Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31.7 C
Athens
ΑρχικήTravelΒερόνα: Η πιο ρομαντική πόλη της Ιταλίας μάς αποδεικνύει γιατί θα την...

Βερόνα: Η πιο ρομαντική πόλη της Ιταλίας μάς αποδεικνύει γιατί θα την ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά!

Είναι λίγες οι πόλεις στον κόσµο που απλώς και µόνο το άκουσµα του όνοµατός τους ταυτίζεται µε τον ροµαντισµό και ιστορίες αγάπης… Η Βερόνα αναµφίβολα είναι µία από τις πιο ρομαντικές πόλεις, καθώς εδώ γεννήθηκε και πέθανε ο µεγαλύτερος λογοτεχνικός έρωτας, αυτός του Ρωµαίου και της Ιουλιέτας. Αλλά είναι και πολλά περισσότερα, για τα οποία σίγουρα θα ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά αυτή την υπέροχη πόλη της Ιταλίας

Η διάσημη ερωτική τραγωδία

Η πατρίδα του Ρωµαίου και της Ιουλιέτας, το µέρος όπου οι Μοντέκοι και οι Καπουλέτοι «σκότωσαν» έναν από τους πιο συγκινητικούς έρωτες από καταβολής του ανθρώπινου είδους, παρόλη τη µακραίωνη διαδροµή της που µαρτυράται σε κάθε σηµείο, έγινε περισσότερο γνωστή για αυτό.

- Advertisement -

Αν και είναι συγκεχυµένο το κατά πόσο η ιστορία αυτή, που ενέπνευσε τον Ουίλιαµ Σαίξπηρ, ήταν αληθινή ή όχι αυτό δεν εµποδίζει χιλιάδες επισκέπτες να καταφθάνουν και να κάνουν ουρές για το σπίτι της Ιουλιέτας, κατά κύριο λόγο, και µετά για τον τάφο της (βρίσκεται περίπου 15′-20′ walking distance από το κέντρο της πόλης και ίσως χρειαστείτε καθοδήγηση από ντόπιο).

Και µπορεί αυτό που διαδραµατίστηκε στα γραφικά στενά της να είναι το σήµα κατατεθέν, αλλά η Βερόνα είναι πολλά ακόµα…

Δείτε επίσης τη Σεγκόβια: Την ισπανική «πόλη της νίκης» με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα

Η μεσαιωνική Βερόνα

Πρόκειται για µια µικρή πανέµορφη µεσαιωνική πόλη και θεωρείται από τα πιο τουριστικά σηµεία της Ιταλίας – είναι η τέταρτη σε επισκεψιµότητα της χώρας.

Μεσαιωνική Βερόνα

Τη διασχίζει ο ποταµός Αδίγης και είναι γεµάτη από καθολικές εκκλησίες (η πιο επιβλητική είναι σαφώς ο καθεδρικός της, duomo, στην οµώνυµη πλατεία και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα!), εντυπωσιακά αναγεννησιακά κτήρια, ρωµαϊκά µνηµεία, γέφυρες και γραφικούς πεζόδροµους και διατηρεί ως κόρη οφθαλµού το εξαιρετικό ιστορικό της κέντρο.

Εκτός από την όµορφη ατµόσφαιρα και τη σφραγίδα του µακραίωνου παρελθόντος, είναι ένα κοσµοπολίτικο σταυροδρόµι µε υψηλό βιοτικό επίπεδο –θα το καταλάβετε µε την πρώτη µατιά από το chic στυλ των κατοίκων της– και διακρίνεται για µια δυναµική γαστρονοµική σκηνή, αλλά και έναν συνεχώς αυξανόµενο αριθµό καταστηµάτων µε φινετσάτες βιτρίνες και designer boutiques. Έχει επίσης αναδειχθεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δοµής και της αρχιτεκτονικής της.

Οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Σικελίας! Ζωντανές μνήμες από τη Μεγάλη Ελλάδα…

Αξιοθέατα στη Βερόνα – Τι να δείτε

1. Tο Σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta)

Χρονολογείται στον 13ο αιώνα και στην πραγµατικότητα ανήκει στην οικογένεια Ντελ Καπέλο. Το 1900 ο δήµος της Βερόνας το αγόρασε και αποφάσισε να το µετατρέψει σε αξιοθέατο. Ίσως λίγο υπερεκτιµηµένο από άποψη αισθητικής – ωστόσο η UNESCO το έχει χρίσει Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

Σπίτι Ιουλιέτας Βερόνα

Θα δείτε το διάσηµο µπαλκόνι απ’ όπου ξεκίνησε η σεξπηρική ιστορία αγάπης. Οι απανταχού ροµαντικοί και ερωτευµένοι αφήνουν σχετικά µηνύµατα και ακουµπούν το δεξί στήθος του µπρούτζινου αγάλµατος της Ιουλιέτας για να τους φέρει, υποτίθεται, ευτυχία και τύχη στον έρωτα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν, φυσικά, τα κλειδωµένα λουκέτα που «εξασφαλίζουν» την αιώνια αγάπη! (casadigiulietta.comune.verona.it).

2. Η Αρένα της Βερόνας

Αρένα Βερόνα

Η Arena di Verona χωρητικότητας 20.000 ατόµων είναι το πλέον γνωστό και κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε, καθώς το µνηµείο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρηµένα της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας σε παγκόσµιο επίπεδο, παρά τα περισσότερα από 2.000 χρόνια του! (www.arena.it)

3. Μια βόλτα στο κάστρο & στο Museo di Castelvecchio

Βερόνα Museo di Castelvecchio

Χτισµένο στις όχθες του ποταµού Αδίγη θα σας µεταφέρει στον µεσαίωνα και στη δυναστεία των Σκαλιγκιέρι. Περπατήστε στην εντυπωσιακή του γέφυρα και, αν είστε λάτρεις της τέχνης, επισκεφθείτε το µουσείο του, το οποίο φιλοξενεί υπέροχους αναγεννησιακούς πίνακες. Θα δείτε µια διαφοροποιηµένη συλλογή από αγάλµατα, τοιχογραφίες, κοσµήµατα, µεσαιωνικά αντικείµενα και έργα ζωγραφικής πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως Pisanello, Giovanni Bellini, Giambattista Tiepolo και Paolo Veronese (museodicastelvecchio.comune.verona.it).

4. Ανεβείτε στον Πύργο των Λαµπέρτι (Torre dei Lamberti)

Πύργος Λαµπέρτι Βερόνα

Ο οποίος ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1463 και αποτελεί ιδανικό παρατηρητήριο για να δείτε τη 360 µοιρών σαγηνευτική θέα! Ένας ανελκυστήρας καλύπτει την απόσταση των δύο τρίτων, ενώ τα τελευταία µέτρα πρέπει να τα περπατήσετε. Καθηµερινά 10:00-19:00. Γενική είσοδος €6, µε έκπτωση €4,5 (www.tourism.verona.it).

5. Στάση στην κεντρική Piazza Bra

Διασχίζοντας την οδό Mazzini µε τα καταστήµατα, θα φτάσετε στην πανέµορφη Piazza delle Erbe µε την υπαίθρια αγορά, τα πολλά cafés, αλλά και κάποια από τα πολυτελή κτήρια όπως το µπαρόκ Palazzo Maffei. Ακριβώς έξω από την πλατεία θα δείτε τη µνηµειακή αψίδα γνωστή ως Arco della Costa (Τhe arch of the Rib) από την οποία κρέµεται ένα πλευρό φάλαινας περισσότερα από 1.000 χρόνια!

Η Piazza Bra στη ρομαντική Βερόνα

Ο µύθος λέει ότι δεν πρόκειται να πέσει µέχρι να περάσει από κάτω ένας άνθρωπος που δεν έχει πει ποτέ ψέµατα… Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει συµβεί και ας έχουν διαβεί πολλοί εκπρόσωποι και επικεφαλής της Παπικής εκκλησίας, αλλά και πολλοί ηγέτες και βασιλιάδες…

6. Περπατήστε στην Arco della Costa

Εδώ βρίσκεται και το υπαίθριο «σαλόνι» (τα Σαββατοκύριακα φιλοξενεί τη δική της open air αγορά µε τοπικά τρόφιµα και ποτά) της Piazza dei Signori περιτριγυρισµένο από αναγεννησιακά παλάτια. Τα σηµαντικότερα από αυτά είναι το Palazzo degli Scaligeri (Palazzo Podestà), η κατοικία του 14ου αιώνα του Cangrande Della Scala –του πιο γνωστού και ισχυρού ηγεµόνα της πόλης της δυναστείας των Scaligeri– και το Loggia del Consiglio, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα ως κτήριο του δηµοτικού συµβουλίου και το καλύτερο δείγµα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου της Βερόνας.

Βερόνα Arco della Costa

Στη µέση της πλατείας θα συναντήσετε το άγαλµα του Δάντη, ο οποίος βρήκε καταφύγιο εδώ αφού εξορίστηκε από τη Φλωρεντία το 1302. Τα περισσότερα από τα κτίσµατα της πλατείας δεν είναι ανοιχτά για το κοινό, αλλά µπορείτε να επισκεφτείτε το Palazzo della Ragione του 12ου αιώνα, που από τον Απρίλιο του 2014 στεγάζει µια γκαλερί µοντέρνας τέχνης. Δίπλα θα δείτε το Palazzo del Caritano, που τα «παράθυρα» στο έδαφός του αποκαλύπτουν τα ρωµαϊκά και µεσαιωνικά ευρήµατα των ανασκαφών. Βορειοανατολικά θα θαυµάσετε το Arche Scaligere, τα περίτεχνα γοτθικά ταφικά µνηµεία της οικογένειας Della Scala.

Χρηστικά

Οι µετακινήσεις δεν αποτελούν πρόβληµα, το εµπορικό και ιστορικό της κέντρο είναι αρκετά µικρό και κάθε σηµείο ενδιαφέροντος είναι walking distance. Σχεδόν όλα τα σηµαντικά αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τα καταστήµατα είναι εκεί.

Αν είστε νεαρής ηλικίας –ή και όχι– αλλά θέλετε να γνωρίσετε ντόπιους, πηγαίνετε οπωσδήποτε στην Piazza delle Erbe γύρω στις 18:00 και απολαύστε ένα aperitivo σε κάποιο από τα πολλά bars. Οι νέοι –ιδιαίτερα κοινωνικοί– συνηθίζουν να συναντιούνται καθηµερινά εκεί µε διάθεση για κουβέντα και ποτό µε παρέα ή απλώς για βόλτα.

Βερόνα σοκάκια

Οι Βερονέζοι είναι πάντα πρόθυµοι για συζήτηση ακόµα και όταν δεν γνωρίζονται καλά. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι συχνά µιλούν µε τοπική διάλεκτο –είναι µέρος της κουλτούρας τους– από τους πιο νέους µέχρι τους ηλικιωµένους. Γνωρίζουν καλά αγγλικά, αλλά τα γερµανικά παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο για εκείνους καθώς οι περισσότεροι τουρίστες είναι Γερµανοί.

Αν δεν σας αρέσει να τολµάτε στο φαγητό, να είστε προσεκτικοί, καθώς οι κάτοικοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στο κρέας αλόγου (cavallo) – η τοπική τους σπεσιαλιτέ είναι, άλλωστε, το pastisada de caval. Οπότε να κοιτάτε προσεκτικά τα µενού!

Η Βερόνα βρίσκεται πολύ κοντά σε διάσηµους ιταλικούς προορισµούς, όπως είναι το Μιλάνο (160 χλµ.), η Βενετία (120 χλµ.) και η Μπολόνια (145 χλµ.), τους οποίους µπορείτε να συνδυάσετε σε ένα διήµερο ή τριήµερο. Το Centro Storico είναι µια απαγορευµένη περιοχή στάθµευσης. Γύρω όµως από αυτό προσφέρονται διάφοροι χώροι για πάρκιγκ. Επίσης, στην περιορισµένη περιοχή ZTL («Zona Traffico Limitato») στο κέντρο της πόλης η οδήγηση επιτρέπεται µόνο για τους κατοίκους της περιοχής ή σε εκείνους που πηγαίνουν σε ξενοδοχείο της απαγορευµένης ζώνης. Η ZTL ελέγχεται από κάµερες.

Κάντε μια ξενάγηση για ερωτευμένους στο Σπίτι της Ιουλιέτας και στη συνέχεια μη χάσετε τις 5 καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στη Βερόνα!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,297 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ