Απείρανθος χωριό Νάξου

Ένα πανέμορφο χωριό των Κυκλάδων με άρωμα… κρητικό ή καλύτερα αυτό το κυκλαδίτικο χωριό όπου οι κάτοικοι μιλάνε κρητικά, δημιουργούν μαντινάδες και γλεντάνε με λύρα και ρακί!

Η Απείρανθος στη Νάξο ξεχωρίζει όχι μόνο για την κυκλαδίτικη ομορφιά της αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Είναι ένα αμιγώς κρητικό χωριό, αλλά μακριά από την Κρήτη! Ακολουθεί πιστά τη μαντινάδα που λέει πως “θα πάρω χώμα και νερό από τον Ψηλορείτη, να το σκορπίσω να γενεί ούλος ο κόσμος Κρήτη”!

Απείρανθος Νάξου κρητικό χωριό στις Κυκλάδες

Δείτε τα πέντε ομορφότερα νησιωτικά χωριά της χώρας μας!

Η Απείρανθος της Νάξου

Τ’ Απεράθου, όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες, είναι κτισμένη στην πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών. Ως χωριό αναφέρεται ήδη στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι. Αρχικά το είπαν «μαρμάρινο χωριό», αφού μάρμαρο υπάρχει παντού, στους δρόμους, στα σπίτια…

Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό αυτό της Νάξου θα θαυμάσετε ενετικούς πύργους, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία αλλά και φιλόξενους ανθρώπους που δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα η οποία σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο.

Απείρανθος Νάξος με κρητική διάλεκτο

Δύο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για την Ελλάδα από το Lonely planet & το National Geograophic για το 2021

Το χωριό του Μανώλη Γλέζου σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Νικ. Γλέζου, καθώς και έναν συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης γυναικών. Εντυπωσιακός είναι ο Πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο στην είσοδο του χωριού.

Αξίζει να δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία του χωριού: Το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 σπάνια εκθέματα από την πλούσια φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία.

Νάξος χωριό Απείρανθος μιλάνε κρητικά

Μην φύγετε εάν δεν επισκεφθείτε μερικές από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του χωριού και κυρίως την Αγία Κυριακή, που χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας (9ος αιώνας) και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου, αλλά και των Βαλκανίων.

Χαλκί: Το γραφικό χωριό της Νάξου βγαλμένο από μια άλλη εποχή

Η εξήγηση της κρητικής γλώσσας

Όσοι επισκέπτονται την Απείρανθο νομίζουν ότι… βρίσκονται στην Κρήτη, καθώς στο χωριό υπάρχει έντονο το γλωσσικό περίεργο με το βαθύ “λ” και το “ρ”, που το συναντά κανείς σε δύο τόπους: Στα Ανώγεια (και εν γένει στο Μυλοπόταμο) και… στην Απείρανθο!

Απείρανθος Νάξος σοκάκια

Επιπλέον δεν γίνεται γλέντι στο χωριό της Απειράνθου χωρίς κρητική λύρα και λαούτο, ενώ η ρακή ρέει άφθονη αλλά και οι παραδοσιακές φορεσιές μοιάζουν αρκετά με τις κρητικές. Όσο για τις μαντινάδες των δύο τόπων, έχουν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία.

Για να εντοπίσει κανείς του λόγους για τους οποίους Απείρανθος και Κρήτη έχουν έρθει τόσο κοντά και έχουν τόσα κοινά, θα πρέπει να ανατρέξει στο μακρινό 1301 και στις εμπορικές σχέσεις των δύο τόπων.

Απείρανθος Νάξος πύργος ενετικός

Η Απείρανθος των Κυκλάδων ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της θεωρείται ότι προήλθαν από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Αυτή ακριβώς η ικανότητα ανδρών και γυναικών να «μιλούν» με στίχους, όπως στην Κρήτη, κάνουν τ’ Απεράθου ένα τόπο ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα.

Νάξος: 40 προτάσεις και αξιοθέατα μαζί με παραλίες

Η ανάδειξη της Νάξου ως γαστρονομικός προορισμός

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 430 τ.χλμ., σε απόσταση 103 ν.μ. από τον Πειραιά, είναι στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει με τους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους αλλά και τις πολύ εύφορες κοιλάδες της.

Γραβιέρες

Όμως, όχι μόνο για αυτά. Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η γνωστή σε όλους μας γραβιέρα Νάξου. Μπορείτε να την δοκιμάσετε σκέτη μερακλίδικα σαν μεζέ, τριμμένη με τα ζεστά μακαρόνια ή ακόμη και να την κάνετε σαγανάκι.

5+1 Covid-free ελληνικά νησιά για ασφαλείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Ακόμη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο πιάτο του νησιού ρόστο. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Εξάλλου, η πατάτα Νάξου κατέχει μια ξεχωριστή θέση θα λέγαμε σε όλο τον κόσμο καθώς θεωρείται μια από τις πιο εύγευστες πατάτες.

Η γαστρονομία της Νάξου

Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δημιουργία ενός νέου, συγχρόνων προδιαγραφών τυροκομείου, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής προϊόντων κατά 40%, έτσι ώστε να μεγαλώσει σημαντικά το μερίδιο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, αλλά και να δοθούν σοβαρά κίνητρα προκειμένου οι νέοι κτηνοτρόφοι να εξακολουθούν να ασχολούνται με το αντικείμενο.

Νάξος, Ελλάδα

Προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν για την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τους παράγοντες του νησιού, αποτελούν η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας του κορονοϊού, η αύξηση των εισαγωγών κτηνοτροφικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και η έλλειψη κινήτρων και επαρκών χρηματοδοτήσεων τόσο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, την ελληνική πολιτεία, όσο και από τον τραπεζικό τομέα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ