Ζαγοροχώρια
Ενημερώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022, 15:23

Τα Ζαγοροχώρια είναι χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι 1 αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

- Advertisement -

Τα ορεινά χωριά του Ζαγορίου (ή Ζαγοροχώρια όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν) δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς. Ιδανικά για όλες τις περιόδους του χρόνου, προσφέρονται για αξέχαστες διακοπές που ξεκινούν από τη διαµονή σ’ ένα υπέροχο δωµάτιο ενός παραδοσιακού ξενώνα, ένα τραπέζι στρωµένο µε τοπικά καλούδια, µέχρι τη γνωριµία µε φυσικά αξιοθέατα εξαιρετικής οµορφιάς!

Ζαγόρι: Το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο που ενθουσίασε τον Τάσο Δούση με βαθμολογία 9,6 – Πέτρινα σπιτάκια μέσα στο πράσινο

Γνωρίστε τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια

Ασπράγγελοι

Ασπράγγελοι Ζαγόρι

Στην καρδιά του Ζαγορίου, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι απολαµβάνει προνοµιακή τοποθεσία λόγω της κοντινής απόστασης από τα Ιωάννινα! Το χωριό Ασπράγγελοι στα Ζαγοροχώρια, που µέχρι το 1927 ονοµαζόταν Δοβρά ή Ντοβρά, µαρτύρησε, από τους Γερµανούς που το πυρπόλησαν ως αντίποινα για την αντιναζιστική στάση του. Σήµερα συναντάµε την υπέροχη πλατεία του όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, o ναός του Αγ. Νικολάου και το µοναστήρι της Δοβράς.

Διαμονή

 • Boutique hotel Melition (T. 26530 22659)
 • Aiolides boutique suites (T. 2651071150)

Ελάτη

Ελάτη Ζαγοροχώρια

Χαρακτηρισµένο ως ο πιο «παραδοσιακός οικισµός» στα Ζαγοροχώρια, το µικρό αυτό χωριουδάκι είναι από τα πιο κοντινά στα Ιωάννινα. Αµφιθεατρικά χτισµένο, σε υψόµετρο 960 µ. έχει ως ατού τη θέα στα βουνά και τα δάση της Τύµφης. Ένα κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίµι µάς οδηγεί στη µικροσκοπική πλατεία του.

Stay: Hotel Athina (T. 26530 71540)
Απόσταση: 30 χλμ. από τα Ιωάννινα

Μονοδένδρι

Μονοδέντρι Ζαγόρι

Το Μονοδένδρι στα Ζαγοροχώρια, από τα πλέον δηµοφιλή και, όπως λέγεται, το πρώτο χωριό που άνοιξε τις «κάνουλες» της τουριστικής ανάπτυξης στα Ζαγοροχώρια, σε υψόµετρο 1.060 µ. Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζει το κτήριο της Ριζαρείου Σχολής και η πασίγνωστη µονή της Αγίας Παρασκευής, «γαντζωµένη» στο χείλος του γκρεµού µε θέα στο Φαράγγι του Βίκου!

Διαμονή

 • Mountgrace resort & restaurant (T. 26530 72021)

Απόσταση: 39 χλμ. από τα Ιωάννινα

Τσεπέλοβο

Τσεπέλοβο Ζαγόρι

Χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα Ζαγοροχώρια, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, τον Αύγουστο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Stay: To Καδί (T. 26530 81029)
Απόσταση: 50 χλμ. από τα Ιωάννινα

Αρίστη

Αρίστη Ζαγοροχώρια

Ένα από τα µεγαλύτερα Ζαγοροχώρια χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά µε θέα την Αστράκα, σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή. Η Αρίστη βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου και αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο στον πυρήνα του Δρυµού. Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές… γειτονιές του οικισµού θα βρείτε µερικά από τα πιο ιδιαίτερα πολυτελή καταλύµατα για τα οποία καµαρώνει όλο το Ζαγόρι!

Απόσταση: 44 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή στην Αρίστη

 • Aberratio boutique hotel (T. 26530 42202)
 • Αristi Mountain Resort (T. 26530 41330)
 • Αrtitsa Oikies (T. 26530 41908)

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο Ζαγοροχώρια

Αν και πιο αποµακρυσµένα από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, τα Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο είναι από τα πιο δηµοφιλή. Κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα), οι δύο γειτονικοί πέτρινοι οικισµοί χαρακτηρίζονται από γραφικά λιθόστρωτα καλντερίµια και µια ικανοποιητική τουριστική ανάπτυξη µε περιποιηµένους ξενώνες και προσεγµένες προτάσεις για φαγητό και καφέ. Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου. Μην φύγετε αν δεν κάνετε µια στάση στις Κολυµπήθρες!

Απόσταση: 73 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή

 • Papigo Towers hotel & restaurant (T. 26530 41441)
 • Mikro Papigo hotel & spa (T. 26530 41179)

Βίτσα

Βίτσα Ζαγόρι

Είναι χτισµένη αµφιθεατρικά και χωρισµένη σε δύο γειτονιές, στην Άνω και Κάτω Βίτσα. Αν και εντυπωσιάζει µε το απαράµιλλο φυσικό κάλλος που την περιβάλλει, ζούσε κάτω από τη σκιά του φηµισµένου Μονοδενδρίου, όµως φέτος µε τη δηµιουργία πολυτελών καταλυµάτων και τις νέες αφίξεις στο τοµέα της εστίασης, φαίνεται πως αναδεικνύεται στην ανερχόµενη δύναµη στα Ζαγοροχώρια.

Απόσταση: 36 χλμ. από τα Ιωάννινα

Highlights:

 • H µεγάλη κεντρική πλατεία του µε τον 600 ετών πλάτανο.
 • Σπουδαίο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιµήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών
 • Από τα τελευταία σπίτια της Βίτσας ξεκινά η περίφηµη Χαράδρα του Βίκου, µία από τις πιο δηµοφιλείς διαδροµές περιηγητών.
 • Με τη Σκάλα, το πετρόκτιστο µονοπάτι, ενώνεται η Βίτσα µε το Καπέσοβο και το Κουκούλι.
 • Στα µέσα του φθινοπώρου, διοργανώνεται η ετήσια «γιορτή τσίπουρου», µε παραδοσιακή µουσική και άφθονο τσίπουρο.

Διαμονή

 • Kores hotel & restaurant (T. 26530 71888)

Άνω Πεδινά

Άνω Πεδινά Ζαγόρι

Από τα πιο ζωντανά χωριά στα Ζαγοροχώρια µε αρκετές επιλογές σε σύγχρονους ξενώνες και περιποιηµένα ταβερνάκια! Με ατού την εύκολη πρόσβαση, ο παραδοσιακός οικισµός, χτισµένος πανοραµικά, τραβά τελευταία όλο και πιο πολύ τα βλέµµατα πάνω του, ενώ επίσης συνιστά ένα «αυτοτελές» καταφύγιο για να φορτίσετε τις µπαταρίες σας… Επισκεφθείτε τη µονή της Ευαγγελίστριας και τον ναό του Αγίου Δηµητρίου.

Απόσταση: 40 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή στα Άνω Πεδινά

 • Γιωράλδη (Τ. 26530 71813)
 • Πρίµουλα Hotel (T. 26530 71133)
 • Ξενώνας Πύρρειον (T. 26530 71141)

Κάτω Πεδινά

Κάτω Πεδινά Ζαγόρι

Μπορεί να επικρατεί η αίσθηση ότι επισκιάζονται από τα Άνω Πεδινά, αλλά αν µπείτε στα ενδότερα του γραφικού οικισµού τους θα καταλάβετε ότι αποτελούν έναν εξίσου «αυτόνοµο» προορισµό πιο ήπια ανάπτυξη! Η µακραίωνη ιστορία του έχει αφήσει το αποτύπωµά της και στις εκκλησίες, όπως τον ναό των Ταξιαρχών (χρονολογηµένος το 1611) και του Αγίου Νικολάου.

Απόσταση: 36 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή στα Κάτω Πεδινά

 • Ξενώνας Ανέμη (T. 26530 72003)
 • Άπειρος Χώρα (T. 26530 71188)

Κήποι

Κήποι Ζαγόρι

Δεσπόζει κεντρικά του Ζαγορίου σε ύψος 750 µ. Όπως προϊδεάζει και η ονοµασία του, «πρωταγωνιστές» είναι οι κήποι του που µαζί µε τα πανέµορφα γεφύρια, ειδικά αυτό του Κόκκορη, τα λιθόστρωτα καλντερίµια και το ψηλό καµπαναριό µε το ρολόι και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου δηµιουργούν ένα καρτ ποσταλικό σκηνικό. Χρόνου επιτρέποντος αξίζει µια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη για να δείτε µια αντιπροσωπευτική συλλογή από είδη της καθηµερινής ζωής των κατοίκων στα Ζαγοροχώρια. Είσοδος ελεύθερη. (Τ. 26530 71826).

Απόσταση: 39 χλμ. από τα Ιωάννινα

 • Ξενοδοχείο Μαχαλάς (T. 26530 71976)

Δίλοφο

Δίλοφο Ζαγόρι

Ανέγγιχτο από τον χρόνο το γραφικό Δίλοφο στα Ζαγοροχώρια, σε υψόµετρο 800 µ., είναι ξακουστό για τα καλντερίµια και τα αρχοντικά του που στεγάζουν κάποιους µικρής δυναµικής ξενώνες. Η κεντρική κινηµατογραφική πλατεία του προσεγγίζεται µε τα πόδια, αφού θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην είσοδο του χωριού!

Απόσταση: 31 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή/Φαγητό/Ποτό στο Δίλοφο

 • Ξενώνας Αίθριο

Δίκορφο

Δίκορφο Ζαγόρι

Ένα από τα όχι τόσο δηµοφιλή Ζαγοροχώρια που οφείλει το όνοµά του στην τοποθεσία του ανάµεσα σε δύο λόφους µέσα στο πυκνό δάσος από οξιές, έλατα και βελανιδιές του βουνού Μιτσικέλι. Στην κεντρική πλατεία θα δείτε το παλιό αρρεναγωγείο, την εκκλησία του Αγίου Μηνά, τον τεράστιο πλάτανο µε την πέτρινη βρύση κι ένα ταβερνάκι. Σε ένα λόφο (2,5 χλμ. από το Δίκορφο) δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που προσφέρει πανοραμική θέα.

Απόσταση: 37 χλμ. από τα Ιωάννινα

Διαμονή

 • Pinus Nigra Mountain Lodge–House (T. 26510 20111)
 • Art Deco Bed & breakfast  (T. 26530 71044)

Τα top highlights στα Ζαγοροχώρια

Μοναδικά αξιοθέατα που κάνουν το Ζαγόρι έναν τόσο ξεχωριστό προορισµό!

 • Κολυµπήθρες: Ένα σπάνιο φαινόµενο µε µικρές φυσικές πισίνες ανάµεσα στο Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.
 • Σκάλα Βραδέτου: Το παλιό καλντερίµι του χωριού, 1.200 σκαλοπατιών προσελκύει χιλιάδες πιστούς της πεζοπορίας σε µια διαδροµή 40΄.
 • Φαράγγι του Βίκου: Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσµίως και µαζί µε τον Βοϊδοµάτη συνιστά τον πυρήνα του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου.
 • Το όρος της Τύµφης (2.497 µ.): Λεγόµενο κοινώς «Γκαµήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου» µε ψηλότερες κορυφές την Γκαµήλα, Γκούρα και Αστράκα.
 • Δρακόλιµνη Τύµφης: Aπόκοσµη λίµνη που οφείλει τη δηµιουργία της στους παγετώνες. Απέχει 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο.
 • Το γεφύρι Καλογερικό: Ένα από τα ελάχιστα πέτρινα τρίτοξα γεφύρια.
 • Μονή Ρογκοβού: Η µονή (11ο αι.) είναι ξακουστή για το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο της.
 • Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας: Χρησίµευε ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν αυτοί κινδύνευαν από τους Τούρκους.
 • Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι: Ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου.
 • Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη: Μουσείο µε πάνω από 1.240 διαφορετικά είδη σπάνιων φυτών που ευδοκιµούν στα φαράγγια και τα βράχια του Βίκου! (Είσοδος ελεύθερη. Τετ.-Κυρ. 09:00-15:30, Τ. 26530 71775)
 • Ο ποταµός Βοϊδοµάτης: Από τα ελάχιστα ποτάµια µε πόσιµο νερό ξεχωρίζει για τη φυσική οµορφιά του!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ