Διαβατήριο εμβολιασμού

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επανεκκινήσει τα ταξίδια εντός της ΕΕ και πέραν των συνόρων της, με αυτό που αποκαλούμε ”Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” που αποδεικνύει ότι κάνατε το εμβόλιό σας», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Τι είναι όμως το περίφημο “διαβατήριο εμβολιασμού” και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να ταξιδέψετε ξανά…

Η Ελλάδα, με τον τουρισμό να είναι η λεγόμενη ”βαριά βιομηχανία”, έχει κάθε λόγο να διαφημίζει και να προωθεί από την πλευρά της την ιδέα του “διαβατηρίου εμβολιασμού”, καθώς το πρώτο ζητούμενο είναι να προσελκύσει η χώρα μας μεγάλο αριθμό τουριστών, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει από ένα πισωγύρισμα σε επίπεδο κρουσμάτων. Οι αφίξεις επισκεπτών που θα έχουν εμβολιαστεί προφανώς δεν θέτουν την Ελλάδα σε κίνδυνο, ενώ θα στηρίξουν την οικονομία που απειλείται σοβαρά από την παρατεταμένη στασιμότητα, ως αποτέλεσμα του κορονοϊού.

Με την ευκαιρία μάθετε όλους τους περιορισμούς εισόδου και τις απαιτήσεις κάθε προορισμού του εξωτερικού άμεσα και εύκολα!

Η σημασία της ταχείας επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα προκύπτει εύκολα και από τα παρακάτω ερωτήματα…

1. Ποιο είναι το σχέδιο;

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί στις 17 Μαρτίου. Η Επιτροπή αξιολόγησε τις πρώτες σκέψεις των χωρών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη, σε μια συζήτηση που πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν μπερδεμένη. Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Επιτροπή θέλει η λεγόμενη ”πράσινη κάρτα” όχι μόνο να αναφέρει τα αποδεικτικά στοιχεία του εμβολιασμού, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ και τις πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον ιό (εφόσον υπάρχει τέτοιο ιστορικό).

 2. Ποιος προωθεί την ιδέα;

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα. Άλλες χώρες τάχθηκαν επίσης υπέρ: ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς ζήτησε ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό σε μια τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα. Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν επίσης, σχέδια για την ανάπτυξη πιστοποιητικού επανεκκίνησης των ταξιδιών. Η Εσθονία εργάζεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για παγκόσμια πιστοποιητικά εμβολίων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

3. Συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ;

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το έργο για μια «κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολίων» πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτή είναι μια χλιαρή έγκριση που αφήνει άφθονο περιθώριο για αμφιβολίες.

«Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε κάποιες χώρες μόνο με πιστοποιητικό», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν. Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα θα εφαρμόζει ένα δικό της σύστημα, είπε, ενώ σημείωσε ότι «ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί».

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Γουίλμς υιοθέτησε παρόμοια άποψη, τονίζοντας τη Δευτέρα ότι η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων είναι «πιο θεμελιώδης από ποτέ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η «μόνη» λύση για να επιτρέπεται το ταξίδι, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κορονοϊού για ανηλίκους. «Όχι, δεν γίνεται μόνο εκείνοι που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να επιτρέπεται να ταξιδεύουν», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ένα αρνητικό τεστ PCR θα συνεχίσει να είναι μια εναλλακτική λύση.

Αν και κανείς δεν αντιτίθεται στην ιδέα κατ ’αρχήν, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Το «πρωταρχικό ερώτημα», πρόσθεσε, είναι εάν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια. «Οι αρχικές αναφορές δεν είναι δυσμενείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πειστικές».

Διαβατήριο εμβολιασμού για ταξίδια

4. Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «ομοιόμορφο» και «διαλειτουργικό» πιστοποιητικό εμβολίου για ιατρικούς σκοπούς τον Ιανουάριο. Αλλά εάν η ΕΕ θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα πιστοποιητικό εμβολίου έως το καλοκαίρι, τότε οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν το ομοιόμορφο πιστοποιητικό στα συστήματα υγείας και εντός των συνόρων τους, ενώ η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων – κάτι που προειδοποίησε η Φον Ντερ Λέιεν ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

5. Πρέπει να παραβιαστεί το ιατρικό απόρρητό μου για να πάω διακοπές;

Η Φον Ντερ Λέιεν είπε ότι τα «πράσινα πιστοποιητικά» θα σέβονται την προστασία προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρώπης δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την ιδέα. Η βελγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι ο δηλωμένος σκοπός για την αποθήκευση των δεδομένων σχετικά με τα σχεδιασμός είναι ασαφής. Η ρυθμιστική αρχή ανησυχεί επίσης ότι οι αρχές θα διατηρούσαν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.

6. Θα ισχύει το πιστοποιητικό για όλα τα εμβόλια;

Αλήθεια, τι γίνεται με τους Σλοβάκους ή τους Ούγγρους πολίτες που έχουν λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ή στην περίπτωση της Ουγγαρίας Κινεζικό εμβόλιο Sinovac; Μπορούν να γίνουν δεκτοί αυτοί οι εμβολιασμοί για το πιστοποιητικό σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει ακόμη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς ένας εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να απαντηθούν. 

7. Το σχέδιο για πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης του κορονοϊού;

Δεν ξέρουμε. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο ΠΟΥ δεν αγκαλιάζει την συγκεκριμένη ιδέα ακόμα. Υπάρχουν ακόμη «κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης», δήλωσε πρόσφατα ο οργανισμός.  Όπως σημειώνουν σταθερά οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ, ενώ οι εμβολιασμοί αποτρέπουν σαφώς τα συμπτώματα, δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα σχετικά με το εάν άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό.

Έρευνα: Ποιους προορισμούς θέλουν να επισκεφτούν οι ταξιδιώτες μετά την πανδημία;

Η πανδημία έβαλε φρένο στα ταξίδια μας ανά τον κόσμο και σίγουρα οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους όσο πιο σύντομα γίνεται… Έρευνα αποκαλύπτει ποιους προορισμούς αγωνιούν να επισκεφθούν αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας…

Η smarTours διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τους προορισμούς που θα επιλέξουν να κάνουν οι ταξιδιώτες αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού και τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις τοποθεσίες όσο και για το σκεπτικό των ταξιδιωτών για τις επόμενες εξορμήσεις τους…

Γκαλαπάγκος επιθυμητός προορισμός 2021

Οι προορισμοί των επόμενων ταξιδιών

Το Βόρειο Σέλας επιθυμούν να δουν έστω για μία φορά στη ζωή τους οι περισσότεροι ταξιδιώτες σε ποσοστό 47%, αφού είναι ένα από τα πιο μαγικά τοπία του πλανήτη. Το 29% ανέφερε ότι η απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία είναι να δουν τις πυραμίδες της Αιγύπτου, μια μοναδική εμπειρία. Ακολούθησαν τα νησιά Γκαλαπάγκος με ποσοστό 28%, με την πλούσια φύση και τα ασυνήθιστα ζώα, και το αφρικανικό σαφάρι με 26%.

Οι καλλιτεχνικές ταξιδιωτικές εμπειρίες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της bucket list. Ειδικότερα, η Μόνα Λίζα και ο Terracota Army στην Κίνα βρέθηκαν στο τέλος των προτιμήσεων με ποσοστό 10% και 9% αντίστοιχα.

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του ταξιδιού για τους ερωτώμενους της έρευνας είναι η εκμάθηση της ιστορίας ενός προορισμού. Το 19% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών ανέφεραν ότι το να ακούσουν ιστορίες σχετικά με τον προορισμό και το παρελθόν του είναι το πιο σημαντικό γι’ αυτούς όταν ταξιδεύουν και όχι να κάνουν βουτιές σε κάποια παραλία, όσο διάσημη κι αν είναι.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ