Το αθηναϊκό κέντρο είναι γεμάτο αφορμές για βόλτες στις ωραιότερες γειτονιές του αλλά και στην Ιστορία της πόλης. Ακολουθήστε μας σε 4 διαδρομές γεμάτες… ζουμί.

Χορταίνουμε περιπάτους στις ωραιότερες γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, αλλά όχι μόνο για καφέ και φαγητό: Συνδυάζουμε τις βόλτες με επίσκεψη σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, από την αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό μέχρι τους Αέρηδες και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Αθήνα: Η επίσκεψη σε αυτό το μαγαζί θα μεταφραστεί σε… εμπειρία από πολλές απόψεις! (photos)

Από το Ναό του Ολυμπίου Διός ως τον Άρειο Πάγο

Η βόλτα ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ένα μνημείο που προσπερνάμε καθημερινά αλλά αξίζει να κάνουμε μια στάση: Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο στοιχίζει μόλις 2€ και μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από κοντά τα ίχνη ενός από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας. Ο ναός από πεντελικό μάρμαρο που ο Αδριανός αφιέρωσε στον Δία, είχε 104 κορινθιακούς κίονες, εκ των οποίων στέκονται ακόμα οι 15.

Ο περίπατος συνεχίζεται στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον ομορφότερο ίσως πεζόδρομο του κέντρου, που μας φέρνει μπροστά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (είσοδος 5€), με τους αρχαίους θησαυρούς που αφηγούνται την Ιστορία της κλασικής Αθήνας, και την υπέροχη ταράτσα για καφέ, πρωινό ή μεσημεριανό με θέα τον Ιερό Βράχο.

Στην συνέχεια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, περνώντας ανάμεσα από γοητευτικά νεοκλασικά, μουσικούς του δρόμου και ένα ωραίο κράμα τουριστών, ζευγαριών που βολτάρουν και μικροπωλητών, φτάνουμε στο Ηρώδειο, και από εκεί ανηφορίζουμε ως τα σκαλάκια που οδηγούν στο λόφο του Αρείου Πάγου. Εδώ ολοκληρώνουμε τη βόλτα, αράζοντας στα βραχάκια για να ξεκουραστούμε και να ατενίσουμε τη μεγαλειώδη θέα σε ολόκληρη την πόλη.

8+1 beach bar μια ανάσα από το κέντρο που θα σας κάνουν να νιώθετε πως βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό νησί (photos)

Από το Μοναστηράκι ως το Θησείο

Ή αλλιώς, από την Βιβλιοθήκη του Αδριανού ως το Ναό του Ηφαίστου: Για αυτόν τον περίπατο δίνουμε ραντεβού στον σταθμό του Μοναστηρακίου, ακριβώς δίπλα από τον οποίο βρίσκεται η είσοδος για τον αρχαιολογικό χώρο της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Χτισμένη το 132 μ.Χ. από τον Αδριανό, η Βιβλιοθήκη αποτέλεσε την καρδιά της πόλης την ρωμαϊκή εποχή και ξεχώριζε για τους τρεις ορόφους, την εσωτερική αυλή και τις δύο αίθουσες όπου υπολογίζεται ότι φυλάσσονταν περί τις 20.000 περγαμηνές.

Αθήνα: Οι καλύτερες πλαζ, οι δωρεάν παραλίες, οι top πισίνες αλλά και οι ακατάλληλες ακτές! (photos)

Από την οδό Αδριανού, περνώντας μέσα από τα πολύβουα καφέ του Μοναστηρακίου, βρίσκουμε την μεγάλη είσοδο στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, αυτή από την οποία διερχόταν η μεγάλη πομπή των Παναθηναίων προς την Ακρόπολη. Με έναν περίπατο μίας ώρας, μπορείτε να περιδιαβείτε σπουδαία μνημεία όπως τον περίβολο του Λεωκορείου, τα μέρη όπου έστεκαν ο Βωμός των 12 θεών, οι Ναοί του Δία, της Ρέας και του Απόλλωνα Πατρώου, το Βουλευτήριο, το αρχαίο Νομισματοκοπείο της πόλης και φυσικά, η Στοά του Αττάλου, το περίτεχνο κτίριο που αποτέλεσε το πρώτο… εμπορικό της αρχαιότητας και είναι απαστράπτον ως σήμερα. Στην άλλη άκρη της Αρχαίας Αγοράς, θα φτάσετε στο Ναό του Ηφαίστου, γνωστό ως Θησείο, τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ελληνικό ναό, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ικτίνο με πεντελικό μάρμαρο προς τιμή του Ηφαίστου. Η είσοδος σε ολόκληρη την Αρχαία Αγορά και το Μουσείο της στοιχίζει 8€. Η βόλτα τελειώνει με το ανηφόρισμα του όμορφου πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου και με έναν καφέ στα τραπεζάκια που απλώνουν τα μαγαζάκια στο πλακόστρωτο, με φόντο τον Παρθενώνα.

Αυτό είναι το πιο δροσερό σημείο στην Αθήνα! Ότι πρέπει γι αυτή την εποχή! (photos)

Από το Μνημείο του Λυσικράτη ως τους Αέρηδες

Με άλλα λόγια… άλλη μια αφορμή να βολτάρουμε στην αγαπημένη μας γειτονιά του κέντρου, την Πλάκα. Αφού χορτάσουμε περπάτημα σε πλακόστρωτα στενά όπως η Κυδαθηναίων και η Αδριανού, φτάνουμε εκεί που η οδός Τριπόδων καταλήγει στην πλατεία Λυσικράτους. Εδώ στέκει το «Όσκαρ της Αρχαιότητας», το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη, γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη». Πρόκειται για κυκλικό κτίσμα με κορινθιακούς κίονες και διονυσιακή ζωφόρο, στο οποίο τοποθετήθηκε ο τρίποδας-έπαθλο για τον «παραγωγό» της καλύτερης θεατρικής παράστασης. Από την οδό Τριπόδων, χανόμαστε στα πολύχρωμα στενάκια που καταλήγουν στα café της Λυσίου και της Μνησικλέους.

Για όσους έχουν αντοχές, ο περίπατος συνεχίζεται στα Αναφιώτικα, την γειτονιά των μικρών λευκών κυβικών σπιτιών που έχτισαν οι αναφιώτες μάστορες τους οποίους προσέλαβε ο βασιλιάς Όθωνας για την ανοικοδόμηση της πόλης και των ανακτόρων του. Εκείνοι, με την ανοχή των αρχών, έχτισαν στη σκιά της Ακρόπολης αυτά τα σπιτάκια ως κατοικίες τους, και χάρισαν τελικά στην Αθήνα την πιο νησιώτικη συνοικία του κέντρου, που απολαμβάνει και εξαιρετική θέα προς την υπόλοιπη πόλη. Κατηφορίζουμε προς το Μοναστηράκι από τις οδούς Κλεψύδρας ή Μάρκου Αυρήλιου, για να βρεθούμε στην οδό Κυρρήστου, όπου θα γνωρίσουμε εκ των έσω το Λουτρό των Αέρηδων. Είναι το μόνο σωζόμενο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης με είσοδο 2€.

Το μαγαζί στου Ψυρρή που θα σας εντυπωσιάσει με την… σπιτίσια ατμόσφαιρα του! (photos)

Από τον Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης ως τον Κεραμεικό

Η Ερμού είναι κάτι παραπάνω από τα καταστήματα και τα café της. Στο «κάτω» κομμάτι της, από το Θησείο προς το Γκάζι, θα κάνετε μία από τις πιο μποέμ βόλτες, με τις απαραίτητες δόσεις sightseeing ενδιάμεσα. Πρώτη στάση, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, που λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στο 22 της οδού Αγ. Ασωμάτων. Εδώ εκθέτονται πάνω από 8.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής και άλλα έργα τέχνης του ισλαμικού πολιτισμού, από τις Ινδίες και την Περσία ως τη Μεσοποταμία, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και από την Αραβία και τη Βόρεια Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία (είσοδος 8€).

Εδώ θα φας το πιο νόστιμο πεϊνιρλί στο κέντρο της Αθήνας! (photos)

Αφού απολαύσουμε καφεδάκι στο όμορφο café στην ταρατσούλα του κτιρίου, πιάνουμε πάλι το πεζοδρομημένο κομμάτι της Ερμού και βολτάρουμε με κατεύθυνση προς το Γκάζι. Στα μισά της διαδρομής βρίσκεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, της περιοχής της αρχαίας Αθήνας όπου έδρευαν οι περισσότεροι αγγειοπλάστες της. Αυτή η περιοχή σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, γύρω από τον ποταμό Ηριδανό, ο οποίος κυλά εδώ ακόμα και σήμερα. Στον χώρο βρίσκονται ταφικά μνημεία από την εποχή του Χαλκού μέχρι την κλασική αρχαιότητα αλλά και τους πρώτους αιώνες μ.Χ. Τα σημαντικότερα αθηναϊκά αγγεία έχουν βρεθεί σε τάφους του Κεραμεικού, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο φιλοξενείται μικρό μουσείο με ευρήματα της περιοχής. Η είσοδος στοιχίζει 8€. Μετά την επίσκεψη στον χώρο, μπορείτε να συνεχίσετε ως την Τεχνόπολη και από εκεί στην καρδιά του Γκαζιού ή του Μεταξουργείου, για να αναπληρώσετε δυνάμεις σε κάποια από τα café και τα ταβερνάκια της γειτονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ