Sunweb-Ολλανδικό πείραμα
Ενημερώθηκε στις 12 Απριλίου 2021, 16:35

Η Ολλανδική ταξιδιωτική εταιρεία Sunweb αναζητά 200 ανθρώπους για να τους στείλει οκταήμερες διακοπές στην Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι εφικτές οι διακοπές εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το “πείραμα”, όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πακέτο θα μπορούν να απολαύσουν 8 ημέρες διακοπές στη Ρόδο με 399 ευρώ το άτομο ενώ απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ότι δεν θα μπορούν να φεύγουν από το ξενοδοχείο και ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών όταν επιστρέψουν στην Ολλανδία.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι (!) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εν λόγω πείραμα, το οποίο στηρίζει και η ολλανδική κυβέρνηση η οποία κατ’ άλλα συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια μέχρι τα μέσα Μαΐου, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Αυτό θα είναι το «πράσινο διαβατήριο» για τους Ευρωπαίους τουρίστες – Η τηλεδιάσκεψη για την υιοθέτηση κοινής γραμμής

Σύμφωνα με το BBC, το πείραμα αυτό έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν πρόκειται για ένα υπεύθυνο εγχείρημα ή για ένα παράτολμο σχέδιο, καθώς στην Ολλανδία έχουν αυξηθεί τόσο ο δείκτης μεταδοτικότητας, όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ η χώρα μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 16.536 θανάτους και 1.246.366 μολύνσεις από κορονοϊό.

Όμως με την κοινωνική κόπωση να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, πειράματα σαν και αυτό μπορεί να βοηθήσουν στο να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος για να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό οι Ολλανδοί εν μέσω πανδημίας.

Η ταξιδιωτική εταιρεία προσφέρει 187 εισιτήρια σε ανθρώπους ηλικίας από 18 – 70 ετών που θα επιλεγούν με βάση κριτήρια που θα θέσει η κυβέρνηση. Οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό πριν και μετά το ταξίδι τους. Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα σε ειδικά covid ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με τα έξοδα καλυμμένα από την εταιρεία. Μάλιστα, έχει συντάξει ειδικές οδηγίες ασφαλείας για όλο το ταξίδι που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι επιλαχόντες θα πρέπει να παραμείνουν σε all inclusive ξενοδοχείο στη Ρόδο και θα έρχονται σε επαφή μόνο με τους εργαζόμενους εκεί. Θα χρησιμοποιούν την πισίνα και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στην παραλία.

Ρόδος

Οι ακριβείς ημερομηνίες του ταξιδιού δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Το ταξίδι μπορεί να ματαιωθεί σε περίπτωση που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωθεί, είτε στην Ολλανδία, είτε στη Ρόδο.

Η Ολλανδία έχει πραγματοποιήσει επίσης και κάποια άλλα σχετικά “πειράματα” για να διαπιστώσει ποιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Ανάμεσα σε αυτά ένα συνέδριο 500 ατόμων αλλά και ένα πάρτι με 1.500 καλεσμένους.

Αυτό θα είναι το «πράσινο διαβατήριο» για τους Ευρωπαίους τουρίστες

Το πρώτο ευρωπαϊκό «διαβατήριο υγείας» παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής Εμβολιασμών της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, προαναγγέλλοντας ότι θα είναι διαθέσιμο σε δύο με τρεις μήνες. Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως υπάρχει ελπίδα η Ευρώπη να έχει καλύτερη καλοκαιρινή σεζόν σε σύφκριση με την προηγούμενη.

Τιερί Μπρετόν

Συγκεκριμένα είπε: «Από τη στιγμή που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάθε Ευρωπαίος που θέλει να εμβολιαστεί θα έχει δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, όπως δηλαδή θα συμβεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα είναι καλό να έχει στην κατοχή του ο πολίτες ένα πιστοποιητικό που δείχνει την κατάστασή του».

Η εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, κάτι που όπως είπε ο Τιερί Μπρετόν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια στην Ευρώπη. Επίσης επεσήμανε ότιabout:blank

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς επισήμανε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες για τον εμβολιασμό. Αυτό πρέπει να συμβεί ώστε να έχουμε μια τουριστική σεζόν ανάλογη της περσινής, η οποία, τελικά, δεν ήταν τόσο κακή δεδομένων των συνθηκών».

Στην ψηφιακή εκδοχή του το διαβατήριο θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR, την χώρα προέλευσης και το εάν έχεις εμβολιαστεί ή όχι. Η έγγραφη έκδοση θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, αλλά και τον αριθμό διαβατηρίου, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με κωδικό QR όπου θα περιέχονται οι πληροφορίες για το πού εμβολιάστηκες και εάν έχεις υπάρξει φορέας του ιού.

«Για εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο ή δεν πέρασαν ποτέ την ασθένεια, θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ» πρόσθεσε ο Τιερί Μπρετόν.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το «πράσινο διαβατήριο», θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ