Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΑυτό θα είναι το «πράσινο διαβατήριο» για τους Ευρωπαίους τουρίστες - Η...

Αυτό θα είναι το «πράσινο διαβατήριο» για τους Ευρωπαίους τουρίστες – Η τηλεδιάσκεψη για την υιοθέτηση κοινής γραμμής

Το πρώτο ευρωπαϊκό «διαβατήριο υγείας» παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής Εμβολιασμών της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, προαναγγέλλοντας ότι θα είναι διαθέσιμο σε δύο με τρεις μήνες. Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως υπάρχει ελπίδα η Ευρώπη να έχει καλύτερη καλοκαιρινή σεζόν σε σύφκριση με την προηγούμενη.

Τιερί Μπρετόν

Συγκεκριμένα είπε: «Από τη στιγμή που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάθε Ευρωπαίος που θέλει να εμβολιαστεί θα έχει δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, όπως δηλαδή θα συμβεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα είναι καλό να έχει στην κατοχή του ο πολίτες ένα πιστοποιητικό που δείχνει την κατάστασή του».

- Advertisement -

Η εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, κάτι που όπως είπε ο Τιερί Μπρετόν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια στην Ευρώπη. Επίσης επεσήμανε ότι

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς επισήμανε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες για τον εμβολιασμό. Αυτό πρέπει να συμβεί ώστε να έχουμε μια τουριστική σεζόν ανάλογη της περσινής, η οποία, τελικά, δεν ήταν τόσο κακή δεδομένων των συνθηκών».

Στην ψηφιακή εκδοχή του το διαβατήριο θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR, την χώρα προέλευσης και το εάν έχεις εμβολιαστεί ή όχι. Η έγγραφη έκδοση θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, αλλά και τον αριθμό διαβατηρίου, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με κωδικό QR όπου θα περιέχονται οι πληροφορίες για το πού εμβολιάστηκες και εάν έχεις υπάρξει φορέας του ιού.

«Για εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο ή δεν πέρασαν ποτέ την ασθένεια, θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ» πρόσθεσε ο Τιερί Μπρετόν.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το «πράσινο διαβατήριο», θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

H Αυστρία καλεί σήμερα 12 υπουργούς Τουρισμού της Ε.Ε. να συζητήσουν για το «πράσινο πιστοποιητικό»

Ο συντονισμός για την υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής με στόχο την ταχεία εφαρμογή του «πράσινου πιστοποιητικού» θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης η οποία θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, τους ομολόγους της από άλλες δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που θα συμμετέχουν

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία, χώρες στις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως αναφερόταν χθες από το υπουργείο Τουρισμού της Αυστρίας, οι διαβουλεύσεις έχουν ως στόχο τους μία συμφωνία σχετικά με τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε σχέση με τον τουρισμό.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις άλλες τουριστικές χώρες της Ε.Ε., έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ομοιόμορφες προϋποθέσεις-πλαίσιο το συντομότερο δυνατό βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πράσινο διαβατήριο», τόνισε η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, αναφέροντας ότι η Αυστρία έχει ήδη δημιουργήσει τη νομική βάση για αυτό και τα «πρώτα βήματα εφαρμογής» θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,422 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ