Πεϊνιρλί, στη γλώσσα του, σημαίνει κάτι που έχει τυρί. Σημαίνει και μια ιδιαίτερη τεχνική, μια εντελώς δική του ζύμη και ειδικά μαγαζιά με τεχνίτες που το παίζουν, κυριολεκτικά στα δάχτυλα, στις γειτονιές της Τουρκίας.

Φαγητό «του δρόμου» πλην βασιλικό και βουτυράτο αφού, μόλις βγει, απαιτεί να αλειφθεί πλουσιοπάροχα με αγνό βούτυρο, το πεϊνιρλί ή αλλιώς η τούρκικη πίτσα, στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί όσο και ο Έλληνας φορολογούμενος στα χρόνια των μνημονίων.

Αθήνα: 10+1 παραδεισένιες αυλές που θα γίνουν το καλοκαιρινό σου καταφύγιο! (photos)

peinirli-ionias_154422

20170303_154246-637x353

Σκέτο σκαφάκι για πεϊνιρλί απλό ή ολικής, ψωμάκι «καλόγερος» αν είσαι της λιτότητας. Αυτό όμως το υπέροχο, λαστιχωτό ζυμαράκι, ίδιο με τη ζύμη της ναπολετάνικης πίτσας, που θα το δεις να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια σου, μπορεί να μεταμορφωθεί σε χίλιες λιχουδιές: πίτσα, «ξυλοπεταχτή» λαδόπιτα με ρίγανη, τυρόπιτα ζυμωτή, σπανακόπιτα πουγκί με αρωματικά, λιόψωμο γεμιστό με ντομάτα και υπέροχη μελιτζάνα, ελληνικό χοτ ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο και, φυσικά, πεϊνιρλί, με λαχανικά, κασέρι, ντομάτα, παστουρμά, κιμά, πιπεριά.

Αθήνα: Εδώ θα φας το πιο νόστιμο και εκλεκτό ψαράκι! (photos)

Όταν ο κύριος Σπύρος έφερνε στη γειτονιά ελιές το 2002 για να στήσει τον δικό του ξυλόφουρνο για τη χειροποίητη ζύμη του, η γειτονιά -συνηθισμένη στην εποχή του fast-ηλεκτρικού- παραξενεύτηκε. Η νοστιμιά έκανε το θαύμα της. Ούτε φυλλάδια, ούτε διαφήμιση. Μόνο αγνά υλικά: κιμάς, παστουρμάς, ζωντανά λαχανικά. Κι αν σας ρωτήσει μήπως θέλετε έξτρα βούτυρο στο τελείωμα να πείτε «ναι»!

Στου Ζήση στην Αθηναϊδος φάγαμε φρέσκο ψαράκι με λιγότερο από €4! Σε… χωνάκι!

info
Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854.

Πηγή: olivemagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ