Τρία ελληνικά νησιά στπυς ασφαλείς προορισμούς των Βρετανών για διακοπές

Δημοσιεύματα στη Βρετανία παρουσιάζουν τρία ελληνικά νησιά στους ασφαλέστερους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές μαζί με Γιβραλτάρ, Μάλτα και Πορτογαλία, αν και η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για τους «πράσινους προορισμούς» αναμένεται.

- Advertisement -

Η χώρα μας πάντως βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες, οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί για τους Βρετανούς και ειδικότερα τρία ελληνικά νησιά που σύμφωνα με βρετανικά μέσα «φιγουράρουν» στη λίστα με τα πιο «ασφαλή» μέρη για διακοπές. Πρόκειται για την Κω, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Μαζί με τα ελληνικά νησιά στη λίστα βρίσκονται το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και η Πορτογαλία. Δείτε επ ευκαιρίας εδώ με ποιους 3 τρόπους θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα από τον Μάιο. 

Πρασονήσι Ρόδος
Πρασονήσι Ρόδος

Σύμφωνα με τη Mirror, τα ελληνικά νησιά είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές λόγω του μικρού τους πληθυσμού αλλά και του μικρού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με το σύστημα ταξιδιωτικών διαδρομών, το Foreign Office έχει συμβουλεύσει τους τουρίστες να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.

Άγιος Σπυρίδωνας, Κέρκυρα
Άγιος Σπυρίδωνας, Κέρκυρα
Κως, σοκάκι
Κως

Όπως επισημαίνει ωστόσο η Mirror, προς το παρόν οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των νησιωτών, έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχθουν τους τουρίστες τον Μάιο, και να είναι ασφαλείς τόσο οι κάτοικοι των νησιών όσο και οι τουρίστες. Η επιχειρήση «Ελευθερία», προσθέτει το βρετανικό μέσο, έχει ως στόχο να εμβολιαστούν οι κάτοικοι σε πάνω από 60 νησιά, έτσι ώστε να ανοίξει με μεγαλύτερη ασφάλεια ο τουρισμός τον Μάιο.

Δείτε επίσης τη λίστα της Guardian με τους 10 ελληνικούς προορισμούς που προτείνει για διακοπές μετά τη πανδημία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί θα μπορέσουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ωστόσο οι προορισμοί της λίστας δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Το πράσινο φως στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» έδωσε πριν λίγες μέρες η βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες της ανοίγοντας τον δρόμο για διακοπές στο εξωτερικό από τον Μάιο.

Ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Τσαπς επιβεβαίωσε το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που επιτρέπει την επανεκκίνηση των ταξιδιών στο εξωτερικό από τον Μάιο και δήλωσε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους κινδύνους.

Η κυβέρνηση Τζόνσον σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων προορισμών, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζουν. Κάποιες χώρες θα βρίσκονται στην πράσινη, κάποιες στην πορτοκαλί και κάποιες στην κόκκινη λίστα.

«Για πρώτη φορά λέω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους στο εξωτερικό, ή να σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορωνοϊού σε αυτήν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπ. Μεταφορών.

Πηγή την οποία επικαλείται η Daily Mail αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στις χώρες της πράσινης λίστας τον επόμενο μήνα παρά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής θεωρούνται επίσης πράσινες. Η πράσινη λίστα θα είναι αναμφίβολα η πιο ελκυστική για τους παραθεριστές, καθώς δεν θα απαιτείται αυτοαπομόνωση ή καραντίνα κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ Covid.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να δοθούν στους ταξιδιώτες δωρεάν self test για να κάνουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τα δεδομένα αυτά θα καθορίζουν εάν οι Βρετανοί που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απομονωθούν σε καραντίνα, αλλά και τυχόν πρόσθετα μέτρα, όπως η διενέργεια τεστ πριν την επιστροφή των τουριστών στο Νησί.

Πρόκειται ασφαλώς για ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία παραμένει στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τους Βρετανούς τουρίστες, ενώ για άλλη μια χρονιά τα ελληνικά νησιά είναι πρώτα στην προτίμησή τους για το καλοκαίρι.

Οι υπόλοιποι «ασφαλείς» προορισμοί που φαίνεται να συμπληρώνουν τη λίστα των Βρετανών είναι το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ανγκουίλα, τα νησιά Μπαρμπέιντος, ο Μαυρίκιος, οι Μαλδίβες, η Ισλανδία, οι Σεϋχέλλες και οι ΗΠΑ.

Το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη»

Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» του Μπόρις Τζόνσον για την εκκίνηση ταξιδιών στις 17 Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών θα πρέπει να κάνουν δοκιμές PCR – που κοστίζουν περίπου 120 £ . Μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 600 £. Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προ ημερών ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον για τα ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών.

Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση μέσω εταιρειών ώστε να μειωθεί το κόστος των PCR test σε 60 £ ή και λιγότερο.

Άλλοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τη Γαλλία, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR τεστ σε ορισμένα αεροδρόμια, εάν δείξουν το αεροπορικό τους εισιτήριο.

Στην παρούσα φάση ελάχιστες είναι οι χώρες που θα ενταχθούν στην πράσινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει ακόμη να μπαίνουν σε καραντίνα και να κάνουν μια σειρά δαπανηρών covid test, καθιστώντας τις διακοπές ανέφικτες και δυσβάσταχτες για πολλούς.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι το σύστημα θα αναθεωρηθεί στις 28 Ιουνίου με στόχο τη μείωση των περιορισμών σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό χωρών πριν από από τις διακοπές.

Πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση ή την κατάργηση της περιόδου καραντίνας για τις χώρες της «amber list» και την τροποποίηση του καθεστώτος των Covid test ώστε να πρέπει να γίνονται λιγότερα ή φθηνότερα τεστ. Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για διακοπές σε μια σειρά από δημοφιλείς προορισμούς.

Όπως είπε ο Γκραντ Σαπς: «Αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε ό,τι πετύχαμε με τον εμβολιασμό προσφέροντας ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στην τουριστική βιομηχανία καθώς αρχίζουμε να ταξιδεύουμε ξανά στο εξωτερικό».

Πράσινοι προορισμοί

Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πορτοκαλί προορισμοί

Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Κόκκινοι προορισμοί

Τα ταξίδια επιτρέπονται, όμως όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.

Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ