Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΦωκίδαςΔελφοίΤotal guide Δελφοί: Όλοι οι λόγοι για να τους επισκεφθείτε τώρα!

Τotal guide Δελφοί: Όλοι οι λόγοι για να τους επισκεφθείτε τώρα!

Λένε ότι οι Δελφοί είναι ένας τόπος ενεργειακός! Και αυτό δεν οφείλεται µόνο στην ιστορία που έχει απλώσει περίτεχνα το πέπλο της πάνω από τον «Οµφαλό της Γης» αλλά και στην ενέργεια που αποπνέει ο σύγχρονος οικισµός, που για πολλούς ακόµα και σήµερα αποτελεί ένα καλά κρυµµένο µυστικό! Ακολουθήστε µας σε ένα µοναδικό ταξίδι «δύο ταχυτήτων» που µόνο ευχάριστα θα σας εκπλήξει!

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Σοφία Τιµοθέου

- Advertisement -

shutterstock_116058805

Ο περίφηµος Θόλος της Αθηνάς Προναίας

Σε ένα επιβλητικό τοπίο πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού, οι Δελφοίθεωρούνται το κέντρο του κόσµου – και όχι άδικα. Οι περισσότεροι από εµάς έχουµε βιώσει το δέος και τη συγκίνηση που αναπόφευκτα προκαλεί η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και η γνωριµία µε την ιστορία του τόπου.

_DSC7477

Αυτό που ίσως αγνοούµε είναι το πόσο αρµονικά δένει το παρελθόν µε το «ζωηρό» παρόν και όλα εκείνα που έχει να προσφέρει η σύγχρονη πόλη των Δελφών. Εκτός από την οµορφιά του τόπου και των κατοίκων, κερδίζει τον επισκέπτη και µε τις εξαιρετικές και value for money επιλογές που προσφέρει τόσο στη διαµονή όσο και στο φαγητό και τη διασκέδαση. Η υποψηφιότητα δε της πόλης για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 είναι, αν µη τι άλλo, η ιδανική αφορµή για να τη γνωρίσουµε λίγο καλύτερα!

_DSC7523

Η ζωή συγκεντρώνεται στον κεντρικό δρόµο, τη Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, µε µια πληθώρα παραδοσιακών ξενώνων, προσεγµένων cafés και εξαιρετικών επιλογών για «σπιτικό» φαγητό, πίσω από τα οποία «κρύβονται» νέοι άνθρωποι µε µεράκι και όραµα. Από την πάνω πλευρά η Απόλλωνος, που ξεκινά από τον χαρακτηριστικό πλάτανο στην είσοδο της πόλης, µας συστήνει και άλλη µία πλευρά των Δελφών. Στην κορυφή δεσπόζει ο πολιούχος Άγ. Νικόλαος και εδώ βρίσκεται και το σπίτι του Σικελιανού, χτισµένο σε έναν λόφο, να αγναντεύει τον ορίζοντα! Η εξαιρετική θέα στο δελφικό τοπίο και στον κόλπο της Ιτέας, τα γραφικά στενάκια µε λιθόστρωτα σκαλάκια, το φυσικό περιβάλλον και οι όµορφες εικόνες που προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου αναδεικνύουν τους Δελφούς σε µια πόλη χαρισµατική, που αξίζει σίγουρα να µπει στην ατζέντα µας για µελλοντικές αποδράσεις!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι Δελφοί απέχουν 187 χλµ. από την Αθήνα, µόλις 8 χλµ. από την Αράχωβα και 27 χλµ. από το χιονοδροµικό.

Το ήξερες ότι…

DSC_8217

• Το όνοµα Πυθία προέρχεται από το Πυθώ, αρχικό όνοµα των Δελφών; Το Δελφοί προήλθε από το «δελφός», που σηµαίνει «µήτρα», ενώ κάποιοι λένε από το δελφίνι, κι αυτό γιατί αυτή τη µορφή πήρε ο Απόλλωνας κατά το ταξίδι της επιστροφής του στο Μαντείο µετά την αυτοεξορία του.

• Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι από το 1987 Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO;

• Στους Δελφούς εδρεύει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, που φιλοξενεί εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παγκόσµια συνέδρια (www.eccd.gr);

DSC_8291

• Στους Δελφούς λειτουργεί από το 1939 Καλλιτεχνικός Σταθµός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών;

• Το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλµερ έχει µετατραπεί πλέον σε Μουσείο Δελφικών Εορτών; Μεταξύ άλλων, εκτίθεται φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τις Δελφικές Εορτές που διοργάνωσε το ζεύγος (1927 & 1930), κοστούµια από τις παραστάσεις αρχαίου δράµατος στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, χειρόγραφα κείµενα του ποιητή και άλλα αντικείµενα.

• Μόλις 7,6 χλµ. από τους Δελφούς βρίσκεται το γραφικό χωριουδάκι Χρισσό. µε ξεχωριστή οµορφιά αλλά και τη… φηµισµένη ταβέρνα του Φούρλα; (Τ.22650 82908)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΜΟΥΣΕΙΟ

shutterstock_330292814Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Το σπουδαιότερο µαντείο του αρχαίου κόσµου και µνηµείο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO… ασκεί µια απίστευτη επίδραση σε κάθε επισκέπτη που φτάνει εδώ. Είναι το µοναδικό φυσικό περιβάλλον, η ισχυρή ενέργεια που δονεί την ατµόσφαιρα, η αίσθηση της αίγλης που έχει γνωρίσει αυτό το µέρος µέσα στην ιστορία… Οι Θησαυροί, το ιερό του Απόλλωνα, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το θέατρο αλλά και το στάδιο, η Κασταλία Πηγή, και φυσικά το µουσείο, είναι µόνο µερικά από τα σηµεία ενδιαφέροντος… (Καθηµερινά 08:00-15:00. Γενική είσοδος €6, µαζί µε το µουσείο €9, Τ. 22650 82313, 82346)

Μουσείο Δελφών

shutterstock_335876282Αναπόσπαστο κοµµάτι του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, φιλοξενεί ορισµένα από τα σπουδαιότερα ευρήµατα του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού, µεταξύ των οποίων ο συγκλονιστικός Ηνίοχος και η Σφίγγα των Ναξίων, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναθήµατα, τα αρχιτεκτονικά µέλη του Θησαυρού των Σιφνίων, του Θησαυρού των Αθηναίων, του Θόλου κ.ά. (Καθηµερινά 06:00-16:00. Γενική είσοδος €6, µαζί µε τον αρχαιολογικό χώρο €9, Τ. 22650 82313, 82346)

Tips

• Φορέστε άνετα παπούτσια και πάρτε μαζί σας νερό.

• Αφήστε το αυτοκίνητο κατά μήκος του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο ή στο δωρεάν πάρκινγκ έξω από το μουσείο.

• Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, όχι όμως ο αρχαιολογικός χώρος.

• Υπάρχει οργανωμένη ξενάγηση από διπλωματούχους ξεναγούς.

• Με την αγορά ενιαίου εισιτηρίου, μπορείτε να δείτε έναν από τους δύο χώρους και την επόμενη ημέρα.

• Η είσοδος για τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας, την Κασταλία πηγή και το Γυμνάσιο είναι δωρεάν.

• Για δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου, ημέρες ελεύθερης εισόδου και αργίες, τόσο στο μουσείο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο, δες odysseus.culture.gr

BEST ADRESSES

DSC_8275

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Στην έξοδο της πόλης το Αmalia Hotel, χαρακτηρίζεται από διακριτική πολυτέλεια. Από €80/ δίκλινο. (Απόλλωνος 1, Τ. 22650 82101, www.amaliahotels.com)

• Το Parnassos Hotel µια value for money πρόταση διαµονής στον κεντρικό δρόµο µε παραδοσιακή θαλπωρή και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από €47/δίκλινο (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 32, www.parnassos.org).

ΦΑΓΗΤΟ

• Απαραίτητη στάση για καλό φαγητό στην ταβέρνα Το Πατρικό µας, µε προτάσεις της ελληνικής κουζίνας µε δηµιουργικές «πινελιές» (Β. Παύλου & Φρειδερίκης 69, Τ. 22650 82150).

• Στην ταβέρνα Βάκχος για µαγειρευτά, ψητά αλλά και vegan επιλογές (Απόλλωνος 31, Τ. 22650 83186).

• Στην ταβέρνα Δίον θα γευτείτε σπιτικό φαγητό µε εξαιρετικές επιλογές σε κρέας, µε αποκορύφωµα τα παϊδάκια (Απόλλωνος 30, Τ. 22650 82790).

• Παραδοσιακές γεύσεις µε µια σύγχρονη «µατιά» στο εστιατόριο Ηνίοχος (Β. Παύλου και Φρειδερίκης 19, Τ. 22650 83101-103).

ΚΑΦΕΣ & ΠΟΤΟ

• All-day στέκι, το Ιχώρ µας υποδέχεται στον κεντρικό δρόµο από νωρίς για καφέ µέχρι αργά το βράδυ για ποτό (Β. Παύλου & Φρειδερίκης 61, Τ. 22650 83095).

NIDIMOS HOTEL

Δ. Φράγκου 10, Τ. 22650 82056,www.nidimoshotel.gr

6390

Το ολοκαίνουριο ανακαινισµένο ξενοδοχείο µας υποδέχεται σε µια ήσυχη γωνιά της πόλης των Δελφών και φροντίζει για µια αξέχαστη διαµονή. Τα 34 δωµάτιά του χαρακτηρίζονται από minimal διακόσµηση µε χαλαρή διάθεση, προσφέρουν όλες τις ανέσεις (Wi-Fi, LED TV 24΄΄, safe box, ψυγείο-mini bar, AC, τηλέφωνο, σεσουάρ, bath amenities), ενώ την παράσταση κλέβει το µεγάλο µπαλκόνι τους και η µοναδική θέα στον καταπράσινο ελαιώνα και στον κόλπο της Ιτέας.

Amigos

Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 34, Τ. 22650 83142

_DSC1701

Aπό τις πιο πρόσφατες αφίξεις στον κεντρικό δρόμο των Δελφών, το Amigos, παρόλο που μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής, έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες.

_DSC1721

Και αυτό γιατί –όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του– εδώ γίνονται όλοι φίλοι. Ο μοντέρνος και παρεΐστικος χώρος του ξεχωρίζει για την αισθητική του, ενώ την παράσταση κλέβει το cosy παταράκι, ιδανικό για να απολαύσουμε χαλαρά τον καφέ μας ή μια ζεστή σοκολάτα μαζί με ένα αφράτο muffin!

Το βράδυ δε η ατμόσφαιρα αποκτά up beat χαρακτήρα, με τις  jazz, rock, house αλλά και ελληνικές μουσικές επιλογές να εγγυώνται fun στιγμές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Ευχάριστη έκπληξη οι τιμές των cocktails! Stay tuned στο fb για lives και events. Καθημερινά 12:00-όσο πάει.

_DSC1736

Κασταλία Boutique Hotel

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΛΙΑ

_DSC1551

Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 13, Τ. 22650 82205, www.kastaliahotel.gr

Το ιστορικό ξενοδοχείο Κασταλία στην καρδιά των Δελφών πέρασε από τον Ιανουάριο του 2015 στα χέρια της οικογένειας Κλεοβούλου, ανανεώθηκε και μας υποδέχεται σε ένα χώρο με οικεία ατμόσφαιρα και new age φιλοσοφία.

_DSC1543

Tα δωμάτια χαρακτηρίζονται από stylish design και μοναδικές παροχές (Wi-Fi, LED TV, bath amenities, μπουρνούζια & παντόφλες), ενώ στο μέλλον μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις για activities και ολοκληρωμένα πακέτα εμπειριών στην ευρύτερη περιοχή.

DSC02262

Στα δυνατά του χαρτιά το εστιατόριο Ελιά, που συνδυάζει την παραδοσιακή τοπική γαστρονομία με ξεχωριστές προτάσεις από την κυπριακή κουζίνα. Το γεύμα σε ένα από τα τραπεζάκια του στην τεράστια βεράντα με τη μαγευτική θέα είναι must!

IMAGE031

Από €50/δίκλινο με πρωινό.

Εστιατόριο: €10-12. Λειτουργεί όλον το χρόνο.

Μελοπωλείο

Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 14, Τ. 22650 83247

Μελοπωλείο espresso bar

IMG_5584

Ο cosy και προσεγμένος χώρος του, με τα χαρακτηριστικά τραπεζάκια στη στοά, αποτελεί σταθερή αξία εδώ και 15 χρόνια στον κεντρικό δρόμο των Δελφών.

IMG_5602Τα speciality χαρμάνια, οι single origin καφέδες και τα ξεχωριστά custom made ροφήματα με την προσωπική «πινελιά»  του ιδιοκτήτη του, του Λεωνίδα, είναι το δυνατό του χαρτί. Τα λαχταριστά σνακ, τα θελκτικά επιδόρπια, τα μικρά κεράσματα αλλά και οι γλυκές κρέπες το βάζουν στο καθημερινό πρόγραμμα κάθε επισκέπτη. Όσο για το homemade ρακόμελο και τις ιδιαίτερες προτάσεις σε κρασί και μπύρες Ελλήνων παραγωγών, συμβάλλουν σε μια ατμοσφαιρική βραδιά με χάζι στην κεντρική περαντζάδα! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Καθημερινά 07:00-00:00.

 

Hotel VARONOS

047

Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 25, Τ. 22650 82345,

[email protected], www.hotel-delphi.gr

Αυθεντική φιλοξενία και μια value for money επιλογή διαμονής, με την προσωπική φροντίδα της οικογένειας Βαρόνου εδώ και 30 χρόνια.

_DSC9398

Η διακόσμηση στα 16 δωμάτια του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου κινείται σε λιτά, παραδοσιακά και οικεία «μονοπάτια», ενώ την παράσταση κλέβουν οι 7 σοφίτες και η μοναδική θέα από τα μπαλκόνια τους στον κόλπο της Ιτέας.

_DSC9404

Φυσικά, δεν λείπουν όλες οι σύγχρονες ανέσεις αλλά και το πλούσιο σπιτικό πρωινό. Στα συν το μικρό μαγαζακι με τοπικά προϊόντα που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Ανοιχτό όλον το χρόνο. Από €40/δίκλινο με πρωινό.

 

6390

005

Φαιδριάδες

46 Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης, ΔΕΛΦΟΙ, Τ. 22650 82370, www.fedriades.com

Με κομψό χαρακτήρα και αίσθηση απέριττης πολυτέλειας, το ξενοδοχείο Φαιδριάδες μας υποδέχεται στην καρδιά των Δελφών για μια ξεχωριστή διαμονή.

EPIKOYROS-41

Τα 24 δωμάτιά του (προσφάτως πλήρως ανακαινισμένα – highlight η elegant σουίτα του τελευταίου ορόφου) παρέχουν όλες τις ανέσεις (LCD TV, στρώματα Coco-Mat, bath amenities, μπουρνούζια & παντόφλες), ενώ το cozy καθιστικό με το τζάκι μας επιφυλάσσει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Από €50/δίκλινο με πρωινό.

EPIKOUROS-18

 

Επίκουρος

33 Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης, δελφοι, Τ. 22650 83250, www.epikouros.net

_MG_7111

Η προσεγµένη διακόσµηση, µε  κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο, «σµίγουν» σε αυτό το εστιατόριο µε την προνοµιακή θέα στην κοιλάδα των Δελφών,  συνθέτοντας το ιδανικό «σκηνικό» για να απολαύσουµε εξαιρετικές σπεσιαλιτέ.

_MG_7160

Τα πιάτα του αποθεώνουν την ελληνική γαστρονοµία, µε εκλεκτές επιλογές σε ψητά, κυνήγι, µαγειρευτά, όλα µε αγνά τοπικά προϊόντα και σπιτική φροντίδα

Από €12. Καθηµερινά 12:00-00:00.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,268LikesΚάντε Like
88,481 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ