Στα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και το Μεσσηνιακό κόλπο, βρίσκονται οι όμορφες κωμοπόλεις της Μεθώνης και της Κορώνης, με τα περίφημα, βενετσιάνικα κάστρα τους, τις αμμουδερές ακρογιαλιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για kastro methwni

Με πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής και με επιβλητικά βουνά να συνθέτουν το τοπίο της, η Μεσσηνία προσφέρει μία τεράστια ποικιλία προορισμών, ικανοποιώντας όλα τα είδη τουρισμού.

Στα νοτιοδυτικά του νομού, στο πρώτο «πόδι» της Πελοποννήσου, βρίσκονται οι φημισμένες Μεθώνη και Κορώνη, με τα δυο μεγάλα κάστρα τους να συνδέουν τον Μεσσηνιακό κόλπο με το Ιόνιο, αλλά και η Πύλος και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη, όπως η Φοινικούντα, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά.

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρο κορωνη

Κορώνη: αρχοντική ομορφιά

Ξεκινώντας από ανατολικά, η αμφιθεατρική Κορώνη, είναι μια παραλιακή κωμόπολη 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, φημισμένη για το βενετσιάνικο κάστρο της που δεσπόζει από πάνω της. Κατά τη Βενετοκρατία η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, απέκτησε ναύσταθμο αλλά και δικό της βιοτεχνικό κέντρο με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων, ενώ με τα χρόνια αποτέλεσε σπουδαίο πολιτικοστρατιωτικό κέντρο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, η πόλη αποτελεί πόλο έλξης για ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς διαθέτει επαρκείς τουριστικές υποδομές τις οποίες συνδυάζει με ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και πληθώρα αξιοθέατων.

Το κάστρο της Κορώνης καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Μέσα στο κάστρο σώζονται, λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημες «θόλοι».

Σχετική εικόνα

Η θέα από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο κάστρο, είναι εκπληκτική και περιλαμβάνει από τη μία το μεσσηνιακό κόλπο και από την άλλην το λιμανάκι της Κορώνης και την παραλία.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από πολύχρωμα σπιτάκια με κεραμοσκεπές και ξύλινα μπαλκόνια, στενούς δρόμους και αμέτρητες εκκλησίες, ενώ στο λιμάνι με τα ψαροκάικα και τα ιστιοφόρα, υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις.

Κοντά στην Κορώνη, θα βρείτε αρκετά μικρά κολπάκια για μπάνιο και τέσσερις μεγάλες, παραλίες (Περούλια, Γαργαρού, Αγία Τριάδα και Άγιος Ιωάννης).

Ποιο νησί είναι το «καπέλο του Ελευθέριου Βενιζέλου»;

Όσο για την παροιμιώδη φράση «Έχεις μπάρμπα στην Κορώνη», λέγεται ότι προέκυψε στην Τουρκοκρατία, όταν ο πασάς της Τρίπολης, για να ευχαριστήσει έναν θείο του, τον διόρισε μπέη στην Κορώνη κι αυτός με τη σειρά του έκανε τις χάρες των κατοίκων της, εξ’ ού και η περίφημη πια φράση.

Φοινικούντα και νησάκια: η χαρά της αμμουδιάς

Ανάμεσα στην Μεθώνη και την Κορώνη, στο μέσο περίπου της διαδρομής, βρίσκεται η Φοινικούντα, ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, γνωστό από την αρχαιότητα ως ο «Φοινικούς λιμήν».

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, καθώς διαθέτει μεγάλες, αμμουδερές παραλίες και πλήρη τουριστική υποδομή, όπως πολυάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, κάμπινγκ και έναν μεγάλο αριθμό εστιατορίων, καφέ και τουριστικών καταστημάτων.

Ο γραφικός οικισμός στα Κατάπολα

Ακριβώς απέναντι από τον κόλπο της Φοινικούντας, βρίσκεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών που αποτελείται από το νησί Σαπιέντζα, τη βραχονησίδα Aγία Mαριανή (με το εκκλησάκι της Aγίας Mαρίνας) και το νησί Σχίζα (το μεγαλύτερο και ανατολικότερο, με αξιόλογο σπήλαιο και ψηλότερη κορυφή 201 μ.). H Σαπιέντζα υπήρξε σύνηθες αγκυροβόλιο των στόλων που δρούσαν άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή. Έχει πλούσια βλάστηση (κουμαριές, πουρνάρια κ.ά.) και αξιόλογη πανίδα, ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο, και θαυμάσια παραλία, την Άμμο. Τα νησιά είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρα μεθωνη κορωνη

Στα νησάκια μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από τη Φοινικούντα ή με δικό σας σκάφος.

Μεθώνη: μοναδικό ηλιοβασίλεμα με φόντο το κάστρο

Η Μεθώνη έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.

Σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις, ενώ σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο και έχει έκταση 93 στρέμματα. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου και συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρα μεθωνη κορωνη

Στη Μεθώνη θα δείτε αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής και θα βρείτε πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια με παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τέλος, μην παραλείψετε να θαυμάσετε το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, με φόντο το κάστρο.

Άλλα ενδιαφέροντα μέρη

Δεν είναι, όμως, μόνο τα κάστρα που εντυπωσιάζουν την επισκέπτη στις δύο αυτές πόλεις και τη γύρω περιοχή.

Αξίζει να επισκεφτείτε τις Κατακόμβες του Άγιου Ονούφριου, 2 χλμ. βόρεια της Μεθώνης, λαξευμένες μέσα στο βράχο που αποτελούσαν τα πολύ παλιά χρόνια κοιμητήριο και είναι ένα από τα ελάχιστα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Μεσσηνίας. Επίσης, στην θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης, βρίσκονται τα ναυάγια των κιόνων και των σαρκοφάγων, επισκέψιμα για απλούς δύτες με την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για paralia voidokoilia

Βόρεια της Πύλου βρίσκεται ο εκπληκτικής ομορφιάς όρμος της Βοϊδοκοιλιάς με την εκπληκτική παραλία του. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (ή Διβάρι), μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς, έχει τόσο οικολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μια περιοχή έκτασης 6.000 στρεμμάτων που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πουλιών και φιλοξενεί τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα, αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα που είναι υπό εξαφάνιση. Η εκπληκτική παραλία της με τη χρυσαφένια άμμο και τα πρασινογάλαζα νερά, αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα της, κάνουν τη Βοϊδοκοιλιά ένα μέρος που επιβάλλεται να επισκεφτείτε.

Πηγή: clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ