Η υπόγεια

Η υπόγεια “πολιτεία” που κατασκευάστηκε από τους Ναζί και ήρθε στο φως, φαίνεται να προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον.

Μυστικές, υπόγειες σήραγγες, μια “πολιτεία” που κατασκευάστηκε από τους Ναζί στην πόλη του Μάριμπορ στα τέλη του 1943 και καλύπτει έκταση πάνω από 8.500 τετραγωνικά μέτρα, ήρθε στο φως, αποτελώντας ένα τουριστικό αξιοθέατο στην ευρύτερη περιοχή, που προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Dark tourism: Μόδα ή νέα τάση στο ταξίδι;

Οι σήραγγες που κατασκευάστηκαν από τους Ναζί για την προστασία τους από τις αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων έχουν γίνει δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο την τελευταία διετία.

Σημαντική βιομηχανική πόλη, το Μάριμπορ βομβαρδίστηκε συχνά από τους Συμμάχους, οπότε οι Ναζί αποφάσισαν το 1944 η παραγωγή μηχανών για τα αεροσκάφη να γίνεται υπόγεια. Πάνω από 8.500 τετραγωνικά μέτρα σήραγγες κατασκευάστηκαν για την ομαλή λειτουργία της παραγωγής, δεκαπέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

“Οι βίδες που χρησίμευαν για να βιδωθούν οι έλικες στον ‘κορμό’ του αεροσκάφους παράχθηκαν εδώ”, δήλωσε η ξεναγός Μπάρμπαρα Ιζλακάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων STA. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το Εργοστάσιο Παραγωγής Αυτοκινήτων (TAM) λειτουργούσε πάνω από τις σήραγγες ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φορτηγών και πούλμαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το εργοστάσιο χρησιμοποίησε τις σήραγγες για την παροχή νερού για την παραγωγή. “Αυτό που προσελκύει τους επισκέπτες είναι το μυστήριο που περιβάλλει τις σήραγγες. Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι, όπως για παράδειγμα, ότι οι σήραγγες θα μπορούσαν να οδηγούν στο Κιντρίτσεβο (μια πόλη που απέχει 25 χιλιόμετρα), αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα” επισήμανε η κ. Ιζλακάρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πόλεις του κόσμου που απειλούνται από υπερ-τουρισμό!

Πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου απειλούνται από τον υπερ-τουρισμό ένα φαινόμενο που μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα!

Η νέα μελέτη, Destination 2030, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) καταγράφει τις πόλεις που υποφέρουν από υπερ-τουρισμό ή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα εξαιτίας των υψηλών αριθμών επισκεπτών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασίας με τη διεθνή εταιρεία παροχής επαγγελματικών συμβουλών για ξενοδοχεία και ακίνητα Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL). 

Όπως παρουσιάζεται στην έρευνα, οι πόλεις που απειλούνται από τον υπερ-τουρισμό (τώρα και στο μέλλον) και θα πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές για την αντιμετώπισή του είναι το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Πράγα, η Ρώμη, το Σαν Φρανσίσκο, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη, η Σεβίλλη, το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας και το Σίδνεϊ. Ενώ, σε δύσκολη θέση μπορεί να βρεθούν και το Μπανγκόκ, το Κέιπ Τάουν και η Κωνσταντινούπολη. 

Όπως αναφέρει η JLL, το 45% των 1.4 δισεκατομμυρίων διεθνών τουριστών πέρυσι επισκέφθηκε πόλεις. Οι διεθνείς αφίξεις στους 300 μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς πόλης αντιστοιχούσαν σε πάνω από 500 εκατομμύρια ταξίδια. 

Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara, δήλωσε ότι οι τουριστικές Αρχές σε πολλές μεγάλες πόλεις εργάζονται “απίστευτα σκληρά” για να προετοιμαστούν για το μέλλον. Είναι καθοριστικό, οι δημόσιες και δημοτικές Αρχές, η Πολεοδομία, οι επενδυτές και όσοι γενικά αποφασίζουν για την ανάπτυξη να κατανοήσουν πόσο προετοιμασμένη είναι η πόλη για μια μελλοντική μεγάλη αύξηση του τουρισμού και ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JLL, Dan Fenton, πρόσθεσε: “Εάν μια πόλη προσπαθεί να ενισχύσει την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της ή να διαχειριστεί την ανάπτυξη, η προσέγγιση πρέπει να είναι στρατηγική, στοχευμένη και περιεκτική. Πρέπει να μελετηθούν όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της πόλης και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, τους ντόπιους κατοίκους  και τους επισκέπτες.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ