Βουδαπέστη φαγητά - Ουγγρική κουζίνα

Για μια like a local εμπειρία στη Βουδαπέστη, επιλέξτε κάποια από αυτά τα ουγγρικά πιάτα που σας ετοιμάσαμε… Από αλμυρά σνακ μέχρι υπέροχες γλυκιές γεύσεις!

Η ουγγρική διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, γεγονός που δικαιολογείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όσο για το διασημότερο πιάτο είναι το στιφάδο κρέατος, το γνωστό σε όλους γκούλας.

Εάν, όμως, είστε από εκείνους που ανακαλύπτουν μία χώρα και μέσα από τις γεύσεις της, ρίξτε μια ματιά στα πέντε δελεαστικά πιάτα (plus ένα επιδόρπιο) που πρέπει να δοκιμάσετε στην Ουγγαρία, ακόμα και αν τα ονόματά τους σας θυμίζουν ιερογλυφικά… Περάστε 72 ώρες στη Βασίλισσα του Δούναβη! Όλα τα tips!

1. Lángos

Lángos, street food Ουγγαρία

Για κλασικό φαγητό στο χέρι, πάρτε ένα Lángos, μια τηγανιτή πίτα από ζυμάρι που τρώγεται ζεστή και αλειμμένη με sour cream και τριμμένο τυρί ή βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο (ή όλα αυτά μαζί). Αυτό το λαχταριστό σνακ θα το βρείτε όλο το χρόνο και είναι ένας οικονομικός τρόπος θα ικανοποιήσετε την πείνα σας. Τα τέλεια Lángos πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά και τρυφερά κι αφράτα στη μέση. Κάποιες φορές φτιάχνονται με πατάτα (krumplis lángos) και συχνά σερβίρονται με λουκάνικο. Μια πολύ καλή επιλογή να τα δοκιμάσετε είναι υο Retro Bufe στην οδό Arany Janos.

2. Kürtőskalács (Καμινάδα)

Kürtőskalács (Καμινάδα)

Αυτά τα γλυκά φτιάχνονται από μακριές λωρίδες γλυκιάς ζύμης, αλείφονται με βούτυρο και ψήνονται στα κάρβουνα. Η ζάχαρη καραμελώνει σχηματίζοντας μια τραγανή κρούστα και όταν η ζύμη αφαιρεθεί από τη σούβλα, απελευθερώνεται ατμός από το κέντρο, σαν καμινάδα (εξ’ ου και το όνομα). Πριν σερβιριστεί, συνήθως πασπαλίζεται με διάφορα toppings όπως τριμμένη κανέλα και καρύδια, ενώ κανονικά μοιράζεται, με κάθε άτομο να τραβά μια λωρίδα καυτής, γλυκιάς, λαχταριστής ζύμης. Είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε εορταστικές περιόδους και συναντάται κατά κόρον σε χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης.

3. Töltött káposzta (Γεμιστό Λάχανο)

Töltött káposzta (Γεμιστό Λάχανο)

Κατι σαν τους δικούς μας λαχανοντολμάδες, το Töltött káposzta είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη και κάποιες περιοχές της Ασίας. Η Ουγγρική εκδοχή περιλαμβάνει φύλλα από βρασμένο λάχανο γεμιστά με κιμά από χοιρινό και μοσχάρι, ρύζι, ντομάτα και ξινολάχανο. Πασπαλίζεται με γενναία δόση πάπρικας και τρώγεται συνήθως το χειμώνα. Το Százéves είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να το απολαύσετε.

4. Gulyás (Σούπα Γκούλας)

Σούπα Γκούλας, ουγγρική κουζίνα

Είναι το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας και συνήθως σερβίρεται σαν κοκκινιστό κρέας στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά το αυθεντικό γκούλας είναι στην πραγματικότητα ένας λεπτός ζωμός σαν σούπα, από κομμάτια μοσχαριού που μαγειρεύεται με κρεμμύδια, πάπρικα, ντομάτα και πιπέρι. Συνήθως σερβίρεται με φρέσκο λεπτό ψωμί και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. Έχει τις ρίζες του στους βοσκούς που το έφτιαχναν σε καζάνια πάνω στη φωτιά. Το Baltazar είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο για να απολαύσετε ένα λαχταριστό γκούλας.

5. Dobos Torte

Dobos Torte, ουγγρικά φαγητά

Αυτό το εντυπωσιακό γλυκό σερβίρεται σε καφέ και φούρνους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ είναι και δημοφιλές ως γαμήλιο τούρτα ή τούρτα γενεθλίων. Αποτελείται από 5-7 λεπτές στρώσεις από αφράτο παντεσπάνι, και σε καθεμιά αλείφεται κρέμα σοκολάτας και μια παχιά στρώση καραμέλας στην κορυφή. Το γλυκό καλύπτεται γύρω γύρω με τριμμένα φουντούκια, καρύδια ή αμύγδαλα. Αποτελεί έμπνευση του σεφ ζαχαροπλαστικής Jozsef C. Dobos και πρωτοσερβιρίστηκε το 1885 στο Βασιλιά Franz Joseph Α’ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Στην Εβραϊκή συνοικία, καθίστε στο Frohlich Cukraszda, έναν απλό φούρνο που παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά εδώ και αιώνες.

6. Kolbász (Λουκάνικο)

kolbasz λουκάνικα - ουγγρικά φαγητά

Τα λουκάνικα είναι από τις σπεσιαλιτέ της Ουγγαρίας. Εμφανίζονται στα πιάτα όλες τις ώρες της ημέρας, ως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς και σε κοκκινιστά, σούπες, σαλάτες και ζύμες. Θα τα βρείτε σε πολλές ποικιλίες, ενώ σερβίρονται μαγειρεμένα, βραστά, καπνιστά και παστά. Μη φύγετε από τη Βουδαπέστη χωρίς να δοκιμάσετε csabai kolbász, ένα πικάντικο λουκάνικο με πάπρικα. Πεντανόστιμο είναι επίσης το gyulai kolbász, που είναι καπνισμένο σε ξύλο οξιάς και το májas hurka, βρασμένο λουκάνικο από συκώτι. Επισκεφτείτε την Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης για να γνωρίσετε τα λουκάνικα και πολλά ακόμα παραδοσιακά εδέσματα σε όλο τους το μεγαλείο!

7. Gyümölcsleves (κρύα σούπα από φρούτα)

Gyümölcsleves (κρύα σούπα από φρούτα)

Παρόλο που μπορεί να πιστεύει κανείς ότι σερβίρεται στο τέλος ενός γεύματος, στην πραγματικότητα το Gyümölcsleves σερβίρεται ως κρύο ορεκτικό ή ως ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο. Η πιο διάσημο εκδοχή του είναι το meggyleves, που φτιάχνεται από βύσσινα, sour cream, και λίγη ζάχαρη. Αυτό το είδος σούπας τρώγεται σε ολόκληρη την Κεντρική κι ανατολική Ευρώπη, όπου το αγαπημένο φρούτο ευδοκιμεί την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το Kispiac Bistro είναι μια πολύ καλή επιλογή για να δοκιμάσετε τη δροσιστική αυτή σούπα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ