Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΙταλίαΥπέροχη Ιταλία: Ταξίδι σε 3 από τις ομορφότερες πόλεις της που αποδεικνύουν...

Υπέροχη Ιταλία: Ταξίδι σε 3 από τις ομορφότερες πόλεις της που αποδεικνύουν γιατί η χώρα θα είναι πάντα must προορισμός

Kαταπράσινες πλαγιές, γραφικά χωριά, υπέροχες πόλεις, παραλίες με γαλοζαπράσινα νερά, μουσεία, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, ιστορία και όμορφες συνοικίες, η Ιταλία τα έχει όλα. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και τα νησιά της, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία με τα πανέμορφα τοπία, τους προορισμούς και τα αξιοθέατά της. Εδώ θα κάνουμε ένα ταξίδι μέχρι την υπέροχη, ρομαντική Βερόνα ανακαλύπτοντας τα πιο σημαντικά αξιόθεατά της, την πανέμορφη Νάπολη, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιταλικού νότου, μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο και φυσικά την Αιώνια Πόλη, την πρωτεύουσα Ρώμη… μια από τις ομορφότερες πόλεις όλου του κόσμου!

Βερόνα: Σπουδαία αξιοθέατα που αποδεικνύουν ότι η ιταλική πόλη θα είναι πάντα must προορισμός!

Μπορεί το πιο διάσημο αξιοθέατο στη Βερόνα να είναι το Σπίτι της Ιουλιέτας, αλλά αν βρεθείτε εκεί τότε οπωσδήποτε μην προσπεράσετε τα αξιοθέατα που σας προτείνουμε…

- Advertisement -
Από το μπαλκόνι, στο Σπίτι της Ιουλιέτας, Βερόνα

Γιατί η Βερόνα είναι η πιο ρομαντική πόλη της Ιταλίας; Μάθετε περισσότερα για τη Βερόνα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες!

Το Σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta)

Χρονολογείται στον 13ο αιώνα και στην πραγµατικότητα ανήκει στην οικογένεια Ντελ Καπέλο. Το 1900 ο δήµος της Βερόνας το αγόρασε και αποφάσισε να το µετατρέψει σε αξιοθέατο. Ίσως λίγο υπερεκτιµηµένο από άποψη αισθητικής – ωστόσο η UNESCO το έχει χρίσει Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

Το Σπίτι της Ιουλιέτας

Θα δείτε το διάσηµο µπαλκόνι απ’ όπου ξεκίνησε η σεξπηρική ιστορία αγάπης. Οι απανταχού ροµαντικοί και ερωτευµένοι αφήνουν σχετικά µηνύµατα και ακουµπούν το δεξί στήθος του µπρούτζινου αγάλµατος της Ιουλιέτας για να τους φέρει, υποτίθεται, ευτυχία και τύχη στον έρωτα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν, φυσικά, τα κλειδωµένα λουκέτα που «εξασφαλίζουν» την αιώνια αγάπη! Η είσοδος στην αυλή είναι δωρεάν, αλλά για ναµπείτε στο σπίτι το εισιτήριο κοστίζει €6 (casadigiulietta.comune.verona.it).

Σπίτι Ιουλιέτας, άγαλμα
Σπίτι Ιουλιέτας Βερόνα, λουκέτα

Η Αρένα της Βερόνας (Arena di Verona)

Είναι χωρητικότητας 20.000 ατόµων και το πλέον γνωστό και κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε, καθώς το µνηµείο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρηµένα της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας σε παγκόσµιο επίπεδο, παρά τα περισσότερα από 2.000 χρόνια του! (www.arena.it)

Arena di Verona

Μία βόλτα στο κάστρο, αλλά και στο Museo di Castelvecchio

Χτισµένο στις όχθες του ποταµού Αδίγη θα σας µεταφέρει στον µεσαίωνα και στη δυναστεία των Σκαλιγκιέρι. Περπατήστε στην εντυπωσιακή του γέφυρα και, αν είστε λάτρεις της τέχνης, επισκεφθείτε το µουσείο του, το οποίο φιλοξενεί υπέροχους αναγεννησιακούς πίνακες. Θα δείτε µια διαφοροποιηµένη συλλογή από αγάλµατα, τοιχογραφίες, κοσµήµατα, µεσαιωνικά αντικείµενα και έργα ζωγραφικής πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως Pisanello, Giovanni Bellini, Giambattista Tiepolo και Paolo Veronese (museodicastelvecchio.comune.verona.it).

Κάστρο και Museo di Castelvecchio, Βερόνα

Πύργος των Λαµπέρτι (Torre dei Lamberti)

Αν θέλετε να θαυµάσετε πανοραµικά την πόλη, αξίζει να ανεβείτε στον Πύργο των Λαµπέρτι (Torre dei Lamberti). Ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1463 και αποτελεί ιδανικό παρατηρητήριο για να δείτε τη 360 µοιρών σαγηνευτική θέα! Ένας ανελκυστήρας καλύπτει την απόσταση των δύο τρίτων, ενώ τα τελευταία µέτρα πρέπει να τα περπατήσετε. Καθηµερινά 10:00-19:00. Γενική είσοδος €6, µε έκπτωση €4,5 (www.tourism.verona.it).

Πύργος των Λαµπέρτι (Torre dei Lamberti), Βερόνα

17 λόγοι που όλοι αγαπούν την Ιταλία!

Piazza Bra

Μία υπέροχη βόλτα είναι να ξεκινήσετε από την κεντρική Piazza Bra. Διασχίζοντας την οδό Mazzini µε τα καταστήµατα, να φτάσετε στην πανέµορφη Piazza delle Erbe µε την υπαίθρια αγορά, τα πολλά cafés, αλλά και κάποια από τα πολυτελή κτήρια όπως το µπαρόκ Palazzo Maffei.

Ακριβώς έξω από την πλατεία θα δείτε τη µνηµειακή αψίδα γνωστή ως Arco della Costa (Τhe arch of the Rib) από την οποία κρέµεται ένα πλευρό φάλαινας περισσότερα από 1.000 χρόνια! Ο µύθος λέει ότι δεν πρόκειται να πέσει µέχρι να περάσει από κάτω ένας άνθρωπος που δεν έχει πει ποτέ ψέµατα… Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει συµβεί και ας έχουν διαβεί πολλοί εκπρόσωποι και επικεφαλής της Παπικής εκκλησίας, αλλά και πολλοί ηγέτες και βασιλιάδες…

Piazza Bra, Βερόνα
Το αμφιθέατρο ολοκληρώθηκε το 30μ.Χ. και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο

Αρκετά κοντά στην Arco della Costa βρίσκεται και το υπαίθριο «σαλόνι»

Τα Σαββατοκύριακα φιλοξενεί τη δική της open air αγορά µε τοπικά τρόφιµα και ποτά της Piazza dei Signori περιτριγυρισµένο από αναγεννησιακά παλάτια. Τα σηµαντικότερα από αυτά είναι το Palazzo degli Scaligeri (Palazzo Podestà), η κατοικία του 14ου αιώνα του Cangrande Della Scala –του πιο γνωστού και ισχυρού ηγεµόνα της πόλης της δυναστείας των Scaligeri– και το Loggia del Consiglio, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα ως κτήριο του δηµοτικού συµβουλίου και το καλύτερο δείγµα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου της Βερόνας. Στη µέση της πλατείας θα συναντήσετε το άγαλµα του Δάντη, ο οποίος βρήκε καταφύγιο εδώ αφού εξορίστηκε από τη Φλωρεντία το 1302.

Piazza dei Signori, Βερόνα

Τα περισσότερα από τα κτίσµατα της πλατείας δεν είναι ανοιχτά για το κοινό, αλλά µπορείτε να επισκεφτείτε το Palazzo della Ragione του 12ου αιώνα, που από τον Απρίλιο του 2014 στεγάζει µια γκαλερί µοντέρνας τέχνης. Δίπλα θα δείτε το Palazzo del Caritano, που τα «παράθυρα» στο έδαφός του αποκαλύπτουν τα ρωµαϊκά και µεσαιωνικά ευρήµατα των ανασκαφών. Βορειοανατολικά θα θαυµάσετε το Arche Scaligere, τα περίτεχνα γοτθικά ταφικά µνηµεία της οικογένειας Della Scala.

Βερόνα, Palazzo Podestà

Νάπολη: Γνωρίστε το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιταλικού νότου, μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο!

Χτισμένη στις δυτικές ακτές της Ιταλίας, μια από τις πιο γραφικές της πόλεις και σημαντικό λιμάνι, η τρίτη μεγαλύτερη (μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο) της χώρας και η μεγαλύτερη της νότιας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καμπανίας, η Νάπολη, με την μακραίωνη ιστορία καθώς όχι μόνο κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους, αλλά είναι μια από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, και η πατρίδα της διάσημης πίτσας μαργαρίτας, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ιταλικό ταπεραμέντο, τις τέχνες και τις ομορφιές της…

Νάπολη, πανοραμική

Το ιστορικό κέντρο της Νάπολης είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και έχει καταγραφεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το μεγαλείο της πόλης το ανακαλύπτει κανείς, περπατώντας ανάμεσα σε δρόμους με έντονο το στοιχείο της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, με τις αμέτρητες βρύσες, τις φιλόξενες πλατείες και τις εντυπωσιακές εκκλησίες με τις περίτεχνες προσόψεις.

Νάπολη, θέα στη θάλασσα
Δρόμος Νάπολη

Πίσω από μια ιδιαίτερα μεγάλη, διακοσμημένη πρόσοψη βρίσκεται το Θέατρο San Carlo, μια επιβλητική δομή που φιλοξενεί συχνά μερικές από τις σπουδαίες παραστάσεις όπερας της Ιταλίας.

Νάπολη, θέατρο San Carlo

Τα επιβλητικά κτήρια της πόλης γοητεύουν τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, ειδικά αυτά που βρίσκονται γύρω από την περιβόητη πλατεία Matteotti. Γύρω της υπάρχουν πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, τοπικά προϊόντα και αρώματα, ενώ εκεί κοντά βρίσκεται και το επιβλητικό εμπορικό κέντρο Galleria Umberto.

Νάπολη, Galleria Umberto

Ιταλία: Τα ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία για ρομαντικές αποδράσεις

Η Νάπολη όμως προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση και άμεση επαφή με την ιστορία. Ο διάσημος Βεζούβιος περιβάλλεται από ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ενώ οι αρχαίες πόλεις Πομπηία και Herculaneum είναι ταυτισμένες με την πόλη και την ιστορία της, όπως και το Εθνικό Πάρκο Βεζούβιου, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πομπηία, Νάπολη

Στην Πομπηία και το Herculaneum

Ο Βεζούβιος απλώνει το «βλέμμα» πάνω από τη Νάπολη υπενθυμίζοντας τη δύναμη της Μητέρας Φύσης. Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στις πλαγιές του αποτελούν must-visit αξιοθέατα για τους επισκέπτες της πόλης και η Πομπηία είναι το πιο διάσημο από αυτά. Μην παραλείψετε όμως μια επίσκεψη και στο καλοδιατηρημένο Herculaneum.

Η αρχαία πόλη της Πομπηίας, χτισμένη στη σκιά του Όρους Βεζούβιου, καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79μΧ. Η λάβα κάλυψε τα πάντα και συντήρησε τα ερείπια της πόλης, τα οποία είναι επισκέψιμα από το κοινό.

Το Herculaneum (Ercolano) είναι μία ακόμη πόλη «θύμα» της μανίας του ηφαιστείου και παρότι είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό από την Πομπηία, αξίζει να την επισκεφθείτε κι αυτή. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι πιο καλά συντηρημένη από την πόλη της Πομπηίας, με ορισμένες από τις ξύλινες κατασκευές της να παραμένουν άθικτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αξιοθέατα Villa dei Papiri και Casa di Argo χάρη στις πανέμορφες τοιχογραφίες (frescos) που διατηρούνται ως σήμερα.

ιστορία, ερείπια Νάπολη
Νάπολι, τέχνη

Η σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο MADRE

Το Μουσείο MADRE (Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina) βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ξεχωρίζει χάρη στα έντονα χρώματα που στολίζουν τη νεοκλασική πρόσοψη του κτιρίου. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2005. Στους τρεις ορόφους του Palazzo Donnaregina του 19ου αιώνα φιλοξενούνται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και installations που φέρουν την υπογραφή ονομάτων όπως οι: Daniel Buren, Jeff Koons, Richard Serra και Anish Kapoor.

Στα ναπολιτάνικα στενά

Αφήστε στην άκρη τους χάρτες και τα GPS, αποκλίνετε από τις κεντρικές οδούς και περιπλανηθείτε στα στενά της πόλης. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους, καθίστε μαζί τους στα συνοικιακά καφέ κι εστιατόρια κι ανακαλύψτε τους ρυθμούς της καθημερινότητας των Ναπολιτάνων!

Νάπολη, στενό
Νάπολη σοκάκι

Μπείτε στις εκκλησίες που θα συναντήστε στο δρόμο σας, φωτογραφηθείτε με φόντο τα συντριβάνια που «κοσμούν» κάθε γειτονιά, ψωνίστε φρέσκα προϊόντα στην αγορά La Pignasecca και επιδοθείτε σε γευσιγνωστικές street food ανακαλύψεις: από τηγανητό γαύρο και καλαμάρι στο χέρι, μέχρι τηγανητές μακαρονομπουκιές (pasta fritta) και φυσικά parigina (κάτι σαν σκεπαστή πίτσα με σάλτσα, τυρί και ζαμπόν).Για μια «συμπυκνωμένη» περιήγηση σε θρησκευτικά αξιοθέατα περπατήστε το «ιερό μίλι» της Νάπολης (A Miglio Sacro) στη συνοικία Sanità

Νάπολη, παλιά πόλη

Για μια αυθεντική «γεύση» από Νάπολη φροντίστε να γνωρίσετε τη γειτονιά Santa Lucia. Βρίσκεται δυτικά της πλατείας Piazza del Plebiscito και θα σας συναρπάσει με τα δεκάδες, μικρά, λιθόστρωτα στενά της που καταλήγουν στη θάλασσα και σε μια σειρά από μικρά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, εστιατόρια και καφετέριες.

 Η οδός Spaccanapoli «κόβει» την πόλη στα δύο. Έχει πολύ όμορφα καταστήματα για ιδιαίτερα αναμνηστικά και δώρα και φυσικά μακαρόνια όλων των ειδών, σχημάτων και χρωμάτων!

Νάπολη, δρόμος

Οι Ναπολιτάνοι…

Οι Ναπολιτάνοι φημίζονται για την εξωστρέφεια, το ταμπεραμέντο και τη ζωντάνια τους. Φροντίζουν όμως εξίσου και για τις πιο… «μαύρες» πτυχές της ζωής… ή μάλλον του θανάτου! Στη Νάπολη δε θεωρείται περίεργο να φροντίζει κανείς τα κρανία και τα οστά πεθαμένων (ακόμη και αγνώστων), να τους προσφέρει «δώρα» και να ζητά ως αντάλλαγμα κάποια χάρη.

Το οστεοφυλάκιο-κοιμητήριο Cimitero delle Fontanelle είναι ένα αξιοθέατο για εκείνους… που το «λέει» η καρδούλα τους και δεν πτοούνται από στοιβαγμένα κρανία και οστά μέσα σε σπηλιές με λιγοστό φως.

Όπως και άλλα οστεοφυλάκια στην Ευρώπη, το Cimitero Fontanelle λειτούργησε ως μια εναλλακτική επιλογή, όταν οι κρύπτες και οι αυλές των εκκλησιών δεν είχαν πια χώρο για τους νεκρούς. Σε αντίθεση όμως με άλλα οστεοφυλάκια, στη Νάπολη τα οστά των ανώνυμων νεκρών δεν αφέθηκαν στην… τύχη τους, αλλά τα αντιμετώπιζαν με αγάπη και φροντίδα.

Η χρήση του χώρου αυτού για την ταφή οστών ξεκίνησε το 1500, κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατοχής της πόλης, όμως η πλειοψηφία των 40.000 και πλέον «ενοίκων» του προέκυψε από την καταστροφική επιδημία πανώλης του 1656 και χολέρας τη δεκαετία του 1830. Σύμφωνα με την καθολική παράδοση οι ψυχές αυτών των ανθρώπων παρέμειναν παγιδευμένες και για πολλά χρόνια το Fontanelle θεωρούνταν ένα στοιχειωμένο μέρος.Διαβάστε ακόμα:  Travel+Leisure: Τα 50 καλύτερα μέρη του κόσμου για ταξίδι το 2022

Η αντίληψη των ανθρώπων άρχισε να αλλάζει όμως από το 1872 και μετά όταν ο ιερέας Gaetano Barbati ξεκίνησε μια προσπάθεια καταλογογράφησης και οργάνωσης των ανώνυμων νεκρών. Τα οστά παρέμειναν άθαφτα, αλλά ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ράφια, κουτιά και κρύπτες. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στο έργο αυτό προσεύχονταν για τις ψυχές των πεθαμένων καθώς δούλευαν και κάπως έτσι ξεκίνησε μια «νέα σχέση» με τους νεκρούς.

Σε πολλά από τα κρανία δόθηκαν τα ονόματα από τις γυναίκες που τα φρόντιζαν, οι οποίες επέστρεφαν συχνά για να «συνομιλήσουν» μαζί τους, να ζητήσουν χάρες ή να αφήσουν ευχές σε τυλιγμένα χαρτάκια. Αυτή η ιδιαίτερη «λατρεία των νεκρών» διατηρήθηκε ως μια πολύ ιδιαίτερη ναπολιτάνικη υποκουλτούρα ως τους βομβαρδισμούς του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Το 1969 ο καρδινάλιος της Νάπολης διέταξε το κλείσιμο του οστεοφυλακίου. Από τότε παρέμεινε κλειστό μέχρι το 2000-2004, όταν πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης.

Βόρεια Ιταλία: Σεργιάνι στα πανέμορφα χωριά της!

Νάπολη, πάγκος με βιβλία στο δρόμο

Tips

* Για να μην κοιτάτε απλά τα στοιβαγμένα οστά χωρίς να γνωρίζετε την ιστορία τους, μπορείτε (υπό κανονικές συνθήκες) να κλείσετε ένα tour διάρκειας 2 περίπου ωρών από την Porta San Gennaro (Piazza Cavour) στις πιο ιστορικές γειτονιές της Νάπολης (Sanità και Vergini) και να καταλήξετε σε μια ξενάγηση στο Cimitero Fontanelle.

*Για μια ακόμη «dark tourism» εμπειρία μπορείτε να επισκεφθείτε τις κατακόμβες του San Gennaro. Η είσοδος βρίσκεται κοντά στη βασιλική Basilica dell’Incoronata στο βόρειο τμήμα της πόλης. Θα κατεβείτε σε ένα υπόγειο σύστημα από σήραγγες και περάσματα με τάφους και κρύπτες που χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια και εκτείνονται σε δύο επίπεδα. Η ξενάγηση στις κατακόμβες θα σας προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της Νάπολης.

Μάθετε για τον “σκοτεινό τουρισμό”: Είναι μόδα ή νέα τάση στο ταξίδι;

Νάπολη, λιμάνι

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη – Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Όποιος έχει επισκεφτεί τη Ρώμη έχει πάει στο Κολοσσαίο, στη Fontanta Di Trevi και στα λοιπά διάσημα αξιοθέατα της πόλης αλλά δε σημαίνει πως γνωρίζει τη Ρώμη. Η Αιώνια Πόλη είναι γεμάτη άγνωστους, ιστορικούς θησαυρούς, παρακαταθήκη των Ρωμαϊκών χρόνων και της Αναγέννησης, αλλά και σύγχρονα «διαμάντια» που αποδεικνύουν πως η πόλη έχει πολλά περισσότερα από τα γνωστά και να δείξει αλλά και να περηφανευτεί!

Εδώ εντοπίσαμε 10 σημεία της Ρώμης, λιγότερο γνωστά, ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την ιταλική πρωτεύουσα, να δείτε την άλλη, την πιο ψαγμένη πλευρά της, μακριά από την πληθώρα των τουριστών.

Ο λόφος Gianicolo 

Μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στους «7 λόφους», καθώς είναι εκτός των τειχών της ωστόσο είναι ο 2ος ψηλότερος της Ρώμης και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της πόλης!  Δυτικά του Ποταμού Τίβερη προσφέρει απρόσκοπτη θέα στα καλύτερα της αιώνιας πόλης. Ακολουθώντας την ανηφόρα θα βρεθείτε στην πολυσύχναστη γειτονιά του Trastevere και θα θαυμάσετε το Βατικανό.

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Η Αιώνια Πόλη μεσα απο 13 φωτογραφίες που θα σας ταξιδέψουν!

Ο ναός του San Clemente

Πάνω από 2.000 χρόνια Ιστορίας αποτυπώνονται σε μια βασιλική του Μεσαίωνα, με αναγεννησιακά «διαμάντια», όπως τα fresco του Μασολίνο. Ο ναός χτίστηκε από πρωτοχριστιανούς τον 4ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο υπόγειο κρύβεται ένας αρχαίος ναός λατρείας του Μίθρα, όπου τα ρωμαϊκά και ελληνιστικά χρόνια διεξάγονταν μυστικιστικές τελετές.

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Η αρχαία Αππία Οδός (Via Appia)

Η «Βασίλισσα των Δρόμων», κατά τους Ρωμαίους, χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.! Φτιάχτηκε για να καλύπτει  τη διαδρομή από τη Ρώμη ως την Αδριατική, μέχρι το λιμάνι του Brindisi. που συνέδεε τον πυρήνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. με σημείο εκκίνησης την Porta Capena ή την Porta San Sebastian μπορείτε να περιδιαβείτε μια διαδρομή που περνά από αρχαία λουτρά, αψίδες, ταφικά μνημεία ανάμεσα σε δέντρα, χριστιανικές κατακόμβες και ναούς.

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Terme di Caracalla (Λουτρά του Καρακάλλα)

Πλησίον της Αππίας Οδού, τα δημόσια λουτρά του 217 μ.Χ., που κατασκευάστηκαν με εντολή του αυτοκράτορα Καρακάλλα, είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες θέρμες της πόλης μετά από αυτές του Διοκλητιανού ιδιαίτερα μεγάλης σπουδαιότητας. Ο βραδινός φωτισμός τις κάνει να δείχνουν ακόμα πιο μεγαλειώδεις. Πολυτελή μάρμαρα, μεγάλα αγάλματα και πλουμιστά ψηφιδωτά κοσμούσαν τα σημερινά ερείπια που έχουν μείνει να θυμίζουν τις παλιές δόξες που γνώρισε η περιοχή.

Stadio dei Marmi

Στο βόρειο προάστιο του Flaminio, ένα μαρμάρινο στάδιο αν κι έχει συνδεθεί με το σκοτεινό παρελθόν του φασιστικού κινήματος της Ιταλίας, ξεχειλίζει πολυτέλεια που το κάνει να ξεχωρίζει. Μάρμαρα από ολόκληρη τη χώρα έφτασαν εδώ το 1930 προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο που θα άφηνε εποχή. Κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, εκτίθενται γύρω στα 60 αγάλματα αθλητών, που μοιάζουν με υπεράνθρωπους!

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Αρχαιολογικό Πάρκο Ostia Antica

Στο προάστιο της Όστιας, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου λιμανιού της Ρώμης (Ostia Antica), μετρά κάποια καλοδιατηρημένα αρχαία κτίρια και πανέμορφα μωσαϊκά που εξηγούν γιατί η περιοχή είχε ονομαστεί «δεύτερη Πομπηία». Μια αρχαία αγορά θα σας ταξιδέψει στον χρόνο!

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Ο Κήπος των Ρόδων, Aventino Hill

Ένας κήπος γεμάτος τριαντάφυλλα που ανοίγει -κανονικά- τις πύλες του για το κοινό, την άνοιξη. Κάθε Μάιο και Ιούνιο, πάνω από 1000 ποικιλίες τριαντάφυλλων από πολλές διαφορετικές χώρες (περιλαμβανομένου του σπάνιου πράσινου ρόδου αλλά και του Rosa Foetida με την… θανάσιμη μυρωδιά) προσφέρουν ένα σπάνιο, ευωδιαστό θέμα σε απόσταση αναπνοής από το Κολοσσαίο. Ο κήπος, που κάποτε ήταν εβραϊκό κοιμητήριο, έχει μεταμορφωθεί σε ρομαντική γωνιά για ερωτευμένα ζευγάρια.

Ναός Αγίου Ιγνατίου (Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola)

Πρόκειται για το αντίπαλο δέος της Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι τοιχογραφίες (νωπογραφίες) αυτού του μπαρόκ κτηρίου του 17ου αιώνα είναι ανεπανάληπτα αριστουργηματικές. Είναι έργα των, Andrea Pozzo, Pierre Legros, Filippo Della Valle, Pietro Brazzi και Alessandro Algardi.

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Museum of Contemporary Art of Rome)

Αν θέλετε να γνωρίσετε τις εξελίξεις στην τέχνη της Ιταλίας, τότε το MACRO, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης είναι το κατεξοχήν αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε. Διαθέτει πλήθος έργων Ιταλών καλλιτεχνών των τελευταίων δεκαετιών,  που εκπροσωπούν υποδειγματικά όλα τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης.

Ρώμη: 10 σημεία που δεν γνωρίζετε στην Αιώνια Πόλη - Τα θαυμάσια αξιοθέατα που βρίσκονται στη «σκιά» των διασήμων

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,253LikesΚάντε Like
88,393 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ