Μπαρμπούτα Βέροιας ατμοσφαιρική συνοικία

Βολτάρουμε σε αιώνες ιστορίας στην ατμοσφαιρική Μπαρμπούτα της Βέροιας και μαγευόμαστε από την ομορφιά και την αύρα του παρελθόντος που μας αγκαλιάζει σε κάθε μας βήμα!

Η μικρή ελληνική πόλη της Μακεδονίας των σχεδόν εξήντα χιλιάδων κατοίκων ακροβατεί ανάμεσα στις ιστορικές της μνήμες και στο παρόν, που την τοποθετεί στις πιο όμορφες και γραφικές ευρωπαϊκές πόλεις!

παραδοσιακά αρχοντικά στην Μπαρμπούτα Βέροιας

Η Βέροια είναι το δίχως άλλο μια κουκλίστικη πόλη από κάθε άποψη, μια πόλη που ομορφαίνει ακόμα περισσότερο με την ατμοσφαιρική συνοικία Μπαρμπούτα, δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο.

Η ιστορική συνοικία Μπαρμπούτα

Η περίφημη Παλιά Πόλη της Βέροιας ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, ενώ κάνοντας μερικά βήματα ο επισκέπτης στέκεται με θαυμασμό σε πολλά σημεία, αφού εδώ υπάρχει κάτι για όλους:

Σπίτια παρελθόντος στην ατμοσφαιρική Μπαρμπούτα

Από ολοζώντανους πεζόδρομους με café και μπαράκια που απλώνουν τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια του χειμώνα, μέχρι πετρόχτιστα σοκάκια να ελίσσονται ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά, state of the art μουσεία και βυζαντινές εκκλησίες.

Αρχοντικά στην Μπαρμπούτα

Μάλιστα, στα χρόνια του Βυζαντίου είχε 72 ενώ σήμερα διασώζονται μόνο οι 48, γεγονός που χαρακτηρίζει τη Βέροια, όχι άδικα, ως Μικρή Ιερουσαλήμ.

Η ονομαστή Μπαρμπούτα, η γραφική παλιά εβραϊκή συνοικία, βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης και κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις με τα επιβλητικά αρχοντικά με κεραμιδένιες στέγες και τα σαχνισιά (αυτές οι χαρακτηριστικές εξοχές των κτηρίων, που μοιάζουν με κλειστά μπαλκονάκια), τα πετρόχτιστα δρομάκια που ελίσσονται ανάμεσά τους και τις στοές που βγάζουν στο σύγχρονο κέντρο της πόλης συνθέτουν το πορτρέτο της. Φυσικά η Εβραϊκή Συναγωγή, που αναστηλώθηκε το 1977, αξίζει της προσοχής σας.

Πέτρινο σοκάκι στην παλιά Πόλη Βέροια

Την ατμοσφαιρική συνοικία συντροφεύει ο ποταμός Τριπόταμος, που, σε συνδυασμό με το πλούσιο πράσινο, προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικού κάλλους στον επισκέπτη. Στην περιοχή υπάρχει πεζόδρομος, cafe και ομώνυμη βρύση, στην οποία η περιοχή οφείλει το όνομά της.

Χιονισμένη Μπαρμπούτα Βέροια
Η Μπαρμπούτα δίπλα στον Τριπόταμο
Η εβραϊκή συναγωγή στην Μπαρμπούτα Βέροιας
Ο ποταμός Τριπόταμος στην Μπαρμπούτα Βέροιας
Ξενοδοχείο στην Μπαρμπούτα Βέροιας

Κάντε μια βόλτα στην κοντινή Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στο Νομό Ημαθίας, που διοικητικά υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού, και περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης

Βεργίνα video

Θα χρειαστείτε μόλις μισή ώρα από τη Βέροια για να θαυμάσετε από κοντά τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (1976-1980) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα.

Δείτε την εκπληκτική ξενάγηση στην Βεργίνα μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ