Πως να βγάζετε φωτογραφίες σαν επαγγελματίες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία; Το διαδίκτυο, τα περιοδικά και τα βιβλία είναι γεμάτα από διάφορες συμβουλές και “τρικς” και εδώ προσθέτουμε 10 ακόμη που θα απογειώσουν τις φωτογραφίες σας!

Αλλάξτε λοιπόν προς το καλύτερο τη φωτογραφική σας τεχνική και θαυμάστε τα αποτελέσματα στις εικόνες είτε τις τραβάτε με την κάμερα του κινητού είτε με φωτογραφική μηχανή!

tips για τέλειες φωτογραφίες με το κινητό

11 +1 Φωτογραφίες από τον κόσμο που θα σας καταπλήξουν και θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα!

1.Πλαίσιο

Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας για να δημιουργήσετε ένα «φυσικό πλαίσιο» για το θέμα σας (δεν χρειάζεται να είναι πλαισιωμένο και από τις τέσσερις πλευρές). Μπορεί να είναι ένα παράθυρο, ένα δέντρο, μια πόρτα ή απλά μερικά κλαδιά. Θυμηθείτε πως το καρέ δεν θα πρέπει να κυριαρχεί στο πλάνο σας.

tips για τέλειες φωτογραφίες- κάδρο

2.Κίνηση

Αν απαθανατίζεται κάτι ή κάποιον την ώρα που κινείται, αφήστε χώρο μπροστά του. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα σας θα έχει μια δυναμική αίσθηση.

3.Κατεύθυνση

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πληροφορίες από δεξιά προς αριστερά, έτσι είναι καλύτερο να τοποθετήσετε όλα τα σημαντικά πράγματα ή πρόσωπα στη δεξιά πλευρά του πλαισίου.

4.Η γωνία της κάμερας

Πειραματιστείτε με την γωνία της κάμερας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δείξετε το θέμα σας με ένα νέο και αναπάντεχο τρόπο χωρίς να γεμίζεται όλο το πλαίσιο.

- Advertisement -

Lockdown: Μοναδικοί τρόποι για να «ταξιδέψετε» όσο βρίσκεστε στο σπίτι!

5.Αρνητικός χώρος

Θετικός & Aρνητικός χώρος. Υπάρχουν δύο χώροι σε κάθε φωτογραφία:
Ο θετικός (δείχνει το κυρίως θέμα)
Ο αρνητικός (συνήθως είναι το υπόβαθρο)
Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε και τα δύο αλλά κυρίως τι συμβαίνει στον αρνητικό χώρο μιας και θέλετε να δώσετε έμφαση στο κυρίως θέμα σας και όχι να το υπερπροβάλετε.

6.Βάθος

Το βάθος θα δώσει στην φωτογραφία σας μια πιο τρισδιάστατη και πλούσια αίσθηση. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε:
-Παράλληλες γραμμές που έρχονται σε ένα σημείο από απόσταση.
-Βαθμιαία διάλυση της ομίχλης που θα κάνει τη φωτογραφία σας να μοιάζει σαν να έχει στρώσεις.
-Τόνος (ο όγκος μεταδίδεται μέσω του χρώματος, τα πιο σκούρα αντικείμενα εμφανίζονται πιο κοντά ενώ τα ανοιχτά μοιάζουν πιο μακριά)
-Βάθος πεδίου (αν θολώσετε το φόντο, τα καθαρά αντικείμενα θα εμφανίζονται πιο κοντά ενώ τα ασαφή αντικείμενα θα εμφανιστούν πιο μακρινά).

tips για τέλειες φωτογραφίες με βάθος

Διάσημα αξιοθέατα που δεν επιτρέπεται να φωτογραφίσετε!

7.Προσκήνιο

Όταν κάνετε τις φωτογραφίες σας με περισσότερο βάθος, μην ξεχάσετε το προσκήνιο: αν προσθέσετε κάτι σε αυτό, ίσως ένα αντικείμενο, το κοινό θα νιώσει πιο ενεργό.

8.Σκιές και αντανακλάσεις

Χρησιμοποιήστε αυτά τα στοιχεία για να κάνετε μια εικόνα πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα «διάλογο» μεταξύ του υποκειμένου και του προβληματισμού του (σκιάς).

tips για να βγάλετε τέλειες φωτογραφίες

9.Η χρυσή και η μπλε ώρα

Χρυσή ώρα: πρόκειται για την περίοδο αμέσως μετά την ανατολή ή την δύση του ήλιου, όταν η αντίθεση μοιάζει να μειώνεται, και το φως είναι πιο ζεστό και μαλακό. Εδώ μπορείτε να βρείτε την ακριβή στιγμή της χρυσής ώρας στην τρέχουσα τοποθεσία σας

Μπλε ώρα: η μπλε ώρα διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά κατά τη διάρκεια της αυγής κάθε πρωί και κάθε σούρουπο το βράδυ, όταν το φως γίνεται κατά κύριο λόγο μπλε. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να μάθετε πότε ακριβώς είναι αυτές οι μαγικές στιγμές.

10. Πρώτα η πρακτική και μετά ο πειραματισμός

Όταν μάθετε τους βασικούς κανόνες, μη φοβηθείτε να τους… σπάσετε! Αυτός ο τρόπος δεν θα σας κάνει μόνο να δημιουργήσετε μια νέα λήψη αλλά θα καταφέρετε να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό στυλ.

tips για τέλειες φωτογραφίες

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ