνιση.
 • Εθνικό Πάρκο Cat Tien: Περίπου το 30% των ειδών ζώων στο Βιετνάμ βρίσκει προστασία σε αυτό το πάρκο. Εκτός από πολλά θηλαστικά είδη, η περιοχή αυτή φιλοξενεί Αρκούδες Μαλαισίας, Ασιατικούς Ελέφαντες, παγκολίνους sunda, περισσότερα από 350 είδη πουλιών και πολλά ακόμη ζώα.
 • Εθνικό Πάρκο Tram Chim: Σε αυτό το πάρκο υπάρχει ένας σπάνιος υγροβιότοπος στο Δέλτα του Mekong. Πολλά διαφορετικά είδη πουλιών μπορούν να βρεθούν εδώ, όπως ο γερανός Sarus.

Πολωνία

Χαθείτε στην ομορφιά ενός αρχέγονου οικοσυστήματος της Ευρώπης

Πολωνία φύση
Photo by Frank Vassen (Flickr)

Πέρα από συναρπαστικές πόλεις, πανέμορφα κάστρα και ιστορικά μνημεία που θυμίζουν τον πόλεμο, η Πολωνία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μέρη άγριας ζωής στην Ευρώπη. Πολλά από τα αγριότερα σημεία βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας, παρά το γεγονός ότι τα επιβλητικά Όρη Τάτρα βρίσκονται νοτιοδυτικά. Επισκεφτείτε την Πολωνία για ένα υπέροχο μείγμα από συγκλονιστικά ανθρώπινα και φυσικά θαύματα.

Highlights:

 • Δάσος Bialowieza: Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα που έχει απομείνει από το αρχαίο φυλλοβόλο δάσος της Ευρώπης. Φιλοξενεί πολλά είδη υπό εξαφάνιση κι άλλα άγρια ζώα όπως ο ευρωπαϊκός βίσωνας, λύκοι, άγρια αιλουροειδή και πολλά πουλιά. Το 2014 χαρακτηρίστηκε Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αν επισκεφτείτε αυτό το ιδιαίτερο δάσος θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε παραμύυθι.
 • Βάλτος Bierbrza: Ένας σωρός από κανάλια ποταμών, βάλτους, έλη και δάση. Αυτό το μέρος φιλοξενεί τεράστιο αριθμό από πουλιά κι άλλα ζώα. Πάνω από 250 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί εδώ, κάνοντας το βάλτο αυτό ένα από τα σημαντικότερα μέρη όπου συχνάζουν άγρια πουλιά στην Ευρώπη.
 • Όρη Τάτρα: Αυτές οι επιβλητικές βουνοκορφές δημιουργούν τα νότια σύνορα της Πολωνίας με τη Σλοβακία. Είναι ιδανικό για πεζοπορία και παρατήρηση της άγριας ζωής. Καφέ αρκούδες, σαμουά τάτρα και άλλα ζώα ζουν στα βουνά και τα κατάφυτα φαράγγια.

Νέα Καληδονία

Ένα μελανησιακό θαύμα από τροπικούς υφάλους και άγρια δάση

Νέα Καληδονία - φύση
Photo by Gerard (Flickr)

Η βιοποικιλότητα σε αυτή τη γωνιά της Νέας Καληδονίας υπάρχει εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια, και κάποτε συνδέθηκε με την Αυστραλία. Τα φυτά και τα άγρια ζώα στο μέρος αυτό μαρτυρούν τον πανάρχαιο κόσμο της Γκοντουάνα. Δάση με πελώρια τροπικά δέντρα και περίεργες αροκάριες που μοιάζουν με πεύκα φιλοξενούν ερπετά, πεταλούδες, καθώς και πάνω από 20 είδη ενδημικών πουλιών, οπως το μοναδικό Kagu. Η πανέμορφη λίμνη που περιβάλλει τη Νέα Καληδονία αποτελεί Μνημείο της UNESCO και οι καταδύσεις εδώ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Highlights:

 • Πάρκο του Γαλάζιου Ποταμού: Είναι ένας Εθνικός Δρυμός που προστατεύει το τροπικό δάσος και το οικοσύστημα. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό παράξενων πουλιών Kagu, θρυλικό είδος της Νέας Καληδονίας.
 • Πάρκο με τις Μεγάλες Φτέρες (Parc des Grandes Fougères): αμέτρητα μονοπάτια για πεζοπορία βρίσκονται μέσα στο πλούσιο τροπικό δάσος αυτού του πάρκου. Είναι το ιδανικό σημείο για να δει κανείς τα ιδιαίτερα πουλιά του νησιού (Grande Terre).
 • Νησί Ouvea: Είναι ένας νησιωτικός παράδεισος με ατελείωτες παραλίες με λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και απαράμιλλης ομορφιάς κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να δει τον παπαγάλο Ouvea.

Χιλή

Αμέτρητες ευκαιρίες να ανακαλύψετε την άγρια φύση σε πολλά γεωγραφικά μήκη

Χιλή - φύση
Photo by Deensel (Flickr)

Η Χιλή εκτείνεται σε περίπου 4,300 χλμ. Αμέτρητα και διάφορα οικοσυστήματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξερεύνησης εδώ, από την ξηρότερη έρημο στον κόσμο, μέχρι εύκρατα τροπικά δάση και εντυπωσιακά χωράφια στο νότο. Υπέροχο φαγητό και μοναδική κουλτούρα, σύγχρονη και αρχαία, μπορείτε να απολαύσετε όταν επισκεφτείτε τα θαύματα της φύσης στη Χιλή.

Highlights:

 • Έρημος Atacama: Σχεδόν ποτέ δεν βρέχει σε αυτή την τεράστια έρημο, που συχνά παρομοιάζεται με την επιφάνεια του Άρη. Φυτά και ζώα μπορούν να βρεθούν σε αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο, αλλά η τοπογραφία και το περιβάλλον από μόνα τους αξίζουν να τα δείτε. Ένα από τα πιο σημαντικά γεωλογικά μέρη είναι το Valle de la Luna.
 • Επαρχία Los Lagos: Η εξοχή πέρα από την πόλη του Perto Varas είναι γεμάτη με εκπληκτικές λίμνες, επιβλητικά ηφαίστεια και εντυπωσιακά δάση. Δυο από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς εδώ είναι τα Εθνικά Πάρκα Alerce Andino & Puyehue.
 • Χώρα της Φωτιάς (Tierra del Fuego): Πρόκειται πραγματικά για την Άκρη του Κόσμου. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπείρου και είναι ένας πραγματικά άγριος τόπος. Για να φτάσει κανείς εδώ χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, όπως και για να φτάσετε στη χιλιανή πλευρά του μεγάλου νησιού (το άλλο μισό ανήκει στην Αργεντινή, και είναι πιο ανεπτυγμένο τουριστικά). Η άγρια ζωή εδώ περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από θαλάσσια πουλιά (όπως πιγκουίνους), φώκιες, γουανάκος, δελφίνια, αλεπούδες και πολλά άλλα.

Γουιάνα

Ένα ακατέργαστο διαμάντι στη βόρεια πλευρά της Νότιας Αμερικής

Γουιάνα - φύση

Η Γουιάνα είναι άγνωστη σε πολλούς ταξιδιώτες, σε σύγκριση με τους περισσότερους προορισμούς της Νότιας Αμερικής. Παρόλα αυτά, είναι ένας εκπληκτικά ελκυστικός προορισμός για λάτρεις της φύσης που θέλουν να γυρίζουν όλο τον κόσμο.

Το τροπικό δάσος της Γουιάνας είναι η μεγαλύτερη συνεχής έκτασης πεδινής ζούγκλας στον πλανήτη. Η ανέγγιχτη φύση του οικοσυστήματός της, σε συνδυασμό με τα απίστευτα είδη νεοτροπικών πουλιών κι άγριων ζώων που υπάρχουν εδώ, δημιουργούν μια εκπληκτική εμπειρία. Η Γουιάνα είναι αναμφίβολα κατάλληλη για πιο περιπετειώδεις ταξιδιώτες. Προτιμήστε να επισκεφτείτε τη χώρα κάνοντας ένα ομαδικό tour, παρά να ταξιδέψετε μόνοι σας.

Highlights:

 • Καταρράκτες Καγιατέρ (Kaieteur): Όσον αφορά τον όγκο νερού, πρόκειται για τους μεγαλύτερους ανά σταγόνα καταρράκτες του κόσμου. Βρίσκονται επίσης στο αγριότερο περιβάλλον που μπορείτε να συναντήσετε, με το νερό να πέφτει από το χείλος ενός γκρεμού, ενώ περιβάλλεται από ένα κατάφυτο τροπικό δάσος.
 • Τροπικό δάσος Iwokrama: Βιώστε την απίστευτη ομορφιά και βιοποικιλότητα αυτού του τροπικού δάσους. Εδώ θα βρείτε εντυπωσιακά καταφύγια όπου μπορείτε να παρατηρήσετε παλιά και δενδρόβια είδη να ζουν στα κλαδιά. Αν είστε τυχεροί, εδώ μπορείτε να δείτε ιαγουάρους, όπως και ένα εντυπωσιακό είδος αετού.
 • Βόρεια Σαβάννα Rupununi: χρυσαφένια λιβάδια με μεγάλους λόφους και καταπράσινα δάση σας περιμένουν στη δυτική κεντρική Γουιάνα. Οι φιλόξενοι Αμερικανο-ινδικής καταγωγής άνθρωποι που θα συναντήσετε στην περιοχή είναι μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη που θα βρείτε στην άγρια φύση.

Νέα Γη

Εξερευνήστε ένα δύσβατο νησί στην ανατολική άκρη του Καναδά

Νέα Γη, Καναδάς - φύση

Στο νησί της Νέας Γης, η φύση “αγκαλιάζει” κάθε μικρή πόλη και χωριό. Αυτή η βραχώδης, ελώδης γη είναι ιδανική για πεζοπορία και περπάτημα. Στην ακτή, μπορείτε να κάνετε καγιάκ παρέα με φάλαινες, θαλασσοπιτακούς και παγόβουνα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την αρχαιότερη πόλη της Βόρειας Αμερικής, τη St. John, εκεί όπου οι Βίκινγκς πρωτοπάτησαν στην ήπειρο πριν από χιλιάδες χρόνια.

Highlights:

 • Προστατευόμενος Βιότοπος της παραλίας Witless: Μια βόλτα με σκάφος σε αυτή την περιοχή θα σας βοηθήσει να ζήσετε από κοντά μια εμπειρία με φάλαινες και θαλασσοπιτακούς. Πρόκειται για μια από τα σημαντικότερα καταφύγια θαλάσσιων πουλιών.
 • Εθνικό Πάρκο Gros Morne: Πρόκειται για Μνημείο Κληρονομιά της UNESCO που περιέχει γεωλογικά θαύματα όπως το Tablelands, είναι ιδανικό για πεζοπορία και διαθέτει πάνω από 100 είδη πτηνών τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Προστατευόμενος Βιότοπος Άγριας Ζωής Avalon: ακριβώς έξω από την πόλη St. John, μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα πόδια ή με κανό. Είναι το ιδανικό μέρος του νησιού να δείτε άγρια πουλιά κι άλλα ζώα όπως το άγριο καριμπού.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδοροπούλου

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ