Γεωργίτσι

Γνωστό αλλιώς ως το «μπαλκόνι του Ταϋγέτου», κοντά στα σύνορα της Λακωνίας, με την Αρκαδία, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 970 μέτρων είναι ένα ορεινό χωριό από τα ομορφότερα της Πελοποννήσου. Ο λόγος για το γραφικό Γεωργίτσι, το οποίο εκτείνεται στην βορειοανατολική πλευρά του Ταΰγετου και απέχει 29 χλμ. από την Σπάρτη και 225 χλμ. από την Αθήνα. 

Το χωριό βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του βουνού, κοντά στα σύνορα της Λακωνίας με την Αρκαδία. Λόγω του υψόμετρου του επιτρέπει την θέαση μεγάλου μέρους της πεδιάδας της Σπάρτης. Πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού απλώνεται πυκνό δάσος από καστανιές και σε μεγαλύτερα υψόμετρα δάσος από έλατα και μαυρόπευκα. Κάτω από το χωριό και κατεβαίνοντας προς την πεδιάδα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοδέντρων και σε πολλά σημεία πλάτανοι που μαρτυρούν την παρουσία νερού.

Το χωριό πήρε πιθανότατα το όνομα του από τον ιστορικό και λόγιο Γεώργιο Πλήθωνα ή Γεμιστό,ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην περιοχή μετά από πρόσκληση των Παλαιολόγων. Τα χρόνια της ακμής του χωριού ήταν από το 1750 ως το 1914.

Στα περίχωρα του υπάρχουν έλατα, καστανιές και πλατάνια, η ύπαρξη των οποίων οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα νερού της περιοχής. Τα περισσότερα σπίτια του είναι πετρόκτιστα με κεραμιδένιες στέγες που δημιουργούν μαζί με το ορεινό τοπίο και τα γραφικά δρομάκια, ένα υπέροχο σκηνικό.

Διαβάστε ακόμα:  Η ελληνική παραλία όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ!

Το Know

Στο χωριό, στα τέλη του Οκτωβρίου, (υπό κανονικές συνθήκες) διοργανώνεται γιορτή τσίπουρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού συγκεντρώνονται στο Καρβουνόρεμα, το πάρκο του χωριού, για να μοιραστούν το φρέσκο απόσταγμα, το κρασί, τους μεζέδες, τη ζεστή φασολάδα και την αίσθηση γλεντιού κάτω από τα πλατάνια.

Αφού εξερευνήσετε τις ομορφιές του χωριού, με την υπέροχη θέα στις πλαγιές του βόρειου Ταΰγετου, θα επισκεφθείτε και το χωριό Καστόρι με το φαράγγι του Κάστορα, το ήσυχο Λογκανίκο και το Λεοντάρι στις πηγές του Ευρώτα ή την Πελλάνα με τους μυκηναϊκούς θησαυρούς.

Περιηγηθείτε στο χωριό μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ