Καμπίνα αεροσκάφους

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει τους επιβάτες και το κοινό για τις αεροπορικές οδηγίες που παρατείνονται έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 και αφορούν στην προστασία και την ασφάλειά τους από την πανδημία του κορονοϊού.

Παρατείνονται κάποιες από τις αεροπορικές οδηγίες που είχαν εκδοθεί και ίσχυαν μέχρι χθες 12/10. Δείτε ποιες notam παρατείνονται όσοι θέλετε να κάνετε ταξίδι στο εξωτερικό με αεροπλάνο αλλά και τι ισχύει για επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες.

Ειδικότερα παρατείνονται οι ακόλουθες:

-Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία έως τις 25/10/2020 τα μεσάνυχτα.

-Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 25/10/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-Επίσης παρατείνεται έως τις 25 Οκτωβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, (συνολικά 11 χώρες), θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

-Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 25/10/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

αεροπλάνο καμπίνα φωτισμένη επιβάτες

-Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 25 Οκτωβρίου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19 ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.

- Advertisement -

-Παράταση έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 ανακοινώνεται και για την αεροπορική οδηγία για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19.

Διαβάστε ακόμα:  Η Indian Motorcycle ανακοίνωσε το νέο lineup για το 2023

– Τέλος η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει και για την παράταση έως τις 25 Οκτωβρίου της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Για τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

IATA: Πιο ασφαλές το ταξίδι με αεροπλάνο από την βόλτα στο εμπορικό κέντρο

ταξίδια με το αεροπλάνο

Σε καίριες ερωτήσεις του επιβατικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια στις πτήσεις εν μέσω πανδημίας απαντά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ με βάση και τα μέχρι στιγμής δεδομένα.Ανησυχία για τον κορονοϊό στην Αττική – Δείτε ποιες είναι οι “κόκκινες” περιοχές

Αναλυτικά, στην ερώτηση εάν υπάρχει ανάγκη μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό, η ΙΑΤΑ αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ., δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια ή στο εμπόριο, παρόλο που πολλές χώρες έχουν λάβει αποφάσεις για τέτοιου είδους μέτρα.

Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει ραγδαία και υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις σχετικά με τις προδιαγραφές ασφάλειας ή απομόνωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ταξίδια. about:blank

Ασφάλεια ταξιδιών με αεροπλάνο

Στη συνέχεια, στην ερώτηση εάν είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος προσβολής από ιό σε αεροπλάνο από ότι σε εμπορικό κέντρο ή σε γραφείο, η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Συγκριτικά, ένα σύγχρονο αεροσκάφος αλλάζει τον αέρα καμπίνας πολύ πιο συχνά από ότι τα γραφεία ή τα καταστήματα. Ο αέρας που παρέχεται στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι φρέσκος ή φιλτράρεται μέσω φίλτρων HEPA της ίδιας αποτελεσματικότητας (99,97% και περισσότερο) για την απομάκρυνση ιών, όπως γίνεται στα χειρουργεία.

κορονοϊός ταξίδι

Σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα γραφείο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν κάποιος παραμείνει στο περιβάλλον ενώ έχει προσβληθεί από ιογενή λοίμωξη. Ως εκ τούτου, το κλειδί είναι η διατήρηση της καλής προσωπικής υγιεινής.

Στην ερώτηση του τι μπορούν να κάνουν οι επιβάτες για να προστατευθούν από τον κορονοϊό στο αεροπλάνο, η ΙΑΤΑ τονίζει ότι το εύρος των απλών μέτρων που προτείνει ο Π.Ο.Υ. είναι αποτελεσματικό ακόμη και για τους επιβάτες σε μια πτήση: Προσεκτικό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, ή τουλάχιστον απολύμανση των χεριών, αποφυγή αγγίγματος άλλων ανθρώπων, κάλυψη βήχα και φτερνίσματος κι έπειτα απολύμανση των χεριών, αποφυγή ταξιδιών σε περίπτωση αδιαθεσίας και αποφυγή επαφής με οποιονδήποτε φαινομενικά ασθενή.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ