Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΒόλτα στο Ναύπλιο - Όλη η ιστορία που διηγείται μέσα από μνημεία,...

Βόλτα στο Ναύπλιο – Όλη η ιστορία που διηγείται μέσα από μνημεία, δρόμους και σοκάκια

Από µία ηµερήσια απόδραση έως ένα long weekend ακόµα και της τελευταίας στιγµής, το Ναύπλιο είναι ”τόπος διαφυγής” από την καθηµερινότητα λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα…Δεν το έχουν παροµοιάσει τυχαία µε τη Νάπολη της Ιταλίας ούτε, βέβαια, έχει κερδίσει άδικα τη θέση του ανάµεσα στις 4 πιο όµορφες πόλεις της Ελλάδας…

Η πλούσια ιστορία που αποπνέει το Ναύπλιο από άκρη σε άκρη αξίζει να εξερευνηθεί, αν δεν την έχετε εξερευνήσει ήδη. Πλατείες, σοκάκια, μνημεία και ιδρύματα σας περιμένουν για να σας φέρουν λίγο πιο κοντά στον τόπο αυτό και εμείς έχουμε κάνει την λίστα για εσάς.

- Advertisement -

Μνημεία θρυλικά και συνυφασμένα με την ιστορία της Ελλάδας

Μπούρτζι

Στολίδι της πόλης, αυτό το νησάκι-φρούριο έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία! Σήµερα θα το προσεγγίσετε µε καραβάκι σε 5΄. Η διάρκεια παραµονής είναι 20΄ και η ξενάγηση εξαντλείται στο να περπατήσετε ανάµεσα στα τείχη, να δείτε µε τα µάτια της φαντασίας σας τι υπήρχε εκεί! Να πάτε όμως ενημερωμένοι, γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ένα φυλλάδιο ούτε µια πινακίδα να εξηγεί την ιστορία του…

Δροµολόγια ανά 30΄ έως 1 ώρα. Εισ. €4,5 µετ’ επιστροφής, Μ. 69720 15296

Παλαµήδι

Το έτερο στολίδι της πόλης υψώνεται από πάνω της σε ύψος 220 µ.! Η ιστορία για την δηµιουργία του κάστρου λέγεται ότι οφείλεται στον Βενετό αρχιστράτηγο Μποροζίνι, ο οποίος το οραµατίστηκε το 1686. Στον Προµαχώνα Αγίου Ανδρέα, µε τον οµώνυµο ναό, θα δείτε το κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τip: Στην είσοδο φτάνετε µε αυτοκίνητο (5΄), εκτός κι αν έχετε την υποµονή να ανεβείτε τα 857 σκαλιά (αν και ο θρύλος λέει 999)!

Είσ. €8. Καθηµερινά 08:00-19:00,

Τ. 27520 28036

Αρβανιτιά

Jogging, ποδήλατο ή περπάτηµα είναι οι τρόποι για να απολαύσετε τον γύρο της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, του περιφερειακού πλακόστρωτου πεζόδροµου που µετά από 1 χλµ. (ξεκινώντας από το τέλος της προκυµαίας) καταλήγει στην οµώνυµη πλατεία (εκεί είναι και η είσοδος της πλαζ)! Από τη µία τα απότοµα βράχια µε τα φραγκόσυκα, κι από την άλλη, το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού Κόλπου συνιστούν το µόνιµο µοτίβο! Tip: Αν δεν σας φτάνουν τα 20΄ συνολικό περπάτηµα, συνεχίστε στη χωµάτινη διαδροµή µέχρι την παραλία Καραθώνα (γύρω στα 40΄ one way).

Ναός του Aγίου Σπυρίδωνα

Στην είσοδό του, εκτυλίχθηκε µία από τις πιο µελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας καθώς στις 27 Σεπτεµβρίου 1831 έπεσε νεκρός από τα βόλια των Μαυροµιχαλέων ο Ιωάννης Καποδίστριας. Χτίστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, αλλά µετά τον βοµβαρδισµό της πόλης από τους Ενετούς, το 1686, έπαθε µεγάλες ζηµιές. Tip: Στην είσοδό της εκκλησίας, υπάρχει γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει το µέρος όπου σφηνώθηκε η σφαίρα.

Φουγάρο

Πρώην βιοµηχανικός χώρος, έχει δώσει τη θέση του σε ένα καλλιτεχνικό… meeting point, µε µια Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών (πάνω από 14.000 τόµοι), µια Γκαλερί, που φιλοξενεί διάφορα events, έναν συνεδριακό χώρο, ένα προσεγµένο Art shop αλλά και το Fougaro Café.

Ανοιχτά Τετ.-Κυρ., από τις 09:00-00:00, Ασκληπιού 98, Τ. 27520 47300, www.fougaro.gr

Βουλευτικό

Χτίστηκε το 1730 και όπως µαρτυρά και η αρχιτεκτονική του λειτούργησε αρχικά ως τζαµί µέχρι το 1825, όταν και στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, εξ ου και η σηµερινή ονοµασία του. Από το 1826 και µετά, πέρα από άλλες λειτουργίες του, χρησιµοποιήθηκε και ως φυλακή.

Ναός του Αγίου Γεωργίου

Είναι ο πρώτος καθεδρικός του ελληνικού κράτους από την απελευθέρωσή του και µετά, όπου βρίσκονται οι τάφοι µεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Παλαιών Πατρών Γερµανού. Στον ίδιο ναό θα δείτε τον θρόνο του βασιλιά Όθωνα και ένα πιστό αντίγραφο του µεγαλειώδους έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος».

H συνοικία του Ψαρομαχαλά

Η πάλαι κάποτε συνοικία των ψαράδων και των εμπόρων στο Ναύπλιο, γνωστή ως Ψαρομαχαλάς, εκτείνεται πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αυτής της γραφικής γειτονιάς, θα χαθείτε στα σοκάκια με τα διατηρητέα κτήρια, τα πολύχρωμα παρτέρια και τις γάτες που “λιάζονται” πάνω στις σκεπές… Ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από το παρελθόν.

Δρόμοι & Πλατείες της πόλης που «αφηγούνται» σηµαντικές στιγµές της Ιστορίας…

Πλατεία Φιλελλήνων

Στο Ναύπλιο, μπροστά στο λιµάνι, η πλατεία περιτριγυρίζεται από σημαντικά κτήρια όπως το Τελωνείο, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, που φιλοξενεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard. Η ονοµασία της οφείλεται στο µνηµείο που υπάρχει στο κέντρο, το οποίο ανηγέρθη το 1903 στη µνήµη των Γάλλων φιλελλήνων πεσόντων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Tip: Τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε εκεί και η προτοµή της Μαντώς Μαυρογένους, που την περίοδο 1824-1831 έµενε στο Ναύπλιο.

Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Όπως λέει και το όνοµά της, είναι αφιερωµένη στη µνήµη των ναυάρχων Kόδριγκτον (Aγγλία), Δεριγνύ (Γαλλία) και Xέιδεν (Pωσία), που κατατρόπωσαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη Ναυµαχία του Nαυαρίνου. Εκτός από τα αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια που την «κοσµούν», εδώ βρίσκεται το ταφικό µνηµείο µε τα οστά του Δηµήτριου Yψηλάντη και ο ανδριάντας του Όθωνα.

Συνοικία του Γιαλού

Από τις πιο ατµοσφαιρικές και καρτποσταλικές γειτονιές του Ναυπλίου, η Συνοικία του Γιαλού, οριοθετείται από την Μπουµπουλίνας, µαζί µε τα 5-6 παράλληλα πεζοδρομημένα στενάκια, µέχρι την Αµαλίας. Όλη αυτή η περιοχή περιλαµβάνει την πάλαι ποτέ γειτονιά έξω από τα τείχη του κάστρου, που οικοδομήθηκε στα χρόνια του Όθωνα. Τα λιθόστρωτα σοκάκια της εντυπωσιάζουν με τους ανθοστόλιστους εξώστες και τις µπουκαµβίλιες, τα περίτεχνα κάγκελα και τους καµαρωτούς θυρεούς, ενώ πολλά από τα παλιά αρχοντικά έχουν αποκατασταθεί και λειτουργούν ως ξενώνες, cafés, αλλά και µικρά εργαστήρια.

Πλατεία Συντάγµατος

Γνωστή ως «Πλατεία Πλατάνου», έγινε «Πλατεία Λουδοβίκου» (προς τιµήν του πατέρα του Όθωνα) έως το 1843, που πήρε το σηµερινό της όνοµα όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον νεαρό βασιλιά την παραχώρηση Συντάγµατος. Εδώ κάποτε, στη σκιά ενός πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα επαναστατικά σχέδιά τους κατά των Τούρκων… ενώ σήμερα οι επισκέπτες απολαµβάνουν τις ηλιόλουστες µέρες στα καφέ µε θέα τα εντυπωσιακά οικήµατα…το θολωτό Βουλευτήριο , το Τριανόν (παλαιό τζαµί), η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μεγάλος Δρόμος

Από τις αγαπηµένες µας βόλτες στην πόλη του Ναυπλίου, η Βασ. Κωνσταντίνου, γνωστή και ως Μεγάλος Δρόµος, διασχίζει σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο, ενώνοντας τις Πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγµατος. Το πλακόστρωτο σοκάκι, που µόνο… µεγάλο δεν είναι, δηµιουργήθηκε σύµφωνα µε ευρωπαϊκά πρότυπα, µε πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, και υπήρξε ο κεντρικός άξονας της πόλης τον 19ο αιώνα.


Κρυμμένοι θησαυροί που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με χρονομηχανή

Αρχαιολογικό Μουσείο


Το πέτρινο βενετσιάνικο κτήριό του µε τις χαρακτηριστικές καµάρες, του 1713, βρίσκεται την πλατεία Συντάγµατος. Εντός, περιλαµβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα των σπουδαίων πολιτισµών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Είσ. €6 (€3 µειωµένο), Τρ.-Κυρ.: 08:00-15:00,
Πλατεία Συντάγµατος, Τ. 27520 27502

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυµα «Βασίλειος Παπαντωνίου»


Έχει βραβευτεί µε European Museum of the Year main Award και δίνει στον επισκέπτη µια µικρή γεύση από τον λαϊκό βίο του νεότερου ελληνισµού. Μεταξύ άλλων, θα θαυµάσετε τη µόνιµη έκθεση «Ελληνικόν Άστυ» (1822-1922) µε αντικείµενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Highlight: Προτού φύγετε, περάστε και από το πωλητήριο, στο ισόγειο.

Είσ. €2. Καθηµερινά 09:00-14.30, Κυρ. 09:30-15:00,
Βασ. Αλεξάνδρου 1 & Σωφρόνη, Τ. 27520 28379, www.pli.gr

Εθνική Πινακοθήκη

Αυτό το εντυπωσιακό διατηρητέο νεοκλασικό ανακαινίστηκε (από το Ίδρυµα «Αλ. Ωνάσης») στεγάζει το παράρτηµα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, µε αριστουργήµατα των Θ. Βρυζάκη, Ν. Γύζη, Φ. Μαργαρίτη, Διον. Τσόκου, Νικ. Λύτρα, που αναπαριστούν ήρωες και γεγονότα της Επανάστασης του ’21!

Είσ. €3, Δευτ. είσοδος ελεύθερη. Δευτ., Πέµ., Σάβ. 10:00-15:00, Τετ., Παρ. 10:00-15:00 & 17:00-20:00, Κυρ. 10:00-14:00, Σιδηράς Μεραρχίας 23, Τ. 27520 21915

Πολεµικό Μουσείο

Το πέτρινο διώροφο εντυπωσιακό κτήριο στην οδό Αµαλίας, όπου στεγαζόταν η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, σήµερα «διηγείται» στους επισκέπτες του την ιστορία της Σχολής, τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και ειδικότερα τη συµβολή της Αργολίδας στους αγώνες του ελληνικού έθνους.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Πηγή Golden Book of Nafplio

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,565 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ