Νησίδα Μετώπη

Από σήμερα, απελευθερώνονται τα ταξίδια ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, ένα ζήτημα που ανησυχεί πολλούς είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στα νησιά με στόχο την προστασία τους.

Απαγόρευση θαλάσσιων αφίξεων από το εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μετακινήσεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου (αφίξεων) πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες

Με στόχο να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ στις αφίξεις στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τεστ θα υποβάλλονται σε όσους δεν προέρχονται από χώρες της «πράσινης» λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ενώ θα προβλέπεται και 24ωρη «καραντίνα» σε ξενοδοχείο, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε ο ασθενής θα περιορίζεται για 14 ημέρες.

άνθρωπος με μάσκα

«Θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση», ενώ «οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ». «Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά».

Διαβάστε ακόμα:  Πάρος: Η τουριστική ροή αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μετά το φθινόπωρο

Μέτρα για τις πτήσεις

Οι τουρίστες που θα έχουν προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους (Passenger Load Factor/PLF). Σύμφωνα με τον κανονισμό του EASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορονοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Συμπτωματικοί επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην εμφανίζονται στο αεροδρόμιο και να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης/αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και 6 ώρες προ της πτήσης, με ένα έγγραφο από γιατρό.

Επιπλέον, θα γίνονται θερμομετρήσεις σε επιβάτες που αναχωρούν αμέσως μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο. Όσοι έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θερμομέτρηση. Αν επιβεβαιωθεί ο πυρετός τότε θα πρέπει να οδηγούνται σε άλλο θάλαμο, δίχως να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ