Με ποιους τρόπους θα μπαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Το ολλανδικό… πείραμα, η έναρξη του τουρισμού και η χαμηλή ζήτηση… Αν και έχουμε μπει στην τελική ευθεία του φετινού ανοίγματος του τουρισμού -παρόλη την πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ακόμα- πολλά παραμένουν τα ερωτήματα για το πως ακριβώς θα γίνει αυτό το άνοιγμα.

Μια πρώτη γεύση πήραμε με τη χθεσινή άφιξη στη Ρόδο, 189 Ολλανδών τουριστών που όμως θα μείνουν αυστηρά περιορισμένοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που τους φιλοξενεί ενώ δεν θα μπορέσουν να δουν ή να επισκεφτούν τίποτα περαιτέρω. Το ίδιο «πείραμα», όπως το αποκαλούν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Η Ολλανδία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν λόγους να επιδιώκουν την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ως βήμα της επανενεργοποίησης της οικονομίας.

Ο σκοπός του «πειράματος» είναι να αναδειχθούν και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που ενδεχομένως, να προκύψουν.

Βενιζέλος, αεροδρόμιο

Πως θα μπαίνουν τουρίστες στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό ως ημερομηνία για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχει τεθεί η Παρασκευή 14 Μαϊου και πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτό.
Εκτός του ελεγχόμενου «πειράματος», το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες εν μέσω πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πρακτικά οι πιθανότητες να νοσήσουν μαζικά ή να «ξεφύγουν» από τον έλεγχο πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων. Γι αυτό και θα εισέρχονται με συγκεκριμένους όρους. Θα υπάρχουν οι εξής τρεις δυνατότητες για να έρθει στην Ελλάδα ένας τουρίστας:

1. Να έχει κάνει εμβόλιο και να φέρει μαζί του το λεγόμενο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων, θα έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω στα μέσα Ιουνίου – δηλαδή θα έχουν συμφωνήσει οι χώρες της ΕΕ για το πως, σε ποιούς θα χορηγείται και ποιά ακριβώς θα είναι η ισχύς του.

2. Να φέρει μαζί του πιστοποιητικό αντισωμάτων, που θα αποδεικνύει ότι έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει – άρα πρακτικά δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.

3.Να έχει κάνει μοριακό τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψει και φυσικά να είναι αρνητικό.

Παράλληλα, θα γίνονται συστηματικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί) με βάση το μοντέλο EVA προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα σε ξένους ή Έλληνες ταξιδιώτες.

Ακόμα δεν έχει να προσδιοριστεί το που θα φιλοξενούνται τουρίστες που τυχόν θα νοσήσουν εκ των υστέρων ενώ είναι στην χώρα μας, καθώς υπάρχει πάντα και αυτό το ενδεχόμενο.

Με αυτά τα μέτρα το Υπουργείο Τουρισμού εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα επιτυχημένο άνοιγμα στην ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, 14 Μαϊου.

Νάξος

Πεσμένη η ζήτηση για τα ελληνικά νησιά

Εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν δελεαστικές προτάσεις για ξένους αλλά και Έλληνες τουρίστες. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις μέχρι τώρα, ακόμη και στα πιο δημοφιλή νησιά μας, δεν είναι ικανοποιητικές. Σε ρεπορτάζ του MEGA για το θέμα, οι ξενοδόχοι είπαν, ότι οι κρατήσεις πληθαίνουν από τις 15 Ιουνίου και μετά, με μεγαλύτερη κινητικότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κυρίως η αγορά είναι από Ισραήλ, Αγγλία και βρισκόμαστε σε αναμονή για Ευρώπη και Αμερική. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις τουριστικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ρωσίας, καθώς πρόκειται για κράτη με μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών.

Για τον μήνα Μάιο, η πληρότητα ξενοδοχείων σε Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο φτάνει μόλις στο 5%. Σε σχέση με τη σεζόν του 2019, στην προκορονοϊού δηλαδή εποχή, που οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο, λίγο πριν το Πάσχα, άγγιζαν το 80%, ενώ τώρα μόλις το 30%.

Σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Νάξος τα ξενοδοχεία που δεν έχουν ικανοποιητική πληρότητα, υπάρχουν σκέψεις να συγχωνεύονται με άλλα. “Κάποια ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν, θα συγχωνεύονται με άλλα που έχουν μεγαλύτερη πληρότητα, για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα”, αναφέρει στο MEGA ο Γιώργος Τσολακάκης ιδιοκτήτης και Director of Sales της Aqua Vista Hotels.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου έχουν προσαρμοστεί με τα πρωτόκολλα του κορoνοϊού και τους κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο των επισκεπτών αλλά ακι του προσωπικού.

Νάξος, σοκάκι

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ