Επειδή το ταξίδι στο Μεξικό είναι εµπειρία ζωής και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα κάθε ταξιδιώτη, και επειδή ο Μάρτιος είναι η καλύτερη εποχή για να πάει κάποιος στο Μεξικό, κάναµε έρευνα και απαντάµε συγκεντρωµένα σε κάθε πιθανή ερώτηση που έχετε προκειµένου να σας λυθούν οι απορίες και να πάτε προετοιµασµένοι!

παλια πόλη Μεξικό

Από την Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr) Φωτο: Αρχείο, Shutterstock

Γιατί να πάω στο Μεξικό;

Για πολλούς, πάρα πολλούς λόγους… Γιατί θα έρθεις σε επαφή µε µια πολυσχιδή κουλτούρα τελείως διαφορετική από τη οικεία σε εµάς «δυτική», µε επιρροές από διάφορους τόπους, που είναι έκδηλες σε όλα, από την πλούσια γαστρονοµία µέχρι τη µουσική και τον χορό! Γιατί θα γνωρίσεις από κοντά τη γη των Μάγιας, τις αρχαίες πόλεις των Αζτέκων (περιοχές πολιτιστικής κληρονοµιάς της Unesco), γιατί θα κολυµπήσεις στα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής, γιατί θα γνωρίσεις αρχοντικές αποικιακές πόλεις, γιατί θα δεις λευκές αµµουδιές και απέραντες παραλίες του Ειρηνικού, γιατί θα «περιπλανηθείς» µέσα στη ζούγκλα (για τους πιο τολµηρούς), σε φαράγγια και αρχαιολογικούς τόπους, γιατί θα δοκιµάσεις µια από τις πιο δηµοφιλείς κουζίνες του κόσµου, γιατί θα πιεις τεκίλα από την… πηγή της! Γιατί από αµµουδερές παραλίες µπορείς να βρεθείς σε ψηλά βουνά και από εκεί σε µεγαλουπόλεις ή και στη ζούγκλα… και γιατί µπορελίς να µείνεις σε κορυφαία τουριστικά θέρετρα όπως το Κανκούν, το Πουέρτο Βαγιάρτα και το Playa del Carmen!

εκκλησία καθεδρικός Μεξικό

Που να (πρωτο)πάω;

Αρχικά στην πρωτεύουσα, στην πόλη του Μεξικού, την µεγαλούπολη µε τα 20 εκατ. πληθυσµό, στο διεθνές αεροδρόµιο Χουάρες. Από εκεί ανάλογα το ταξίδι που έχετε κλείσει αλλά σίγουρα τις περισσότερες ή όλες τις ηµέρες θα τις περάσετε στην πρωτεύουσα, η οποία µπορεί να είναι και το ορµητήριο σας για τις εξορµήσεις στην µεξικανική γη!

Τι έγγραφα θα χρειαστώ;

Εφόσον έχεις ελληνικό διαβατήριο δεν χρειάζεσαι βίζα για να µπεις στην χώρα (για µέγιστη παραµονή 3 µήνες). Ωστόσο, θα χρειαστεί να συµπληρώσεις ένα χαρτί µε τα στοιχεία σου που λογικά θα σου δοθεί από την αεροπορική εταιρεία λίγο πριν την άφιξη στο Μεξικό ή στον διαβατηριακό έλεγχο. Όταν περάσεις από τον έλεγχο και σου σφραγίσουν το διαβατήριο θα σου δώσουν και ένα χαρτί µε κάποια στοιχεία το οποίο πρέπει να κρατήσεις διότι θα σου ζητηθεί στην έξοδο σου από την χώρα.

Τι γίνεται µε το συνάλλαγµα;

Το νόµισµα του Μεξικό είναι το µεξικάνικο πέσο (€1 = 22,17 πέσος) που έχει σχεδόν το ίδιο σήµα µε το δολάριο! Επίσης σε πολλά µαγαζιά (κυρίως βέβαια τουριστικά) έχουν τις τιµές σε δολάρια λόγω των πολλών Αµερικανών τουριστών. Οπότε θα βρεθείτε σε µια µικρή σύγχυση στην αρχή, όµως θα καταλάβετε γρήγορα την διαφορά λόγω του υποτιµηµένου πέσο. Την καλύτερη ισοτιµία για να κάνετε τα ευρώ σας πέσο, θα την βρείτε στην τράπεζα ενώ θα χρειαστείτε οπωσδήποτε µαζί το διαβατήριο σας. Εκτός της τράπεζας υπάρχουν exchange αλλά και απευθείας ανάληψη µε κάρτα από ATM. Σε πολλά µέρη δέχονται και κάρτα (κυρίως στα πιο τουριστικά σηµεία) οπότε γενικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Είναι επικίνδυνα;

Η ασφάλεια είναι µάλλον το πρώτο που απασχολεί όσους σκέφτονται ταξίδι στο Μεξικό. Αρχικά να πούµε ότι πρόκειται για µια χώρα µε σχεδόν 130 εκ. πληθυσµό, οπότε εκ των πραγµάτων υπάρχουν όλα. Περιοχές ασφαλείς αλλά και αρκετά επικίνδυνες. Οπότε εξαρτάται σίγουρα από το που θα πάτε στο Μεξικό. Πάντως καλό είναι να ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να µην αφήνετε τα πράγµατά σας (µάλλον θα κλαπούν), και να µην αποµονώνεστε ιδίως τη νύχτα. Αν έχετε πράγµατα αξίας καλό θα είναι να τα ασφαλίσετε για κλοπή. Υπάρχει παντού αστυνοµία, χωρίς βεβαίως να σηµαίνει πάντα κάτι αυτό λόγω του µεγάλου βαθµού διαφθοράς που παρατηρείτε στη χώρα. Αν έχετε αυτοκίνητο το πιο πιθανό είναι να σας σταµατήσουν για έλεγχο (ενδεχοµένως και αρκετές φορές) αλλά συνήθως δεν δηµιουργείται κάποιο πρόβληµα.

Τι θα δω στην πόλη του Μεξικό;

Η πόλη του Μεξικού (Ciudad de México) είναι ο top προορισµός της χώρας, χάρις στα πολλά µουσεία, τις γκαλερί τέχνης και τα σηµαντικά αξιοθέατα. Αν και το µέγεθός της είναι χαοτικό, το ιστορικό κέντρο της πόλης (Centro Histοrico de la Ciudad) έχει συγκεντρωµένα τα σηµαντικότερα αξιοθέατα. Σε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, βρίσκουµε περισσότερα από 1.400 σηµαντικά αποικιακά κτήρια από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

πλατεία Μεξικό

Plaza de la Constitucion

Οι ντόπιοι την ονοµάζουν Zocalo (πλίνθος) και αποτελεί την καρδιά της µεξικανικής πρωτεύουσας και τη µεγαλύτερη πλατεία στη Λατινική Αµερική! Πριν από την αποικιακή περίοδο, ήταν το κύριο τελετουργικό κέντρο στην πόλη των Αζτέκων. Εδώ βρίσκεται ο πολύ διάσηµος µητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός µε τον υπερπολυτελή διάκοσµο και το Palacio Nacional που στεγάζει το προεδρικό µέγαρο και τις τοιχογραφίες του περίφηµου ζωγράφου Diego Rivera.

Πλατεία Alameda Central

Θαυµάστε το εκπληκτικό Μέγαρο του Ταχυδροµείου και απέναντι, στο Palacio de Bellas Artes, τις τοιχογραφίες των τριών µεγαλύτερων Μεξικανών ζωγράφων/τοιχογράφων, του Diego Rivera, του Jose Clemente Orozco και του David Alfaro Siqueiros.

Coyoacan

coyoacan Μεξικό

Το Coyoacan (σηµαίνει, το χωριό των κογιότ) είναι από τα πιο όµορφα και φωτογραφηµένα προάστια της πόλης του Μεξικό, απέχει µόλις 10χλµ. από το κέντρο και αποτελεί ένα εξαίρετο δείγµα της τοπικής αρχιτεκτονικής, αφού στους δρόµους του µπορούµε να θαυµάσουµε εντυπωσιακές επαύλεις και προσεγµένα κτήρια. Η τέλεια περιοχή για να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της, τις υπαίθριες αγορές, να φατε πεντανόστιµο street food (στους δρόµους της πόλης θα βρείτε τα φηµισµένα λαχταριστά tacos)! Επιπλέον, αποτέλεσε στέκι πολλών καλλιτεχνών! Μια διαφορετική γειτονιά από τις υπόλοιπες, που φέρει ισπανικές επιρροές στην αισθητική της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Casa Azul, το σπίτι-µουσείο µε τους όπου έζησε η µεγάλη ζωγράφος Frida Kahlo.
Must see: Tον Kαθεδρικό Nαό του San Juan Bautista και το µοναστήρι, τµήµατα των οποίων χρονολογούνται ήδη από το 1522. Ακριβώς πίσω από την εκκλησία είναι το Coyoacan Mercado, όπου θα απολαύσετε πεντανόστιµο µεξικάνικο φαγητό.

Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας
(Museo Nacional de Antropologia)

Από το 1964 το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στο Μεξικό έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του καθώς σε αυτό βρίσκονται σηµαντικά αρχαιολογικά ευρήµατα της προ-Κολοµβιανής κληρονοµιάς του Μεξικό και υπόσχεται ένα µυστηριακό ταξίδι στο παρελθόν από τον συναρπαστικό πολιτισµό των Αζτέκων µέχρι την ισπανική κατάκτηση. Μια µουσειακή βόλτα, λοιπόν, επιβάλλεται, καθώς εκτίθεται όλη η ιστορία της χώρας. Σε ένα επιβλητικό κτήριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής µε πολλές αίθουσες ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυµάσει εκθέµατα από διαφορετικές εποχές της ιστορίας αλλά και µέρη. Αξίζει να το επισκεφθείτε µε ξεναγό, µιας και σχεδόν όλες οι πληροφορίες των εκθεµάτων είναι στα ισπανικά. Χρειάζεται περίπου 3 µε 4 ώρες για να δείτε όλους τους χώρους. ( Ώρες λειτουργίας 09:00-19:00)

Θέατρο Καλών Τεχνών

(Palacio de Bellas Artes)

Το Palacio de Bellas Artes , µε την χαρακτηριστική µαρµάρινη πρόσοψη του και τα λαµπερά βιτρώ που κοσµούν την οροφή του, συγκεντρώνει περίπου 10.000 επισκέπτες εβδοµαδιαίως! Η αρτ νουβώ πρόσοψη και η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Rivera στο εσωτερικό του κλέβει τις εντυπώσεις! Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και ολοκληρώθηκε το 1934, λόγω της µεξικανικής επανάστασης. Στον χώρο διεξάγονται παραστάσεις και συναυλίες, ενώ φιλοξενούνται συναυλίες από την Εθνική Φιλαρµονική της πόλης, καθώς επίσης και διαρκείς εκθέσεις ποίησης, ζωγραφικής, και φωτογραφίας. Ως εκ τούτου, θεωρείται το σηµαντικότερο πολιτιστικό κέντρο στο Μεξικό και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως καλλιτεχνικό µνηµείο το 1987. (www.bellasartes.gob.mx)

Basilica de Santa Maria de Guadalupe

Ο σηµαντικότερος θρησκευτικός χώρος στο Μεξικό και ένας από τους κυριότερους χώρους προσκυνήµατος της καθολικής θρησκείας. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η βασιλική εκκλησία της Γουαδελούπης χτίστηκε στο σηµείο όπου ένας φτωχός βοσκός, ο Juan Diego οραµατίστηκε την Παναγία το 1531. Η παλιά βασιλική ολοκληρώθηκε το 1709 και το νέο της κτήριο το 1976. Το 2002 ο Χουάν Ντιέγκο ανακηρύχθηκε σε άγιος. Juana de Arco. (Πόλη του Μεξικού, basilica.mxv.mx)

Tips

• Taxi να παίρνετε µόνο συνεργαζόµενα µε το αεροδρόµιο ή το ξενοδοχείο σας.

• Το µετρό δεν αποτελεί µόνο µέσο µετακίνησης αλλά και οι σταθµοί των συνολικά 12 γραµµών του, αποτελούν από µόνοι τους προορισµό καθώς θα βρείτε από καταστήµατα, βιβλιοθήκες και εκθέσεις έργων τέχνης, µέχρι και εργαστήρια υπολογιστών!

Smart travel tips: οδηγός επιβίωσης για κάθε ταξίδι!

• Τα colectivo θα τα βρείτε σε διάφορα σηµεία και ξεκινούν µόλις γεµίσουν. Σαν µεγάλα ταξί απλά πιο οικονοµικά και µπορεί να χρειαστεί να περιµένετε.

Ο «παράδεισος της Εύας» βρίσκεται στο Μεξικό!

No Comments Yet

Comments are closed