Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.7 C
Athens
ΑρχικήΟυγγαρίαΒουδαπέστηΒουδαπέστη: 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε

Βουδαπέστη: 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε

Από πολλές απόψεις, η Βουδαπέστη, η όμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι παρόμοια με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όμορφα κτίρια στέκονται επιβλητικά σε μεγάλες λεωφόρους, ενώ οι κάτοικοι και οι τουρίστες απασχολούνται με ψώνια, βόλτες, γεύματα και κοινωνικές συναναστροφές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι μοναδικά στη Βουδαπέστη , τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες πριν την επισκεφούν. Καθώς πρόκειται για έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό εδώ συγκεντρώσαμε όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στη Βουδαπέστη.

- Advertisement -
Βουδαπέστη

1.Η Βουδαπέστη είναι ασφαλής και είναι σχεδόν απίθανο να σας συμβεί κάτι

Είναι πολύ εύκολο να βρείτε ιστορίες από συνταξιδιώτες που λένε για απάτες και παραποιήσεις στη Βουδαπέστη. Αν και μπορεί να είναι όλα αληθινά, δεν πιστεύουμε ότι η Βουδαπέστη έχει πρόβλημα με τέτοιου είδους πράγματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών αναφέρει πως δεν είχε τέτοιου είδους θέμα, με απάτη, κλοπή ή απειλή. Ακόμα και αργά τη νύχτα στον δρόμο θα νιώσετε απόλυτα ασφαλείς περπατώντας στους δρόμους. Η Βουδαπέστη είναι εξίσου ασφαλής, αν όχι ασφαλέστερη από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οπότε μην ανησυχείτε.

2.Μην αμελήσετε να επικυρώστε το εισιτήριο του μετρό

Αυτή είναι μια συμβουλή που συναντάτε συχνά στους οδηγούς της Βουδαπέστης. Οι έλεγχοι εισιτηρίων είναι πολύ συνηθισμένοι και μπορούν να επιβληθούν επιτόπου πρόστιμα εάν ταξιδεύετε με ακυρωμένο εισιτήριο. Για να επικυρώσετε το εισιτήριό σας, απλώς βάλτε το σε ένα από τα πορτοκαλί μηχανήματα στις εισόδους των σταθμών του μετρό για λίγα δευτερόλεπτα. Θα ακούσετε ένα σημάδι επικύρωσης να εκτυπώνεται στο εισιτήριο και στη συνέχεια ένα ηχητικό σήμα. Είναι πολύ απλό.

metro station Saint Gellert Square

3.Είναι φθηνότερο να αγοράσετε το εισιτήριο λεωφορείου/τραμ πριν επιβιβαστείτε

Εάν δείτε μηχάνημα εισιτηρίων αυτοεξυπηρέτησης στο σταθμό ή στάση από την οποία αναχωρείτε, χρησιμοποιήστε το . Είναι πάντα φθηνότερο να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων από το να αγοράσετε απευθείας από τον οδηγό.

4.Προτεραιότητα στις διαβάσεις έχουν πάντα οι πεζοί

Οι πεζοί έχουν προτεραιότητα και δικαίωμα διέλευσης στις διαβάσεις στην Ουγγαρία και γενικά, τα οχήματα σταματούν. Όπως πάντα όμως, να είστε προσεκτικοί! Ως δευτερεύουσα σημείωση, το jaywalking είναι παράνομο στην Ουγγαρία, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τις διαβάσεις.

5.Πληρώστε σε Forints, όχι σε ευρώ

Το νόμισμα στην Ουγγαρία είναι το φιορίνι (HUF) και η αντιστοιχία είναι 1€ = 372.42 HUF. Περιστασιακά όμως, μπορεί να βρείτε τιμές σε καταστήματα σε ευρώ. Ωστόσο, μην μπείτε στον πειρασμό! Το ποσοστό μετατροπής είναι σχεδόν πάντα μικρό και τελικά πληρώνετε περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Εάν σας δοθεί η επιλογή, ζητήστε πάντα να πληρώσετε σε Forints.

6.Η Βουδαπέστη είναι πολύ φιλική με τα αγγλικά

Σε αντίθεση με όλα όσα διαβάζαμε στο διαδίκτυο, η Βουδαπέστη είναι εξαιρετική αν μιλάτε αγγλικά . Σχεδόν όλοι μιλούν καλά ή και άπταιστα αγγλικά. Οι πινακίδες στους δρόμους και στα καταστήματα είναι γενικά τόσο στα ουγγρικά όσο και στα αγγλικά και σχεδόν όλα τα εστιατόρια έχουν μενού και στα αγγλικά. Ωστόσο, πάντα είναι καλό, να γνωρίζουμε τον πολιτισμό της χώρας που επισκεπτόμαστε και να δείχνουμε καλή θέληση μαθαίνοντας μερικές βασικές φράσεις της κάθε γλώσσας.

7.Μην τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας

Χάρη σε έναν αστικό μύθο σχετικά με τους Αυστριακούς στρατηγούς που φέρεται να τσουγκρίζουν τα ποτήρια μπύρας τους για να γιορτάσουν την εκτέλεση των 13 Μαρτύρων του Αράντ το 1849, οι Ούγγροι δεν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους όταν πίνουν. Ενώ η ανεπίσημη απαγόρευση έληξε το 1999, πολλοί εξακολουθούν να τηρούν την παράδοση. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να κάνουν το ίδιο.

8.Ψάξτε για προσφορές ξενοδοχείων 5 αστέρων

Η διαμονή στη Βουδαπέστη είναι κατά μέσο όρο φθηνότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν ψάξετε σωστά μπορεί να πετύχετε μια εξαιρετική ευκαιρία και να μείνετε σε 5 αστέρων εξνοδοχείο με πολύ καλή τιμή! Οπότε κοιτάξτε καλά για προσφορές.

9.Φορέστε κατάλληλα παπούτσια τον χειμώνα

Παραδόξως, τα πεζοδρόμια στη Βουδαπέστη είναι επικλίνδυνα για τους πεζούς καθώς είναι αρκετά ολισθηρά μετά τη χιονόπτωση. Εάν επισκεφτείτε την πόλη το χειμώνα, συνιστούμε να φοράτε κατάλληλα παπούτσια για να μην κινδυνέυσετε!

10.Να δίνετε φιλοδώρημα

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ουγγαρία έχει μια ενεργή κουλτούρα φιλοδωρήματος. Σε γενικές γραμμές, το 10% του συνόλου εκτιμάται σε όλες τις περιπτώσεις με υψηλότερα ποσοστά για εξαιρετική εξυπηρέτηση. Για παράδειγμα για εξυπηρέτηση στο ξενοδοχείο δώστε περίπου 300-400 HUF. Εάν βρίσκεστε σε ένα καφέ/εστιατόριο, το να αφήσετε το φιλοδώρημα στο τραπέζι θεωρείται αγενές οπότε παραδώστε το απευθείας στο προσωπικό.

11.Ποτέ μην παίρνετε ταξί από το δρόμο

Είναι συχνό να ακούσετε ιστορίες από ανθρώπους που τους εξαπάτησαν οι οδηγοί ταξί στη Βουδαπέστη. Αλλά είναι απλό να μην γίνετε το επόμενο “θύμα”! Απλά μην παίρνετε ταξί από τον δρόμο. Αντίθετα, καλέστε κάθε φορά μια αξιόπιστη εταιρεία ταξί και ζητήστε να σας παραλάβουν από εκεί που βρίσκεστε. Η Fõ Taxi και η City Taxi είναι δύο εταιρείες που χρησιμοποιούνται συχνά από τουρίστες / επισκέπτες της πόλεις και έχουν καλές κριτικές. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε αυτές τις εταιρείες, απλώς βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής λειτουργεί όταν ξεκινήσετε. Εάν όχι, να ζητήσετε από τον οδηγό σας να τον ενεργοποιήσει .

12.Αγνοήστε τα ταξί στο αεροδρόμιο

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης που λένε ότι είναι επαγγελματίες για να επιβιβάσουν τουρίστες ενώ δεν είναι. Αγνοήστε τους. Υπάρχει μια επίσημη πιάτσα ταξί από την αξιόπιστη εταιρεία Fõ Taxi ακριβώς έξω από την αίθουσα αφίξεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,469 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ