Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Πελοποννήσου

Μια ηµερήσια απόδραση στη Βυτίνα, σε έναν από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο είναι αρκετή για να µας βάλει µε τον καλύτερο τρόπο σε… χειµερινό ταξιδιωτικό mood!

Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Αρκαδίας

Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για τις χειµερινές εξορµήσεις, µε ατού της την εύκολη πρόσβαση (µόλις 15 χλµ.) στο χιονοδροµικό κέντρο Μαινάλου!

Η κοντινή της απόσταση, όµως, από την Αθήνα την καθιστά αυτοµάτως και ιδανικό προορισµό για τις εκδροµές του Σαββατοκύριακου – ακόµα και για ηµερήσιες! Φτάνοντας, αφήστε το αυτοκίνητο και σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια, για να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.

Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Αρκαδίας

Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία  –µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα– συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά ταβερνάκια, ατµοσφαιρικά cafés και τουριστικά µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Μη φύγετε, αν δεν προµηθευτείτε χειροποίητα ζυµαρικά, καρύδια, βότανα, φυσικά το κορυφαίο µέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» αλλά και ξυλόγλυπτα, αφού η περιοχή υπήρξε κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας. Πριν να συνεχίσετε την περιήγησή σας, κάντε µια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο και την Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο Πολιούχος, ενώ κοντά στην πλατεία θα ανακαλύψετε τη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, µε αξιόλογο ιστορικό αρχείο, καθώς και το πετρόκτιστο κτήριο του «Ελληνικού Σχολείου», της περίφηµης σχολής που ιδρύθηκε το 1782.

Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Αρκαδίας

Παίρνοντας τον δρόµο της επιστροφής, κρατήστε µαζί σας την πιο όµορφη εικόνα µε έναν περίπατο στον διάσηµο «Δρόµο της Αγάπης»! Πρόκειται για ένα ροµαντικό δεντροσκέπαστο –από σφενδάµια και πλάτανους– δροµάκι στην είσοδο της Βυτίνας, όπου ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη η φύση «ζωγραφίζει»! Το όνοµα και η ιστορία του θα σας πάνε χρόνια πίσω, όταν οι νέοι έκαναν το περίπατό τους, πρωτογνωρίζοντας τους µελλοντικούς τους συζύγους! Και αν εσείς δεν συµµερίζεστε την ίδια ροµαντική διάθεση, σίγουρα θα απολαύσετε το πανέµορφο τοπίο!

Διαβάστε ακόμα:
Ένα υπέροχο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Βυτίνα με μοναδική θέα στο βουνό και πισίνα - από τον Τάσο Δούση

Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Αρκαδίας

Tip: Εκµεταλλευτείτε την ευκαιρία και για ένα mini tour έως τη Στεµνίτσα και τη Δηµητσάνα. Προτιµήστε τη διαδροµή µέσω Ελάτης –είναι πραγµατικά πανέµορφη– και κάντε στάσεις στα όµορφα χωριά για µια βόλτα και έναν καφέ, προτού πάρετε τον δρόµο της επιστροφής (η διαδροµή µέχρι τη Δηµητσάνα είναι 40 χλµ. και θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα).

Aυτό το Σαββατοκύριακο φύγαμε για τα χωριά της Αρκαδίας!

Βυτίνα: Απόδραση σε έναν top ορεινό προορισμό της Αρκαδίας

Φαγητό

Must στάση τα Κόκκινα Πιθάρια στην καρδιά του χωριού για παραδοσιακές γεύσεις και µεσογειακές συνταγές. Δοκιµάστε το κυνήγι (τηλ. 27950 22540). Καλοµαγειρεµένα πιάτα µε ντόπια προϊόντα θα γευτείτε και στο εστιατόριο Δειπνοσοφιστές, στο Art Mainalon Hotel
(τηλ. 27950 22200). Ψάξτε την ταβέρνα Η Παλιά Βυτίνα, σε ένα µικρό δροµάκι λίγα µέτρα από την κεντρική πλατεία, για µια γευστική αναδροµή στην τοπική κουζίνα (κιν. 697 666 7988).

Καφές & ποτό

Στην πλατεία και το Mesarea Café, που σας περιµένει κάθε στιγµή της ηµέρας, σε έναν µοντέρνο χώρο (τηλ. 27950 22223).

Διαµονή

Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε, θα βρείτε αξιόλογες προτάσεις διαµονής, όπως το Grand Vytina Hotel & Suites (από €80, τηλ. 27950 22977, www.grand-vytina.gr), το Art Mainalon Hotel (από €115, τηλ. 27950 22200,
www.artmainalon.gr) αλλά και το Nymfasia Arcadia Resort  (από €114, τηλ. 27950 22330, www.nymfasiaresort.com).

Πώς να πάτε: Οδικώς από την Αθήνα θα πάρετε την Ολυµπία Οδό και στη συνέχεια την Κορίνθου – Τριπόλεως (183 χλµ., περ. 2 ώρες & 10’).

Πηγή: Icons Travellers

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ